Táto drobancová polievka ma sprevádza celým životom. Je to presne ten recept, ktorý dokazuje, že z minima surovín sa dá urobiť maximum chuti. Varila ju moja mama aj babka. Je to lacné, rýchle a neuveriteľne sýte jedlo.
1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do hrnca s vodou.
2. Pridajte soľ (alebo vegetu), čierne korenie a sušené huby (ak používate).
3. Varte na miernom ohni asi 15 minút.
4. Medzitým si pripravte drobance. Do misky dajte oba druhy múky, soľ a vajíčko.
5. Pridajte lyžicu vody. Rukami začnite spracovávať tuhé, nelepivé cesto.
6. Cesto musí byť naozaj tvrdé, oveľa tuhšie ako na halušky. Ak treba, pridajte ešte trochu vody.
7. Teraz z cesta tvarujte drobance. Odoberajte malé kúsky a medzi dlaňami ich mrvte alebo šúľajte na malé guľôčky.
8. V malej panvici rozohrejte bravčovú masť.
9. Cibuľu nasekajte nadrobno. Opečte ju na masti dozlatista.
10. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridajte do polievky opečenú cibuľku aj s masťou.
11. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
12. Do vriacej polievky zavarte pripravené drobance.
13. Dôkladne miešajte, aby sa nezlepili o dno hrnca.
14. Povarte už len 3–4 minúty. Drobance rýchlo zmäknú.
15. Polievku dochuťte soľou a korením, ak treba.
Poznámky
1. Tuhé cesto: Cesto na drobance musí byť oveľa tuhšie ako na halušky. Ak bude mäkké, vo vode sa rozvarí na kašu. Nebojte sa s ním "pobiť".2. Dochutenie na tanieri: Táto polievka sa tradične dochucuje až na tanieri. Niekto si pridá ocot (pre kyslosť), iný zase prileje trochu studeného plnotučného mlieka (pre zjemnenie).