Ak ste ako ja a suchá piškóta je pre vás nočná mora, ste na správnom mieste. Tieto kakaové rezy sú vďaka špeciálnej dvojitej poleve neuveriteľne vlhké a vláčne. Je to môj definitívny recept proti suchým koláčom a funguje zakaždým.
1. Rúru predhrejte na 175 °C. Menší plech (cca 25x35 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymastite maslom a vysypte múkou.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny.
3. Za stáleho šľahania pomaly prilievajte olej a mlieko.
4. V samostatnej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, kakao a instantnú kávu. Preosejte ich do tekutej zmesi.
5. Všetko už len zľahka stierkou premiešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
6. Cesto vylejte na pripravený plech, uhlaďte a pečte 25–30 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
7. Kým sa korpus pečie, pripravte si polevu. Do hrnca dajte cukor, kakao a 200 ml mlieka. Za stáleho miešania priveďte do varu.
8. Odstavte z ohňa, nalámte do zmesi čokoládu a pridajte maslo. Miešajte, kým sa všetko úplne nerozpustí.
9. Horúci, čerstvo upečený korpus husto popichajte špajdľou po celej ploche.
10. Polovicou horúcej, riedkej polevy rovnomerne polejte korpus. Vpije sa do dierok a urobí ho dokonale šťavnatým.
11. V malom pohári rozmiešajte 30 ml mlieka s lyžičkou škrobu. Túto zmes vlejte do druhej polovice polevy v hrnci.
12. Vráťte hrniec na oheň a za stáleho miešania varte 2-3 minúty, kým poleva nezhustne do konzistencie pudingu.
13. Hustú polevu natrite na povrch koláča ako krém. Posypte čokoládovým zdobením.
14. Koláč nechajte najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Poznámky
1. Káva je tajomstvo chuti: Nevynechávajte instantnú kávu v ceste, aj keď nemáte radi jej chuť. V malom množstve ju necítiť, ale neuveriteľne zvýrazní a prehĺbi čokoládovú arómu kakaa. Je to starý cukrársky trik.n2. Správne načasovanie poliev: Prvú, redšiu časť polevy nalievajte na korpus, kým je ešte naozaj horúci. Vďaka tomu sa krásne vpije dovnútra. Druhú, hustejšiu časť, naopak, nechajte pred natieraním mierne vychladnúť, aby sa lepšie rozotierala.