Všetci milujeme vyprážaný syr, no priznajme si, nie vždy máme čas a chuť na prácne obaľovanie a neporiadok z vyprážania. A presne preto je tu tento geniálny recept! Zabudnite na klasiku a vyskúšajte jej modernejšiu, jednoduchšiu a elegantnejšiu sestru – zapekaný syrový nákyp. Predstavte si nadýchanú, mäkučkú a vláčnu syrovú hmotu plnú kvalitnej šunky, ktorá sa po upečení v samostatných mištičkách krásne nafúkne a na povrchu vytvorí zlatistú kôrku. Je to všetka tá syrová dobrota, ktorú milujeme, no bez zbytočnej námahy a v originálnom prevedení.
Príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Stačí len zmiešať pár základných surovín v jednej mise, naplniť mištičky a o všetko ostatné sa už postará rúra. V recepte vám ukážeme aj jednoduchý trik s vodným kúpeľom, vďaka ktorému bude výsledok ešte krémovejší a vláčnejší. Tento syrový nákyp je perfektnou rýchlou večerou, netradičnými raňajkami alebo pohostením pre návštevu, ktorú chcete ohúriť niečím novým a nesmierne chutným.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas pečenia: 20-25 minút
- Počet porcií: 6 kusov (v menších zapekacích miskách)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
- 300 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda, nahrubo nastrúhaného)
- 300 g kvalitnej dusenej šunky (nastrúhanej nahrubo alebo nakrájanej nadrobno)
- 3 ks vajec
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- olej na vymastenie misiek
- strúhanka na vysypanie misiek
Postup prípravy
Príprava zmesi:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si 6 menších keramických zapekacích misiek alebo hrnčekov, ktoré dôkladne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.
- Do väčšej misy dáme nahrubo nastrúhaný syr a šunku.
- Pridáme 3 celé vajcia a zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. So soľou opatrne, syr aj šunka sú slané samy o sebe.
- Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili.
Pečenie a podávanie:
- Pripravenou zmesou naplníme zapekacie misky, približne do výšky 3 cm. Povrch zľahka uhladíme lyžicou.
- Naplnené mištičky vložíme do hlbšieho pekáča. Do pekáča potom opatrne nalejeme horúcu vodu asi do polovice výšky mištičiek. Vytvoríme tak vodný kúpeľ, vďaka ktorému bude nákyp vláčnejší.
- Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20–25 minút. Nákyp je hotový, keď sa hmota spevní a povrch je krásne zlatistý.
- Po upečení pekáč opatrne vyberieme z rúry. Misky s horúcim nákypom vyberieme z vodného kúpeľa a necháme ich chvíľu vychladnúť, aby sa dali bezpečne servírovať.
- Podávame ešte teplé, buď priamo v miskách, alebo ich môžeme opatrne vyklopiť na tanier.
Videorecept
Tipy
- Nebojím sa experimentovať so syrmi. Výborný je aj údený syr, ktorý dodá nákypu skvelý “šmrnc”, alebo kombinácia eidamu s trochou parmezánu pre ešte výraznejšiu chuť.
- Ten trik s vodným kúpeľom naozaj odporúčam. Para, ktorá sa počas pečenia tvorí, udrží nákyp krásne vláčny, nevysuší sa a rovnomerne sa prepečie. Rozdiel je naozaj cítiť!
- Do syrovej zmesi niekedy pridám aj nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, pažítku alebo kúsok červenej papriky pre farbu. Krásne to jedlo oživí a pridá ďalšiu vrstvu chuti.
- Tento syrový nákyp je fantastický s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou, presne ako klasický vyprážaný syr. Skvele sa hodí aj ako ľahká večera len so zeleninovým šalátom.
Veríme, že sa táto originálna a jednoduchá dobrota stane novým favoritom vo vašej kuchyni. Je to skvelý spôsob, ako si užiť chuť syra a šunky v úplne novom šate!
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.