Vždy keď som sa pozrela do špajzy mojej babičky, stáli tam v rade poháre s touto dobrotou. Dnes vám prezradím náš rodinný poklad – recept na najlepšie nakladané huby. Sú presne také, aké majú byť: pevné, chrumkavé a v dokonale vyváženom sladkokyslom náleve.
800g800 g čerstvých pevných lesných húb(hríby, kozáky, kuriatka)
750ml750 ml vody + voda na obvarenie húb
250ml250 ml octu(8%)
40g40 g soli(20 g do vody na obvarenie + 20 g do nálevu)
20g20 g krupicového cukru
4ks4 ks bobkového listu
2ČL2 ČL horčičných semienok
6guľôčok6 guľôčok nového korenia
6guľôčok6 guľôčok celého čierneho korenia
Pokyny
1. Príprava húb. Huby dôkladne očistite od hliny a nečistôt, ideálne nasucho kefkou. Používajte len zdravé a pevné kusy. Väčšie huby nakrájajte na primerane veľké kúsky, menšie nechajte vcelku.
2. Blanšírovanie. Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu s 20 g soli. Do vriacej vody vložte pripravené huby a varte ich presne 5 minút.
3. Po 5 minútach huby sceďte, dôkladne ich prepláchnite studenou vodou a nechajte v sitku dobre odkvapkať a vychladnúť.
4. Príprava nálevu. Kým huby chladnú, v inom hrnci zmiešajte 750 ml vody, 250 ml octu, 20 g cukru a zvyšných 20 g soli. Pridajte všetky koreniny (bobkový list, horčičné semienka, nové a čierne korenie).
5. Nálev priveďte k varu a na miernom ohni ho povarte asi 2-3 minúty, aby sa všetky chute prepojili.
6. Plnenie pohárov. Vychladnuté huby voľne natlačte do čistých, vopred sterilizovaných pohárov.
7. Horúcim nálevom zalejte huby v pohároch tak, aby boli úplne ponorené a po okraj zostal asi 1 cm voľného miesta. Korenie z nálevu môžete v pohároch nechať pre dekoráciu alebo ho precediť.
9. Sterilizácia. Na dno širokého hrnca položte utierku a na ňu poukladajte poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejte ich teplou vodou do polovice ich výšky. Priveďte vodu k teplote tesne pod bod varu (cca 90 °C) a sterilizujte 20–30 minút.
10. Horúce poháre opatrne vyberte, utrite a nechajte voľne vychladnúť na utierke viečkom nahor.
Poznámky
1. Aké huby sú najlepšie? Na nakladanie používajte menšie, pevné druhy húb, ktoré sa nerozvaria. Ideálne sú hríby dubové, smrekové, kozáky, kuriatka alebo malé suchohríby. Plávky a masliaky sú menej vhodné, lebo príliš zmäknú.2. Pre krásne číry nálev. Ak chcete mať v pohároch dokonale číry nálev, huby po 5-minútovom varení naozaj dôkladne a opakovane prepláchnite studenou vodou. Zmyjete tak uvoľnené bielkoviny, ktoré by mohli nálev neskôr zakaliť.