Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

Poľovnícky guláš z diviny
Poľovnícky guláš z diviny

Obsah receptu

Poľovnícky guláš z diviny je jedinečný recept, ktorý vyniká svojou bohatou chuťou a výživnými ingredienciami.

Príprava poľovníckeho guláša z diviny je proces, ktorý vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Výrazná chuť mäsa a výborne vyvážená zmes korenín vás odmení nezabudnuteľným kulinárskym zážitkom.

Poľovnícky guláš z diviny

Ingrediencie:

Vývar:

  • 200 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g koreňa zeleru
  • 100 ml vínneho octu
  • 100 ml červeného vína
  • 2 litre vody
  • 4 bobkové listy
  • 20 guličiek čierneho korenia
  • Jalovec (podľa chuti)

Guláš:

  • 2 kg diviačieho mäsa (1 kg jeleňa a 1 kg diviaka)
  • 600 g cibule
  • 250 g mrkvy
  • 100 g koreňa petržlenu
  • 60 g koreňa zeleru
  • 200 g slaniny (pancetty, bielej časti)
  • 2 litre vývaru (zeleninový alebo voda s bujónom)
  • 15 sušených sliviek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sladkej červenej papriky
  • 1 čajová lyžička štipľavej červenej papriky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • 300 ml červeného vína
  • 2 polievkové lyžice medu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 200 ml vývaru (na doplnenie)

Postup prípravy:

  1. Príprava marinády:
    • Očistite a nakrájajte cibuľu, cesnak, zeler a mrkvu na drobno.
    • Vložte ich do hrnca, pridajte vínny ocot, červené víno, vodu, bobkové listy, čierne korenie a jalovec. Varte približne 30 minút, potom nechajte marinádu vychladnúť.
    • Mäso očistite a nakrájajte. Vložte ho do vychladnutej marinády, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte odležať v chladničke cez noc.
  2. Príprava zeleniny:
    • Nakrájajte 600 g cibule, 250 g mrkvy, 100 g petržlenu a 60 g zeleru na malé kúsky. Rozmixujte zeleninu v mixéri.
    • Nakrájajte slaninu na malé kúsky.
  3. Príprava mäsa:
    • Vyberte mäso z marinády a osušte ho.
    • Na panvici rozohrejte olej a na maximálnej teplote opečte mäso zo všetkých strán po dobu 7-8 minút, kým sa nezačne zatiahnuť. Mäso vyberte a odložte.
  4. Príprava guláša:
    • Na strednej teplote orestujte na oleji nakrájanú cibuľu so slaninou približne 13 minút.
    • Pridajte rozmixovanú zeleninu a smažte ďalšie 2-3 minúty.
    • Pridajte 100 ml vývaru a premiešajte.
    • Vráťte do hrnca mäso, dochuťte soľou a korením, a pridajte 300 ml vývaru. Varte na miernom ohni asi 50 minút, občas premiešajte.
  5. Dokončenie:
    • Po 50 minútach pridajte paradajkový pretlak, 300 ml červeného vína, jalovec, bobkové listy a sušené slivky.
    • Doplňte 200 ml vývaru a varte na miernom ohni ďalších 50 minút.
    • Pridajte pretlačené strúčiky cesnaku, sladkú červenú papriku a 2 lyžice medu. Varte ešte 20 minút, kým mäso nebude úplne mäkké.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Ak chcete guláš ešte viac dochutiť, pridajte trochu tmavého piva namiesto časti červeného vína.
  2. Guláš môžete podávať s domácimi haluškami, čerstvým chlebom alebo zemiakovým pyré.
  3. Mäso z diviny môžete nahradiť hovädzím alebo bravčovým mäsom, ak nemáte divinu k dispozícii.

Poľovnícky guláš z diviny – Video recept:

Poľovnícky guláš z diviny je skvelým pokrmom pre všetky príležitosti, či už ide o rodinné oslavy alebo stretnutia s priateľmi. Tento recept vám umožní pripraviť jedlo, ktoré je plné tradícií a jedinečných chutí, a zaručene si nájde miesto vo vašej kuchyni.

Súvisiace články:

Pikantný bravčový guláš: Takto ho varí môj otec. Mäso sa rozplýva na jazyku

Najlepší výherný recept na hovädzí guláš podľa gulášmajstra

Hovädzí guláš na novej úrovni: Jednoduchý a lahodný recept!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty