Search

Najlepšie odpaľované banániky plnené krémom zo Salka: Ako od cukrára!

odpaľované banániky
Odpaľované banániky

Obsah receptu

Túžite po dezerte, ktorý vyzerá ako z výkladu cukrárne, no zároveň si ho dokážete pripraviť v pohodlí domova? Tieto najlepšie odpaľované banániky, plnené lahodným maslovým krémom so sladeným kondenzovaným mliekom (Salkom) a poliate lesklou čokoládovou polevou, sú presne také! Odpaľované cesto je po upečení krásne nadýchané a duté, pripravené na naplnenie hodvábnym krémom. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene poteší každého milovníka sladkých dobrôt.

Príprava odpaľovaného cesta sa môže zdať zložitá, ale s týmto podrobným receptom to zvládnete ako profesionál. Dôležité je dodržať správny postup pri “odpaľovaní” cesta a následnom pečení, aby sa banániky pekne nafúkli. Krém zo Salka a masla je neuveriteľne jednoduchý a pritom fantasticky chutný. Tieto elegantné zákusky sú ideálne na slávnostné príležitosti, rodinné oslavy alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo naozaj výnimočné.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas pečenia: cca 35-45 minút
  • Čas chladenia: cca 1-2 hodiny
  • Počet kusov: cca 10-15 banánikov (podľa veľkosti)
  • Náročnosť: Stredná až vyššia (kvôli odpaľovanému cestu)

Potrebujeme

Na odpaľované cesto:

  • 110 ml plnotučného mlieka
  • 110 ml vody
  • 15 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 105 g masla (82% tuku), nakrájaného na kocky
  • 135 g hladkej múky (preosiatej)
  • 4 ks vajec (veľkosť M), izbovej teploty

Krém zo Salka:

  • 200 g masla (82% tuku), izbovej teploty (naozaj mäkké)
  • 1 plechovka (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka (Salko), izbovej teploty
  • (Voliteľné) 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu:

  • 120 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50-60% kakaa) alebo čokolády na varenie
  • 20 g (cca 2 PL) rastlinného oleja (napr. repkový, slnečnicový) alebo kokosového oleja

Postup prípravy

Príprava odpaľovaného cesta:

  1. V hrnci so silnejším dnom zmiešajte mlieko, vodu, kryštálový cukor, štipku soli a na kocky nakrájané maslo. Priveďte za občasného miešania k varu – maslo sa musí úplne rozpustiť a zmes by mala začať vrieť.
  2. Hneď ako zmes zovrie, stíšte oheň na minimum a naraz do nej vsypte všetku preosiatu hladkú múku.
  3. Intenzívne miešajte vareškou (ideálne drevenou), kým sa nevytvorí hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien hrnca aj od varešky a tvorí jednu kompaktnú guľu. Tento proces “odpaľovania” trvá približne 1-2 minúty. Na dne hrnca sa môže vytvoriť jemný biely povlak, čo je v poriadku.
  4. Horúce odpaľované cesto ihneď preložte do misy (ideálne misy kuchynského robota vybaveného plochým šľahačom/miešacím hákom K, alebo do bežnej misy na ručné šľahanie).
  5. Nechajte cesto za občasného premiešania alebo krátkeho miešania na nízkych otáčkach trochu vychladnúť (cca 5-10 minút), aby nebolo úplne vriace a “neuvarilo” vajcia. Malo by byť stále teplé, ale nie horúce na dotyk.
  6. Do mierne vychladnutého cesta postupne, jedno po druhom, zašľahávajte vajcia (izbovej teploty). Každé vajce najprv dôkladne zapracujte do cesta, kým sa úplne nespojí, až potom pridajte ďalšie. Šľahajte na stredných otáčkach.
  7. Výsledné cesto by malo byť hladké, lesklé, polotuhé a malo by pekne držať tvar. Keď ho naberiete na varešku alebo stierku, malo by tvoriť špičku, ktorá sa pomaly ohýba nadol (tzv. test na „vtáčí zobák“).
  8. Pripravené cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou alebo hviezdicovou špičkou (priemer cca 1-1,5 cm).

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Tvarovanie a pečenie banánikov:

  1. Rúru predhrejte na 200-210 °C (teplovzdušnú na 180-190°C). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Na pripravený plech striekajte z cukrárskeho vrecka podlhovasté tvary – “banániky” alebo eklérky, dlhé približne 10–12 cm a široké cca 2-3 cm. Nechávajte medzi nimi dostatočné rozostupy, pretože počas pečenia narastú. Konce každého banánika môžete uhladiť prstom namočeným vo vode.
  3. Vložte plech s banánikmi do dobre vyhriatej rúry. Pečte prvých 15-20 minút pri vyššej teplote (200-210°C)Veľmi dôležité: Počas tejto prvej fázy pečenia rúru vôbec neotvárajte, aby cesto pekne naskočilo a vytvorili sa dutiny!
  4. Po 15-20 minútach znížte teplotu rúry na 170-180 °C (teplovzdušnú na 150-160°C) a dopekajte ďalších približne 20-25 minút. Banániky by mali byť krásne zlatohnedé, pevné na dotyk a ľahké. Celkový čas pečenia je zvyčajne 35-45 minút.
  5. Upečené banániky vyberte z rúry. Ihneď každý kúsok opatrne prepichnite na boku alebo zospodu tenkou špajdľou alebo špičkou noža, aby mohla uniknúť horúca para a banániky nesplasli pri chladnutí.
  6. Preložte ich na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Príprava krému a plnenie:

  1. Kým banániky chladnú, pripravte si krém. V mise vyšľahajte elektrickým šľahačom naozaj zmäknuté maslo izbovej teploty do svetlej a nadýchanej peny (šľahajte aspoň 3-5 minút).
  2. Postupne, po lyžiciach, za stáleho šľahania na stredných otáčkach pridávajte k maslu sladené kondenzované mlieko (Salko), ktoré by malo mať tiež izbovú teplotu. Každú lyžicu Salka dobre zašľahajte, kým sa úplne nespojí s maslom. Ak chcete, pridajte aj vanilkový extrakt.
  3. Výsledný krém by mal byť hladký, jemný a dobre držať tvar. Ak by sa vám zdal príliš riedky, môžete ho dať na chvíľu (10-15 minút) stuhnúť do chladničky a potom znova krátko prešľahať.
  4. Vychladnuté banániky naplňte pripraveným krémom. Môžete ich pozdĺžne prekrojiť a naplniť, alebo urobiť zospodu či z boku 2-3 malé dierky a krém nastriekať dovnútra pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou plniacou špičkou.

Poleva a dokončenie:

  1. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu nalámte na malé kúsky do misky. Pridajte rastlinný alebo kokosový olej.
  2. Rozpustite buď v mikrovlnnej rúre (v krátkych intervaloch, po každom premiešajte, aby sa nespálila) alebo vo vodnom kúpeli nad parou, kým nevznikne hladká a lesklá poleva.
  3. Vrchnú časť každého naplneného banánika namočte do mierne vychladnutej čokoládovej polevy. Prebytočnú polevu nechajte odkvapkať.
  4. Ozdobené banániky ukladajte na tácku vyloženú papierom na pečenie a dajte ich aspoň na 15-30 minút stuhnúť do chladničky, aby poleva spevnela.
  5. Hotové banániky podávajte vychladené.

Videorecept

Tipy

  1. Pri príprave odpaľovaného cesta je kľúčová presnosť a dodržanie postupu. Dbajte na to, aby sa múka poriadne “odpálila” a vajcia zapracovávali postupne do mierne vychladnutého cesta.
  2. Naozaj neotvárajte rúru počas prvej fázy pečenia, inak by banániky mohli spľasnúť!
  3. Pre ešte lahodnejší krém môžete použiť kvalitné sladené kondenzované mlieko karamelové (varené Salko).
  4. Ak nemáte cukrárske vrecko na striekanie cesta, môžete skúsiť odpaľované banániky vytvárať pomocou dvoch lyžíc, ale nebudú také úhľadné. Na plnenie je vrecko takmer nevyhnutné.

Šľahaný karamel
TIP na dnes
Lahodný šľahaný karamel: Ideálny na koláče, dezerty aj palacinky

Tieto najlepšie odpaľované banániky plnené krémom zo Salka sú skutočnou lahôdkou ako od cukrára. Ich príprava si vyžaduje trochu zručnosti, ale výsledok stojí za to!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie jedlo tu, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty