Tento nepečený cheesecake s kondenzovaným mliekom je dokonalý dezert pre každého, kto sa nechce zdržiavať pečením. Jeho príprava vám zaberie len 20 minút aktívneho času. Spája v sebe chrumkavý sušienkový základ s neodolateľne jemným a hladkým krémom, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Testované v našej kuchyni, tento recept bol upravený tak, aby ste vždy dosiahli perfektný výsledok. Tajomstvo dokonale hladkého krému bez hrudiek spočíva v správnej príprave želatíny – jej jemné rozpustenie a temperovanie pred pridaním do plnky je kľúčové.
Ako urobiť nepečený cheesecake?
Rozdrvte sušienky, zmiešajte ich s rozpusteným maslom a utlačte na dno formy. Vymiešajte smotanový syr so sladeným kondenzovaným mliekom a šľahačkou. Správne pripravenú (napučanú a rozpustenú) želatínu vmiešajte do krému. Nalejte na korpus a nechajte stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Veľkosť formy: Priemer 20-22 cm
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas chladenia: minimálne 4 hodiny
- Počet porcií: 8-10 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia
Potrebujeme
Sušienkový základ
- 200 g maslových alebo karamelových sušienok
- 100 g masla (rozpusteného)
Krém
- 400 g smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, neochutené nátierkové maslo)
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 15 g práškovej želatíny
- 60 ml studenej vody
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
Na zdobenie
- Čerstvé čučoriedky
- Lístky mäty
Postup prípravy
Príprava sušienkového základu
- Pripravte si tortovú formu (s priemerom 20-22 cm). Na dno môžete položiť papier na pečenie pre ľahšiu manipuláciu.
- Sušienky rozmixujte v mixéri najemno alebo ich vložte do vrecka a rozdrvte valčekom.
- V mise zmiešajte sušienkovú drvinu s rozpusteným maslom, kým nevznikne zmes pripomínajúca mokrý piesok.
- Zmes rovnomerne utlačte na dno pripravenej formy. Pomôcť si môžete dnom pohára. Korpus vložte na 30 minút do chladničky.
Tvorba krémovej plnky
- V malej miske alebo pohári zmiešajte práškovú želatínu so 60 ml studenej vody a nechajte ju aspoň 10 minút napučať.
- Medzitým vo veľkej mise pomocou mixéra prešľahajte smotanový syr (mal by mať izbovú teplotu) so sladeným kondenzovaným mliekom do hladka.
- V samostatnej, čistej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky.
- Šľahačku opatrne stierkou vmiešajte do zmesi smotanového syra.
- Kľúčový krok: Napučanú želatínu vložte na 5-10 sekúnd do mikrovlnnej rúry (alebo zahrejte nad parou), kým sa úplne nerozpustí na číru tekutinu. Pozor, nesmie vrieť!
- Do tekutej želatíny vmiešajte citrónovú šťavu. Následne do nej rýchlo zašľahajte 2-3 lyžice pripraveného krému (týmto želatínu “stemperujete” a zabránite vzniku hrudiek).
- Takto pripravenú zmes želatíny ihneď vlejte za stáleho miešania do zvyšku krému a všetko rýchlo a dôkladne spojte.
Kompletizácia a chladenie
- Hotový krém nalejte na vychladený sušienkový korpus a povrch uhlaďte stierkou.
- Cheesecake vložte do chladničky a nechajte ho tuhnúť minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním opatrne prejdite nožom po obvode formy a odstráňte ju. Cheesecake ozdobte čerstvými čučoriedkami a lístkami mäty.
Videorecept
Tipy
- Pre dokonale hladký krém sa uistite, že smotanový syr a kondenzované mlieko majú pred miešaním izbovú teplotu.
- Namiesto maslových sušienok môžete použiť kakaové alebo karamelové (napr. Lotus), čím zmeníte chuťový profil korpusu.
- Do krému môžete pred pridaním želatíny vmiešať aj 100 g rozmixovaného ovocia (napr. malín alebo manga) pre ovocnú verziu.
Tento elegantný dezert je skvelou voľbou na akúkoľvek príležitosť a jeho príprava je naozaj radosť.
Recept vychádza z verzie od Herrliche Desserts, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.