Search

Najlepšie kysnuté buchty podľa tatinka, mäkké ako perinka

najlepšie kysnuté buchty
najlepšie kysnuté buchty

Obsah receptu

Publikované: 11. septembra 2025, 13:08

Môj tatino bol majster kuchár a tieto kysnuté buchty boli jeho pýchou. Vždy hovoril, že jeho tajomstvo je v tom, čo do cesta nedáva. Tento recept je dôkazom, že tie najlepšie veci sú často tie najjednoduchšie. Sú mäkké ako vata.

Zveril mi aj trik na dokonalú tvarohovú plnku, ktorá nikdy nie je riedka. Poďte si so mnou upiecť kúsok môjho detstva. Sľubujem, že vôňa zaplaví celý váš domov.

Ako upiecť mäkké kysnuté buchty?

Pripravte si kvások z teplého mlieka a droždia. Vypracujte vláčne cesto bez vajec a nechajte ho dobre vykysnúť. Po naplnení nechajte buchty podkysnúť aj na plechu a potrite ich maslom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
  • Čas pečenia: 30 min
  • Počet porcií: cca 24 buchiet
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/buchta
  • Trend: Tradičné pečenie / Rodinný recept

Potrebujeme

Cesto

  • Na kvások:
    • 375 ml vlažného mlieka
    • 1 PL kryštálového cukru
    • 30 g čerstvého droždia
    • 3 PL hladkej múky špeciál (00)
  • Do cesta:
    • 700 g hladkej múky špeciál (00)
    • 3 PL kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
    • 1 štipka soli
    • 200 ml oleja

Plnky (vyberte si jednu alebo kombinujte)

  • Tvarohová plnka:
    • 500 g jemného tučného tvarohu
    • 1 ks vajca
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 hrsť hrozienok (cca 50 g)
    • 3-4 PL kryštálového cukru (pridať na konci!)
  • Lekvárová plnka: hustý slivkový lekvár
  • Maková plnka: 150 g mletého maku, 50 g práškového cukru, 100 ml horúceho mlieka (zmiešať)
  • Nutellová plnka: Nutella

Na dokončenie

  • 50 g masla (na potieranie)
  • 100 ml horúcej vody + 2 PL kryštálového cukru (na sirup)

Postup prípravy

  1. Najprv kvások: Do misky nalejte vlažné mlieko, rozdrobte doň droždie, pridajte lyžicu cukru a 3 lyžice múky. Dobre premiešajte, prikryte a nechajte na teplom mieste asi 15 minút, kým kvások „nabehne“.
  2. Do veľkej misy preosejte zvyšnú múku (700 g), pridajte štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor.
  3. Do stredu urobte jamku, vlejte do nej vykysnutý kvások a olej.
  4. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké a nelepivé cesto. Malo by sa pekne odlepovať od stien misy.
  5. Misu s cestom poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
  6. Kým cesto kysne, pripravte si plnku podľa výberu. Pri tvarohovej plnke zmiešajte tvaroh, vajce, vanilkový cukor a hrozienka. Cukor pridajte až tesne pred plnením.
  7. Vykysnuté cesto na doske zľahka premiesite a rozdelíte na 24-30 rovnakých kúskov.
  8. Každý kúsok v ruke roztlačte na placku, do stredu dajte lyžicu zvolenej plnky a dobre ju uzavrite. Vytvarujte peknú guľatú buchtičku.
  9. Plech vysteľte papierom na pečenie. Buchty naň ukladajte tesne vedľa seba, ale s malými medzerami.
  10. V malom hrnčeku si rozpustite maslo a každú buchtu ním dôkladne potrite, aj po bokoch.
  11. Takto pripravené buchty nechajte na plechu podkysnúť ešte asi 15-20 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
  12. Pečte 25–30 minút dozlatista.
  13. Kým sa buchty pečú, v pohári zmiešajte horúcu vodu s cukrom, kým sa nerozpustí.
  14. Horúce, čerstvo upečené buchty ihneď potrite pripravenou cukrovou vodou. Budú krásne lesklé a vláčne.

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo cesto bez vajec? Tatino vždy hovoril: „Vajce cesto spevní, ale na druhý deň ho vysuší.“ Cesto bez vajec je možno menej žlté, ale zostane neuveriteľne mäkké a vláčne aj na ďalší deň. Dôverujte tomuto starému triku.
  2. Cukrová voda je zázrak: Potretie horúcich buchiet cukrovou vodou je ďalší takmer zabudnutý trik. Nielenže im dodá krásny lesk, ale udrží kôrku mäkkú a vláčnu. Tento malý krok robí obrovský rozdiel.

Jednoduché variácie

  • Rôzne plnky: Tento recept je úžasne variabilný. Okrem tvarohu môžete buchty naplniť hustým slivkovým lekvárom, makovou plnkou, Nutellou alebo dokonca džemom.
  • Slaná verzia: Ak máte chuť na slané, vynechajte z cesta cukor (okrem toho v kvásku) a buchty naplňte zmesou kyslej kapusty a slaninky.

Záver

A najlepšie buchty pod slnkom sú na svete. Dúfam, že vám budú chutiť presne tak, ako nám doma chutia už celé roky.

Tento recept je rodinným dedičstvom upraveným redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty