Toto nie je klasický nadýchaný koláč. Je to niečo oveľa lepšie. Intenzívna, návyková chuť pražených arašidov spojená len s minimom cesta a zaliata kvalitnou horkou čokoládou. S plnou vážnosťou hovorím, že sú to najlepšie arašidové rezy, aké som kedy ochutnala. A pritom na ne potrebujete len pár bežných surovín.
Výsledok je hutný, chrumkavý a nabitý orieškovou chuťou. Tieto kocky sú ideálne ako malá, ale silná maškrta ku káve, ktorá vám okamžite dodá energiu. Príprava je blesková a zvládne ju naozaj každý. Poďme na to!
Ako sa robia najlepšie arašidové rezy?
V malej mise zmiešajte vajíčko s cukrom a múkou, čím vytvoríte spojivo. Vmiešajte doň nahrubo nasekané, vopred opražené arašidy. Cesto utlačte do malej formy vystlanej papierom na pečenie, upečte a nechajte úplne vychladnúť. Celý plát polejte čokoládovou polevou a až po jej stuhnutí nakrájajte na malé kocky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 16 malých kociek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 160 kcal/kocka
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
- 250 g nesolených, nepražených arašidov
- 1 ks vajce
- 50 g kryštálového cukru
- 35 g hladkej múky
- 1 PL kakaa
- 1 štipka soli
Poleva
- 85 g horkej čokolády (min. 50%)
- 10 g rastlinného oleja (cca 1 PL)
Postup prípravy
- Príprava arašidov. Na suchej panvici na strednom plameni opekajte arašidy za stáleho miešania asi 8-10 minút. Musia sa krásne rozvoňať a chytiť zlatistú farbu. Nechajte ich mierne vychladnúť a potom ich nasekajte nahrubo.
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si malú štvorcovú formu (ideálne 20×20 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou vajíčko s cukrom a štipkou soli do svetlej peny.
- Do peny preosejte hladkú múku a kakao. Krátko a zľahka premiešajte, len aby sa suroviny spojili.
- Do cesta vsypte nasekané opražené arašidy a dôkladne premiešajte. Vznikne vám veľmi hustá, lepivá hmota.
- Pečenie. Arašidovú zmes rovnomerne rozotrite a utlačte na dno pripravenej formy.
- Pečte vo vyhriatej rúre presne 20 minút. Po upečení nechajte plát vo forme úplne vychladnúť na mriežke.
- Poleva. Kým cesto chladne, pripravte si polevu. Vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke rozpustite nalámanú čokoládu s olejom a vymiešajte dohladka.
- Tekutú polevu nalejte na úplne vychladnutý arašidový plát a rovnomerne ju rozotrite.
- Nechajte polevu úplne stuhnúť pri izbovej teplote alebo na chvíľu v chladničke.
- Krájanie. Keď je poleva pevná, celý plát pomocou papiera na pečenie vyberte z formy. Ostrým nožom ho nakrájajte na malé kocky alebo rezy.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nepodceňte praženie arašidov. Tento krok je absolútne kľúčový pre najlepšiu chuť. Opražením sa z arašidov uvoľní ich typická aróma a ich chuť bude oveľa intenzívnejšia a hlbšia.
- Ako na dokonalé krájanie? Pre krásne čisté rezy bez popraskanej čokolády ponorte čepeľ dlhého, ostrého noža do horúcej vody a pred každým rezom ju utrite dosucha. Teplý nôž prejde cez stuhnutú polevu ako po masle.
Jednoduché variácie
- Slaný karamel: Pred naliatím čokoládovej polevy pokvapkajte upečený a vychladnutý plát slaným karamelom. Kombinácia slaného, sladkého a arašidov je priam božská.
- S inými orechmi: Tento recept funguje skvele aj s inými orechmi. Vyskúšajte verziu s opečenými lieskovcami, mandľami alebo pekanovými orechmi.
Výsledkom je hutná a chrumkavá delikatesa pre skutočných milovníkov orechov. Podávajte ju nakrájanú na malé kocky, pretože je naozaj veľmi sýta a chuťovo výrazná.
Recept vychádza z verzie od Magische Desserts, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.