Máte chuť na rýchly a chutný obed alebo večeru? Penne all’arrabbiata sú tou správnou voľbou! Táto klasická talianska pasta vás očarí svojou jednoduchosťou a zároveň výraznou chuťou. Pikantná paradajková omáčka, cesnak a čili paprička vytvoria dokonalý chuťový zážitok.
Penne all’arrabbiata sú ideálne, keď potrebujete pripraviť niečo rýchle a chutné. S naším podrobným receptom a užitočnými tipmi zvládnete toto jedlo aj ako začiatočník. Pripravte si ingrediencie a poďte variť!
Penne all’arrabbiata
Ingrediencie:
- 1 paradajka
- 2-3 litre vody
- 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 250 g penne cestovín
- 1,5 lyžice hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 50-100 g syra (najlepšie parmezán, ale môžete použiť aj iný syr podľa chuti)
- 50 ml paradajkového pretlaku (voliteľné)
- 100 ml vody z cestovín
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie
- Olivový olej
- Sušená alebo čerstvá bazalka
- 1 čili paprička alebo sušené korenie (voliteľné)
Postup prípravy:
- Paradajky a voda: Nakrájajte paradajku a vložte ju do hrnca s 2-3 litrami vody. Priveďte vodu do varu.
- Príprava cibule a cesnaku: Kým voda vrie, pripravte si cibuľu. Nakrájajte ju nadrobno a na panvici s trochou olivového oleja ju orestujte do sklovita. Pridajte nasekaný cesnak a čili papričku (voliteľné). Osoľte a okoreňte podľa chuti. Potom odložte bokom.
- Varenie cestovín: Keď voda začne vrieť, paradajku vyberte a vložte do nej cestoviny. Uvarte ich al dente (mäkké zvonku a mierne tvrdé vo vnútri). Pred scedením si odložte trochu vody z cestovín.
- Príprava paradajok: Paradajku ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Potom ju roztlačte a pridajte do cibule a cesnaku na panvici. Pridajte paradajkový pretlak (ak používate) a nechajte chvíľu dusiť na miernom ohni, aby sa paradajky úplne rozvarili.
- Mliečna zmes: Zmiešajte 200 ml mlieka s 1,5 lyžice múky a 100 ml vody z cestovín. Pridajte túto zmes k paradajkovej omáčke na panvici a miešajte, aby sa omáčka zahustila.
- Dokončenie omáčky: Pridajte sušenú alebo čerstvú bazalku, podľa chuti soľ a čierne korenie. Nechajte omáčku niekoľko minút variť, kým nezhustne. Potom pridajte nastrúhaný syr a miešajte, kým omáčka nezíska krémovú konzistenciu.
- Spojenie: Pridajte uvarené cestoviny do omáčky a všetko dobre premiešajte.
- Servírovanie: Podávajte horúce, ozdobené čerstvou bazalkou alebo ďalším syrom podľa chuti.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Experimentujte s pálivosťou: Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte viac čili papričky alebo použite štipľavejší druh. Ak naopak preferujete jemnejšiu chuť, čili papričku môžete vynechať alebo použiť len malé množstvo.
- Použite kvalitné ingrediencie: Chuť jedla ovplyvňuje kvalita použitých surovín. Vyberte si zrelé a šťavnaté paradajky, čerstvý cesnak a kvalitný olivový olej.
- Nebojte sa experimentovať: Tento recept je skvelým základom, ktorý môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Pridajte napríklad opečenú slaninku, kapary alebo olivy pre ešte bohatšiu chuť.
- Podávajte s čerstvým pečivom: Penne all’arrabbiata sa skvele hodia k čerstvému chrumkavému pečivu, ktorým môžete namáčať lahodnú omáčku.
Video recept:
Penne all’arrabbiata sú dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín sa dá vykúzliť fantastické jedlo. S naším receptom si túto taliansku klasiku ľahko pripravíte aj doma. Neváhajte a vyskúšajte tento recept ešte dnes!
Súvisiace články:
Keď nemám čas, vždy robím tieto ľahké a chutné cestoviny s tuniakom
Bleskové cestoviny so smotanovou omáčkou: Jednoduchý a vydatný obed, hotový behom chvíľky
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Malá rýchla kuchyňa