Publikované: 4. októbra 2025, 06:00
Toto je recept, ktorý u nás doma úplne zmenil pohľad na langoše. Zabudnite na dlhé kysnutie a čakanie. Tieto sú hotové za pol hodinu, cesto je vďaka kefíru úžasne mäkké a vláčne, a čo je najlepšie – vnútri sa skrýva bohatá, horúca a krémová syrová plnka. Sú tak jednoduché na prípravu a chuťovo tak návykové, že odkedy som ich prvýkrát vyskúšala, iné už naozaj nerobím.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút odležanie)
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 8 veľkých placiek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 520 kcal/placka
- Trend: Rýchla večera / Bez kysnutia
Potrebujeme
Na cesto
- 700 g hladkej múky
- 500 ml kefíru
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL soli
Syrová plnka
- 700 g jemného plnotučného tvarohu (alebo čerstvého syra, ricotty)
- 3 ks vajec
- soľ podľa chuti
Na smaženie
- rastlinný olej
Postup prípravy
- Príprava cesta. Vo veľkej mise metličkou dôkladne zmiešajte kefír, cukor a sódu bikarbónu. Nechajte chvíľu postáť, kým zmes jemne nenapení.
- Pridajte soľ a postupne preosejte múku. Vareškou a následne rukou vymieste hladké, mäkké a vláčne cesto.
- Misu prikryte a nechajte cesto odpočívať pri izbovej teplote 30 minút.
- Príprava plnky. Kým cesto odpočíva, v miske dôkladne zmiešajte tvaroh alebo syr s celými vajíčkami a soľou dohladka.
- Tvarovanie placiek. Odpočinuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 16 rovnakých častí. Z každej vytvarujte malú guľku.
- Zoberte dve guľky. Každú rozvaľkajte na tenkú okrúhlu placku (s priemerom cca 12-15 cm).
- Do stredu jednej placky dajte 1/8 pripravenej syrovej plnky a rozotrite ju tak, aby zostali asi 2 cm voľné okraje.
- Okraje potrite vodou, prikryte druhou plackou a po celom obvode dôkladne postláčajte prstami alebo vidličkou, aby sa dobre spojili a plnka pri smažení nevytiekla.
- Postup zopakujte so zvyšným cestom a plnkou, aby ste vytvorili 8 veľkých plnených placiek.
- Smaženie. V hlbšej a širšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (aspoň 2 cm) na stredne silnom plameni.
- Pripravené placky opatrne vkladajte do horúceho oleja a smažte z oboch strán dozlatista a dochrumkava.
- Hotové ukladajte na papierové utierky, aby odsal prebytočný tuk, a ihneď podávajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aký syr použiť do plnky? Pre krémovú a jemnú chuť použite kvalitný plnotučný jemný tvaroh. Ak máte radi výraznejšiu a slanšiu chuť, fantastická je zmes tvarohu a rozdrobeného balkánskeho syra alebo Fety. Pre klasický ťahavý efekt môžete použiť aj nahrubo nastrúhanú mozzarellu.
- Dôkladne uzavrite okraje, je to kľúčové! Pri spájaní dvoch placiek cesta si dajte naozaj záležať a okraje poriadne postláčajte. Potretie okraja spodnej placky vodou funguje ako lepidlo. Je to najdôležitejší krok, aby vám syrová plnka počas smaženia nevytiekla do horúceho oleja.
Jednoduché variácie
- Bylinková verzia: Do syrovej plnky pridajte hrsť nasekanej čerstvej pažítky, kôpru alebo jarnej cibuľky. Placky budú ešte sviežejšie a voňavejšie.
- So slaninkou alebo šunkou: Pre mäsovú verziu môžete do syrovej plnky pridať aj 100 g nadrobno nakrájanej a na panvici opraženej slaninky alebo kvalitnej šunky.
Výsledkom je blesková a nesmierne chutná večera či pohostenie, ktoré je zvonku krásne chrumkavé a vnútri plné horúcej, krémovej a jemne slanej syrovej plnky. Podávajte len tak, alebo s jednoduchým jogurtovým dipom s bylinkami.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Rapsodia Food, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.