Vždy keď som sa pozrela do špajzy mojej babičky, stáli tam v rade poháre s touto dobrotou. Dnes vám prezradím náš rodinný poklad – recept na najlepšie nakladané huby. Sú presne také, aké majú byť: pevné, chrumkavé a v dokonale vyváženom sladkokyslom náleve, ktorý len podčiarkne ich lesnú chuť.
Najlepšie na tom je, že príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju každý. Uložte si s nami vôňu a chuť lesa do pohárov. V zime, keď ich otvoríte k pečenému mäsu alebo len tak k chlebu, budete za ne nesmierne vďační!
Ako naložiť huby nakyslo?
Očistené huby 5 minút povarte v slanej vode a sceďte. Pripravte si sladkokyslý nálev z vody, octu, cukru, soli a korenín a krátko ho prevarte. Huby naložte do sterilizovaných pohárov, zalejte horúcim nálevom, uzavrite a sterilizujte 20 minút vo vodnom kúpeli.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 45 min
- Počet porcií: cca 4-5 menších pohárov (à 250 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 80 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Lokálne suroviny
Potrebujeme
- 800 g čerstvých pevných lesných húb (hríby, kozáky, kuriatka)
- 750 ml vody + voda na obvarenie húb
- 250 ml octu (8%)
- 40 g soli (20 g do vody na obvarenie + 20 g do nálevu)
- 20 g krupicového cukru
- 4 ks bobkového listu
- 2 ČL horčičných semienok
- 6 guľôčok nového korenia
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
Postup prípravy
- Príprava húb. Huby dôkladne očistite od hliny a nečistôt, ideálne nasucho kefkou. Používajte len zdravé a pevné kusy. Väčšie huby nakrájajte na primerane veľké kúsky, menšie nechajte vcelku.
- Blanšírovanie. Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu s 20 g soli. Do vriacej vody vložte pripravené huby a varte ich presne 5 minút.
- Po 5 minútach huby sceďte, dôkladne ich prepláchnite studenou vodou a nechajte v sitku dobre odkvapkať a vychladnúť.
- Príprava nálevu. Kým huby chladnú, v inom hrnci zmiešajte 750 ml vody, 250 ml octu, 20 g cukru a zvyšných 20 g soli. Pridajte všetky koreniny (bobkový list, horčičné semienka, nové a čierne korenie).
- Nálev priveďte k varu a na miernom ohni ho povarte asi 2-3 minúty, aby sa všetky chute prepojili.
- Plnenie pohárov. Vychladnuté huby voľne natlačte do čistých, vopred sterilizovaných pohárov.
- Horúcim nálevom zalejte huby v pohároch tak, aby boli úplne ponorené a po okraj zostal asi 1 cm voľného miesta. Korenie z nálevu môžete v pohároch nechať pre dekoráciu alebo ho precediť.
- Okraje pohárov dôkladne utrite dosucha, pevne uzavrite sterilizovanými viečkami.
- Sterilizácia. Na dno širokého hrnca položte utierku a na ňu poukladajte poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejte ich teplou vodou do polovice ich výšky. Priveďte vodu k teplote tesne pod bod varu (cca 90 °C) a sterilizujte 20–30 minút.
- Horúce poháre opatrne vyberte, utrite a nechajte voľne vychladnúť na utierke viečkom nahor.
2 praktické tipy na záver
- Aké huby sú najlepšie? Na nakladanie používajte menšie, pevné druhy húb, ktoré sa nerozvaria. Ideálne sú hríby dubové, smrekové, kozáky, kuriatka alebo malé suchohríby. Plávky a masliaky sú menej vhodné, lebo príliš zmäknú.
- Pre krásne číry nálev. Ak chcete mať v pohároch dokonale číry nálev, huby po 5-minútovom varení naozaj dôkladne a opakovane prepláchnite studenou vodou. Zmyjete tak uvoľnené bielkoviny, ktoré by mohli nálev neskôr zakaliť.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Do každého pohára pridajte pred zaliatím nálevom 2-3 kolieska čerstvej čili papričky alebo jednu malú sušenú feferónku.
- S cibuľou a mrkvou: Na dno každého pohára vložte pár tenkých koliesok cibule a mrkvy. Zelenina dodá hubám skvelú chuť a poháre budú vyzerať ešte lákavejšie.
Výsledkom je chrumkavá a voňavá delikatesa, ktorá vám uprostred zimy pripomenie prechádzku lesom. Sú fantastické k pečenému mäsu, do zemiakového šalátu, alebo len tak, s čerstvým chlebom.
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.