Elektrický šľahač (s plochým šľahačom/K-hákom a metličkami)
Cukrárske vrecko s okrúhlou/hviezdicovou špičkou (na cesto)
Cukrárske vrecko s tenkou plniacou špičkou (na krém)
Plech na pečenie
Papier na pečenie
Špajdľa alebo tenký nôž (na prepichnutie)
Mriežka na chladnutie
Miska (na polevu, vhodná do mikrovlnky/nad paru)
Zloženie
Na odpaľované cesto:
110mlplnotučného mlieka
110mlvody
15gkryštálového cukru
1štipkasoli
105gmasla82% tuku, nakrájaného na kocky
135ghladkej múkypreosiatej
4ksvajecveľkosť M, izbovej teploty
Na krém zo Salka:
200gmasla82% tuku, izbovej teploty (mäkké)
1plechovkasladeného kondenzovaného mlieka (Salko)397 g, izbovej teploty
1čajová lyžičkavanilkového extraktu(Voliteľné)
Na čokoládovú polevu:
120gkvalitnej horkej čokoládymin. 50-60% kakaa (alebo na varenie)
20grastlinného olejacca 2 PL (alebo kokosového)
Pokyny
Príprava odpaľovaného cesta:
1. V hrnci zmiešajte mlieko, vodu, cukor, soľ, maslo. Priveďte k varu (maslo rozpustené).
2. Stíšte oheň, naraz vsypte preosiatu múku.
3. Intenzívne miešajte vareškou, kým sa nevytvorí hladké cesto odlepujúce sa od stien (cca 1-2 min odpaľovanie).
4. Cesto preložte do misy, nechajte mierne vychladnúť (5-10 min).
5. Postupne (jedno po druhom) zašľahávajte vajcia izbovej teploty. Každé dobre zapracujte.
6. Cesto má byť hladké, lesklé, polotuhé (test na "vtáčí zobák"). Naplňte cukrárske vrecko.
Tvarovanie a pečenie banánikov:
7. Rúru predhrejte na 200-210°C. Plech vysteľte papierom.
8. Na plech striekajte banániky (10–12 cm dlhé, 2-3 cm široké) s rozostupmi. Konce uhlaďte prstom namočeným vo vode.
9. Pečte prvých 15-20 minút pri 200-210°C. RÚRU NEOTVÁRAŤ!
10. Znížte teplotu na 170-180°C a dopekajte ďalších 20-25 minút dozlatista.
11. Upečené ihneď prepichnite (z boku/zdola), aby unikla para. Nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Príprava krému a plnenie:
12. Mäkké maslo (200g) vyšľahajte do peny (3-5 min).
13. Postupne po lyžiciach zašľahávajte Salko izbovej teploty. Pridajte vanilkový extrakt (voliteľné). Vyšľahajte hladký krém.
14. Vychladnuté banániky naplňte krémom (prekrojením alebo nastriekaním dovnútra cez dierky).
Poleva a dokončenie:
15. Čokoládu (120g) s olejom (20g) rozpustite (mikrovlnka/vodný kúpeľ) na hladkú polevu.
16. Vrchnú časť naplnených banánikov namočte do mierne vychladnutej polevy.
17. Uložte na tácku s papierom, dajte stuhnúť do chladničky (15-30 min). Podávajte vychladené.
Poznámky
1. Pri príprave odpaľovaného cesta je kľúčová presnosť a dodržanie postupu. Dbajte na to, aby sa múka poriadne "odpálila" a vajcia zapracovávali postupne do mierne vychladnutého cesta.2. Naozaj neotvárajte rúru počas prvej fázy pečenia, inak by banániky mohli spľasnúť!3. Pre ešte lahodnejší krém môžete použiť kvalitné sladené kondenzované mlieko karamelové (varené Salko).4. Ak nemáte cukrárske vrecko na striekanie cesta, môžete skúsiť tvary vytvárať pomocou dvoch lyžíc, ale nebudú také úhľadné. Na plnenie je vrecko takmer nevyhnutné.