Ak milujete sladké obedy ako slivkové gule, ale neznášate zdĺhavé tvarovanie a varenie cesta, tento recept si okamžite zamilujete. Sú to tie najlepšie a najjednoduchšie ‘lenivé’ palacinky, aké som kedy jedla. Všetko len vylejete na jeden plech, upečiete naraz v rúre a výsledok chutí ako božské slivkové gule s opraženou strúhankou. Už žiadne státie pri panvici a otáčanie jednej palacinky za druhou. Geniálne!
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 1 veľký plech (cca 4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 500 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného plechu / Sladký obed
Potrebujeme
Na cesto
- 2 ks väčších vajec
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 400 ml mlieka
- 160 g polohrubej múky
- 3 PL oleja
- štipka soli
Na oblohu a posýpku
- cca 500 g zrelých sliviek
- 80 g strúhanky
- 80 g kryštálového cukru
- 3 PL oleja
Postup prípravy
- Príprava cesta a plechu. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký, plytký plech od rúry a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise metličkou dobre rozšľahajte celé vajcia so štipkou soli a vanilkovým cukrom.
- Prilejte mlieko a opäť prešľahajte. Postupne prisypávajte preosiatu múku a miešajte, aby ste v ceste nemali žiadne hrudky.
- Nakoniec do hladkého cesta vmiešajte 3 lyžice oleja.
- Príprava sliviek a pečenie. Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kocky alebo mesiačiky.
- Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
- Na cesto rovnomerne rozsypte nakrájané slivky.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte 18–20 minút, kým cesto nie je na povrchu zlatisté a pevné na dotyk.
- Príprava posýpky. Kým sa palacinka pečie, na suchej panvici na miernom ohni začnite za stáleho miešania opekať strúhanku s cukrom.
- Keď začne cukor karamelizovať a strúhanka voňať a hnednúť, pridajte 3 lyžice oleja a ešte asi minútu intenzívne miešajte, kým sa všetko nespojí do voňavej, chrumkavej posýpky. Dajte pozor, aby sa nespálila.
- Dokončenie. Upečenú palacinku nechajte na plechu pár minút vychladnúť, aby sa s ňou dalo pracovať.
- Nakrájajte ju na väčšie štvorce alebo obdĺžniky. Každý kúsok bohato posypte pripravenou sladkou posýpkou.
- Jednotlivé posypané kúsky potom jednoducho zrolujte a uložte na tanier. Podávajte ešte teplé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aké slivky sú najlepšie? Pre tento recept sú ideálne klasické slivky bystrického typu – sú pevnejšie a príjemne kyselkavé, takže v koláči vytvoria skvelý kontrast so sladkým cestom a posýpkou. Ak máte len veľmi zrelé a mäkké slivky, môžete na ne pred pečením pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
- S posýpkou pracujte opatrne. Strúhanku s cukrom opekajte naozaj na miernom plameni a ani na sekundu ju nenechajte bez miešania. Cukor sa veľmi rýchlo mení na karamel a ľahko by sa mohol pripáliť a zhorknúť. Akonáhle začne chytať zlatistú farbu, buďte v strehu.
Jednoduché variácie
- S inou posýpkou: Namiesto strúhanky sú tieto pečené palacinky absolútne fantastické aj posypané mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo nahrubo nasekanými a na masle opraženými vlašskými orechmi.
- S iným ovocím: Tento “lenivý” recept je skvelý aj s iným sezónnym ovocím. Vyskúšajte ho s polovicami marhúľ, vykôstkovanými čerešňami alebo na plátky nakrájanými jablkami, ktoré posypete škoricou.
Výsledkom je geniálny sladký obed či večera, ktorý chutí ako poctivé slivkové gule od babičky, no jeho príprava je neporovnateľne jednoduchšia a rýchlejšia. Pred podávaním môžete zrolované palacinky ešte poliať rozpusteným maslom pre extra chuť.
Recept je inšpirovaný videom z YoutubeUradi Sama- Ideje za kreativce, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.