Search

Odkedy poznám tento recept, iné langoše už nerobím. Sú neskutočne jednoduché a návykové.

Rýchle plnené langoše
Rýchle plnené langoše

Obsah receptu

Publikované: 4. októbra 2025, 06:00

Toto je recept, ktorý u nás doma úplne zmenil pohľad na langoše. Zabudnite na dlhé kysnutie a čakanie. Tieto sú hotové za pol hodinu, cesto je vďaka kefíru úžasne mäkké a vláčne, a čo je najlepšie – vnútri sa skrýva bohatá, horúca a krémová syrová plnka. Sú tak jednoduché na prípravu a chuťovo tak návykové, že odkedy som ich prvýkrát vyskúšala, iné už naozaj nerobím.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút odležanie)
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 8 veľkých placiek
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 520 kcal/placka
  • Trend: Rýchla večera / Bez kysnutia

Potrebujeme

Na cesto

  • 700 g hladkej múky
  • 500 ml kefíru
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli

Syrová plnka

  • 700 g jemného plnotučného tvarohu (alebo čerstvého syra, ricotty)
  • 3 ks vajec
  • soľ podľa chuti

Na smaženie

  • rastlinný olej

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. Vo veľkej mise metličkou dôkladne zmiešajte kefír, cukor a sódu bikarbónu. Nechajte chvíľu postáť, kým zmes jemne nenapení.
  2. Pridajte soľ a postupne preosejte múku. Vareškou a následne rukou vymieste hladké, mäkké a vláčne cesto.
  3. Misu prikryte a nechajte cesto odpočívať pri izbovej teplote 30 minút.
  4. Príprava plnky. Kým cesto odpočíva, v miske dôkladne zmiešajte tvaroh alebo syr s celými vajíčkami a soľou dohladka.
  5. Tvarovanie placiek. Odpočinuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 16 rovnakých častí. Z každej vytvarujte malú guľku.
  6. Zoberte dve guľky. Každú rozvaľkajte na tenkú okrúhlu placku (s priemerom cca 12-15 cm).
  7. Do stredu jednej placky dajte 1/8 pripravenej syrovej plnky a rozotrite ju tak, aby zostali asi 2 cm voľné okraje.
  8. Okraje potrite vodou, prikryte druhou plackou a po celom obvode dôkladne postláčajte prstami alebo vidličkou, aby sa dobre spojili a plnka pri smažení nevytiekla.
  9. Postup zopakujte so zvyšným cestom a plnkou, aby ste vytvorili 8 veľkých plnených placiek.
  10. Smaženie. V hlbšej a širšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (aspoň 2 cm) na stredne silnom plameni.
  11. Pripravené placky opatrne vkladajte do horúceho oleja a smažte z oboch strán dozlatista a dochrumkava.
  12. Hotové ukladajte na papierové utierky, aby odsal prebytočný tuk, a ihneď podávajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aký syr použiť do plnky? Pre krémovú a jemnú chuť použite kvalitný plnotučný jemný tvaroh. Ak máte radi výraznejšiu a slanšiu chuť, fantastická je zmes tvarohu a rozdrobeného balkánskeho syra alebo Fety. Pre klasický ťahavý efekt môžete použiť aj nahrubo nastrúhanú mozzarellu.
  2. Dôkladne uzavrite okraje, je to kľúčové! Pri spájaní dvoch placiek cesta si dajte naozaj záležať a okraje poriadne postláčajte. Potretie okraja spodnej placky vodou funguje ako lepidlo. Je to najdôležitejší krok, aby vám syrová plnka počas smaženia nevytiekla do horúceho oleja.

Jednoduché variácie

  • Bylinková verzia: Do syrovej plnky pridajte hrsť nasekanej čerstvej pažítky, kôpru alebo jarnej cibuľky. Placky budú ešte sviežejšie a voňavejšie.
  • So slaninkou alebo šunkou: Pre mäsovú verziu môžete do syrovej plnky pridať aj 100 g nadrobno nakrájanej a na panvici opraženej slaninky alebo kvalitnej šunky.

Výsledkom je blesková a nesmierne chutná večera či pohostenie, ktoré je zvonku krásne chrumkavé a vnútri plné horúcej, krémovej a jemne slanej syrovej plnky. Podávajte len tak, alebo s jednoduchým jogurtovým dipom s bylinkami.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Rapsodia Food, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty