Ak ste ako ja a suchá kakaová piškóta je pre vás nočná mora, ste na správnom mieste. Tieto kakaové rezy sú vďaka špeciálnej dvojitej poleve neuveriteľne vlhké a vláčne. Je to môj definitívny recept proti suchým koláčom a funguje zakaždým.
Finta spočíva v poleve, ktorú si rozdelíte. Redšou časťou horúci korpus napustíte ako špongiu a tú hustejšiu naň natriete ako krém. Pripravení na najšťavnatejší koláč vášho života?
Ako upiecť šťavnaté kakaové rezy?
Upečte jednoduchý kakaový korpus. Ešte horúci ho popichajte špajdľou a polejte riedkou čokoládovou polevou, ktorá vsiakne dnu. Na vrch natrite druhú, hustejšiu časť polevy, ktorá koláč uzavrie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 30 min
- Čas chladenia: 2 hodiny
- Počet porcií: 20 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 165 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Úspora času
Potrebujeme
Nadýchané cesto
- 3 ks vajec
- 1 štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 120 g kryštálového cukru
- 90 ml slnečnicového oleja
- 130 ml mlieka
- 1 PL instantnej kávy
- 2 PL kakaa
- 170 g polohrubej múky
- 15 g kypriaceho prášku do pečiva
Dvojitá čokoládová poleva
- 40 g kryštálového cukru
- 1 PL kakaa
- 200 ml mlieka (na riedku polevu)
- 100 g horkej čokolády
- 30 g masla
- 30 ml mlieka + 1 ČL kukuričného škrobu (na zahustenie)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 175 °C. Menší plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymastite maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny.
- Za stáleho šľahania pomaly prilievajte olej a mlieko.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, kakao a instantnú kávu. Preosejte ich do tekutej zmesi.
- Všetko už len zľahka stierkou premiešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Cesto vylejte na pripravený plech, uhlaďte a pečte 25–30 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
- Kým sa korpus pečie, pripravte si polevu. Do hrnca dajte cukor, kakao a 200 ml mlieka. Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Odstavte z ohňa, nalámte do zmesi čokoládu a pridajte maslo. Miešajte, kým sa všetko úplne nerozpustí.
- Horúci, čerstvo upečený korpus husto popichajte špajdľou po celej ploche.
- Polovicou horúcej, riedkej polevy rovnomerne polejte korpus. Vpije sa do dierok a urobí ho dokonale šťavnatým.
- V malom pohári rozmiešajte 30 ml mlieka s lyžičkou škrobu. Túto zmes vlejte do druhej polovice polevy v hrnci.
- Vráťte hrniec na oheň a za stáleho miešania varte 2-3 minúty, kým poleva nezhustne do konzistencie pudingu.
- Hustú polevu natrite na povrch koláča ako krém. Posypte čokoládovým zdobením.
- Koláč nechajte najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Káva je tajomstvo chuti: Nevynechávajte instantnú kávu v ceste, aj keď nemáte radi jej chuť. V malom množstve ju necítiť, ale neuveriteľne zvýrazní a prehĺbi čokoládovú arómu kakaa. Je to starý cukrársky trik.
- Správne načasovanie poliev: Prvú, redšiu časť polevy nalievajte na korpus, kým je ešte naozaj horúci. Vďaka tomu sa krásne vpije dovnútra. Druhú, hustejšiu časť, naopak, nechajte pred natieraním mierne vychladnúť, aby sa lepšie rozotierala.
Jednoduché variácie
- Ovocný nádych: Do prvej, redšej časti polevy (pred varením) pridajte 2-3 lyžice kyslého ríbezľového alebo malinového džemu. Koláč získa osviežujúcu chuť.
- Chrumkavý vrch: Namiesto čokoládového zdobenia posypte hotový koláč nahrubo nasekanými a na suchej panvici opraženými vlašskými orechmi alebo mandľami.
Záver
A dokonale šťavnatý koláč, ktorý sa vždy podarí, je na svete. Podávajte ho dobre vychladený s kopčekom neosladenej šľahačky.
Recept vychádza z verzie od Ricette dolci, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.