Hľadáte dezert, ktorý zmizne z plechu za pár minút? Tieto nepečené Salko rezy s čokoládou sú u nás doma absolútna istota. Sú krémové, poriadne čokoládové a hlavne, úplne bez pečenia a zbytočného stresu!
Na tomto zákusku je najlepšia tá úžasná kombinácia jemného Salko krému, kakaových sušienok a bohatej čokoládovej polevy. Je to tak jednoduché, že to zvládne aj úplný začiatočník. Idete do toho so mnou?
Ako urobiť najlepšie nepečené Salko rezy?
Kľúčom je uvariť hustý puding a nechať ho úplne vychladnúť. Ten sa potom zašľahá do zmäknutého masla so Salkom. Hotový krém sa vrství so sušienkami a na záver sa celý zákusok poleje čokoládovou ganache. Chladenie cez noc je nutnosť!
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 5 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Nepečený dezert, Rýchly koláč
Potrebujeme
Základ
- 300 g kakaových sušienok (napr. Bebe alebo podobné)
Krémová plnka
- 400 ml mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 37 g smotanového alebo vanilkového pudingového prášku (1 balíček)
- 250 g zmäknutého masla
- 397 g skaramelizovaného Salka (1 konzerva)
Čokoládová poleva
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
- 250 g horkej čokolády (min. 50%)
Postup prípravy
Príprava pudingového základu
- V hrnci rozmiešajte metličkou 300 ml mlieka s cukrom a pudingovým práškom. Zvyšných 100 ml mlieka prilejte a dajte na stredný plameň.
- Za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne do podoby hustého pudingu, trvá to asi 3 minúty.
- Hotový puding odstavte z tepla. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala jeho povrchu. Týmto trikom zabránite vzniku kožky.
- Nechajte puding úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
Dokončenie krému a vrstvenie
- Vo veľkej mise vyšľahajte úplne zmäknuté maslo do peny. Potom po lyžiciach zašľahajte skaramelizované Salko.
- Do maslovo-salkového základu postupne, po lyžiciach, zašľahajte úplne vychladnutý puding. Šľahajte, kým nevznikne hladký a jednotný krém.
- Pripravte si plech alebo formu (ideálne 20×30 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie alebo potravinovou fóliou.
- Na dno poukladajte prvú vrstvu sušienok. Na ne natrite časť krému. Postup opakujte, striedajte vrstvy sušienok a krému. Mali by vám vyjsť 4 vrstvy krému a 5 vrstiev sušienok.
- Posledná, vrchná vrstva musí byť zo sušienok. Takto pripravený zákusok dajte na 1 hodinu do chladničky.
Poleva a chladenie
- Smotanu na šľahanie zohrejte v hrnci tesne pod bod varu. Následne ju odstavte a nalámte do nej horkú čokoládu.
- Nechajte minútu postáť, potom metličkou vymiešajte do hladkej a lesklej polevy (ganache).
- Polevu nalejte na vychladený zákusok a rovnomerne ju rozotrite.
- Dezert vložte späť do chladničky a nechajte ho tuhnúť ideálne cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa dokonale prepojili.
Videorecept
Tipy
- Puding aj maslo musia mať rovnakú izbovú teplotu, inak hrozí, že sa krém zrazí.
- Pre dospelácku verziu môžete do krému pridať lyžicu kvalitného rumu.
- Pre dokonalé, čisté rezy nôž pred každým krájaním namočte do horúcej vody.
Variácie
- Ovocný twist: Medzi vrstvy krému a sušienok poukladajte na kolieska nakrájané banány.
- Biela verzia: Použite maslové sušienky a polevu pripravte z bielej čokolády.
- Kávová chuť: Do horúcej smotany na polevu pridajte lyžičku instantnej kávy.
Tento zákusok je stávkou na istotu pri akejkoľvek príležitosti. Prajem vám sladké maškrtenie!
Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
