Nakladaná kapusta je skvelý spôsob, ako si uchovať chuť čerstvej zeleniny na zimu. Tento rýchly recept je jednoduchý a výsledok bude vynikajúco chutiť ako príloha k rôznym druhom mäsa alebo aj samostatne ako osviežujúci šalát.
U nás doma túto nakladanú kapustu robím vždy na jeseň, keď je zelenina najčerstvejšia a najlacnejšia. Vždy pripravujem väčšie množstvo, pretože sa hodí k takmer každému jedlu. Verím mi, vyskúšajte tento recept a budete prekvapení, aká je to rýchla a chutná alternatíva ku klasickej fermentovanej kapuste.
Ingrediencie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas odležania: minimálne 24 hodín
- Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
- Množstvo: 3 poháre
- 1000 g bielej hlávkovej kapusty
- 1 väčšia mrkva
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 500 ml vody
- 50 g cukru
- 30 ml jablčného octu (5%)
- 1 zarovnaná lyžica soli
- 70 ml rastlinného oleja
- 1 balenie jedlej sódy (na sterilizáciu pohárov)
Postup prípravy
- Najprv sterilizujte poháre: poháre vrátane viečok a všetok riad, ktorý budete pri nakladaní používať, ponorte do hrnca s vodou a umývacím prostriedkom na riad. Pridajte balenie jedlej sódy a nechajte prejsť varom po dobu aspoň 10 minút. Poháre a riad potom vyskladajte na plech a nechajte vyschnúť.
- Kapustu dôkladne umyte, odstráňte vonkajšie poškodené listy a vyrežte hlúbik. Nakrájajte ju na tenké prúžky (ako na kapustový šalát) a vložte do väčšej misy.
- Papriky umyte, rozpoľte, vyberte semenníky a bielu vnútornú časť. Nakrájajte ich na tenké prúžky alebo pásiky.
- Mrkvu olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Nakrájanú papriku a nastrúhanú mrkvu pridajte ku kapuste a všetko spolu premiešajte.
- V samostatnej mise alebo väčšom džbáne pripravte nálev: zmiešajte vodu, jablčný ocot, soľ a cukor. Dôkladne miešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
- Do nálevu pridajte rastlinný olej a krátko premiešajte.
- Nálev nalejte na pripravenú zeleninu v mise a dôkladne premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne obalila nálevom.
- Zeleninu nechajte v náleve 5 minút odstáť, aby sa chute začali prepájať.
- Sterilizované poháre naplňte zmesou zeleniny, pričom ju jemne utláčajte, aby nevznikali vzduchové bubliny. Zelenina by mala byť úplne ponorená v náleve.
- Poháre dôkladne uzavrite viečkami a uložte na chladné a tmavé miesto (ideálne do špajze alebo pivnice).
- Nakladaná kapusta bude pripravená na konzumáciu už po 24 hodinách, ale najlepšie chutí po 2-3 dňoch, keď sa všetky chute dobre prepoja.
Tipy
- Vždy kontrolujem, či je zelenina úplne ponorená v náleve – to je dôležité pre jej trvanlivosť. Ak by sa počas skladovania niektoré kúsky dostali nad hladinu, jemne ich zatlačte späť.
- U nás doma tento recept často obohacujem o 1-2 nahrubo nakrájané cibule, ktoré dodajú ešte výraznejšiu chuť.
- Ak máte radi pikantnejšiu verziu, pridajte do nálevu 1-2 čerstvé chilli papričky nakrájané na kolieska alebo štipku chilli vločiek.
- Nakladaná kapusta pri správnom skladovaní v chladnom mieste vydrží 2-3 mesiace. Po otvorení pohára ho však uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 1-2 týždňov.
Video recept:
Verím, že si túto nakladanú kapustu zamilujete rovnako ako my. Vyskúšajte ju a dajte vedieť, ako vám chutila!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Jednoduché recepty na jedlo s Juliou Shevchuk