Hľadáte dezert, ktorý zmizne z plechu za pár minút? Tieto nepečené Salko rezy s čokoládou sú u nás doma absolútna istota. Krémové, čokoládové a hlavne, bez pečenia!
37gsmotanového alebo vanilkového pudingového prášku(1 balíček)
250gzmäknutého masla
397gskaramelizovaného Salka(1 konzerva)
Čokoládová poleva:
250mlsmotany na šľahanie(min. 33%)
250ghorkej čokolády(min. 50%)
Pokyny
Príprava pudingového základu:
1. V hrnci rozmiešajte metličkou 300 ml mlieka s cukrom a pudingovým práškom. Zvyšných 100 ml mlieka prilejte a dajte na stredný plameň.
2. Za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne do podoby hustého pudingu, trvá to asi 3 minúty.
3. Hotový puding odstavte z tepla. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala jeho povrchu. Týmto trikom zabránite vzniku kožky.
4. Nechajte puding úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
Dokončenie krému a vrstvenie:
1. Vo veľkej mise vyšľahajte úplne zmäknuté maslo do peny. Potom po lyžiciach zašľahajte skaramelizované Salko.
2. Do maslovo-salkového základu postupne, po lyžiciach, zašľahajte úplne vychladnutý puding. Šľahajte, kým nevznikne hladký a jednotný krém.
3. Pripravte si plech alebo formu (ideálne 20x30 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie alebo potravinovou fóliou.
4. Na dno poukladajte prvú vrstvu sušienok. Na ne natrite časť krému. Postup opakujte, striedajte vrstvy sušienok a krému. Mali by vám vyjsť 4 vrstvy krému a 5 vrstiev sušienok.
5. Posledná, vrchná vrstva musí byť zo sušienok. Takto pripravený zákusok dajte na 1 hodinu do chladničky.
Poleva a chladenie:
1. Smotanu na šľahanie zohrejte v hrnci tesne pod bod varu. Následne ju odstavte a nalámte do nej horkú čokoládu.
2. Nechajte minútu postáť, potom metličkou vymiešajte do hladkej a lesklej polevy (ganache).
3. Polevu nalejte na vychladený zákusok a rovnomerne ju rozotrite.
4. Dezert vložte späť do chladničky a nechajte ho tuhnúť ideálne cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa dokonale prepojili.
Poznámky
1. Puding aj maslo musia mať rovnakú izbovú teplotu, inak hrozí, že sa krém zrazí.2. Pre dospelácku verziu môžete do krému pridať lyžicu kvalitného rumu.3. Pre dokonalé, čisté rezy nôž pred každým krájaním namočte do horúcej vody.Variácie:Ovocný twist: Medzi vrstvy krému a sušienok poukladajte na kolieska nakrájané banány.Biela verzia: Použite maslové sušienky a polevu pripravte z bielej čokolády.Kávová chuť: Do horúcej smotany na polevu pridajte lyžičku instantnej kávy.