Všetci milujeme vyprážaný syr, no priznajme si, nie vždy máme čas a chuť na prácne obaľovanie a neporiadok z vyprážania. A presne preto je tu tento geniálny recept! Zabudnite na klasiku a vyskúšajte jej modernejšiu, jednoduchšiu a elegantnejšiu sestru – zapekaný syrový nákyp. Predstavte si nadýchanú, mäkučkú a vláčnu syrovú hmotu plnú kvalitnej šunky, ktorá sa po upečení v samostatných mištičkách krásne nafúkne a na povrchu vytvorí zlatistú kôrku. Je to všetka tá syrová dobrota, ktorú milujeme, no bez zbytočnej námahy a v originálnom prevedení.
6 menších zapekacích misiek (alebo keramických hrnčekov)
Hlbší pekáč
Veľká misa
Zloženie
300gtvrdého syra(napr. eidam alebo gouda, nahrubo nastrúhaného)
300gkvalitnej dusenej šunky(nastrúhanej nahrubo alebo nakrájanej nadrobno)
3ksvajec
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olej na vymastenie misiek
strúhanka na vysypanie misiek
Pokyny
Príprava zmesi:
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si 6 menších keramických zapekacích misiek alebo hrnčekov, ktoré dôkladne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.
2. Do väčšej misy dáme nahrubo nastrúhaný syr a šunku.
3. Pridáme 3 celé vajcia a zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. So soľou opatrne, syr aj šunka sú slané samy o sebe.
4. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili.
Pečenie a podávanie:
5. Pripravenou zmesou naplníme zapekacie misky, približne do výšky 3 cm. Povrch zľahka uhladíme lyžicou.
6. Naplnené mištičky vložíme do hlbšieho pekáča. Do pekáča potom opatrne nalejeme horúcu vodu asi do polovice výšky mištičiek. Vytvoríme tak vodný kúpeľ, vďaka ktorému bude nákyp vláčnejší.
7. Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20–25 minút. Nákyp je hotový, keď sa hmota spevní a povrch je krásne zlatistý.
8. Po upečení pekáč opatrne vyberieme z rúry. Misky s horúcim nákypom vyberieme z vodného kúpeľa a necháme ich chvíľu vychladnúť, aby sa dali bezpečne servírovať.
9. Podávame ešte teplé, buď priamo v miskách, alebo ich môžeme opatrne vyklopiť na tanier.
Poznámky
1. Nebojím sa experimentovať so syrmi. Výborný je aj údený syr, ktorý dodá nákypu skvelý 'šmrnc', alebo kombinácia eidamu s trochou parmezánu pre výraznejšiu chuť.n2. Ten trik s vodným kúpeľom naozaj odporúčam. Para, ktorá sa počas pečenia tvorí, udrží nákyp krásne vláčny, nevysuší sa a rovnomerne sa prepečie. Rozdiel je naozaj cítiť!n3. Do syrovej zmesi niekedy pridám aj nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, pažítku alebo kúsok červenej papriky pre farbu. Krásne to jedlo oživí a pridá ďalšiu vrstvu chuti.n4. Tento syrový nákyp je fantastický s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou, presne ako klasický vyprážaný syr. Skvele sa hodí aj ako ľahká večera len so zeleninovým šalátom.