Search

Najlepšie arašidové rezy, aké som kedy jedla. Len pár surovín a chuť je neskutočná.

Arašidové rezy
Arašidové rezy

Obsah receptu

Publikované: 22. septembra 2025, 07:30

Toto nie je klasický nadýchaný koláč. Je to niečo oveľa lepšie. Intenzívna, návyková chuť pražených arašidov spojená len s minimom cesta a zaliata kvalitnou horkou čokoládou. S plnou vážnosťou hovorím, že sú to najlepšie arašidové rezy, aké som kedy ochutnala. A pritom na ne potrebujete len pár bežných surovín.

Výsledok je hutný, chrumkavý a nabitý orieškovou chuťou. Tieto kocky sú ideálne ako malá, ale silná maškrta ku káve, ktorá vám okamžite dodá energiu. Príprava je blesková a zvládne ju naozaj každý. Poďme na to!

Ako sa robia najlepšie arašidové rezy?

V malej mise zmiešajte vajíčko s cukrom a múkou, čím vytvoríte spojivo. Vmiešajte doň nahrubo nasekané, vopred opražené arašidy. Cesto utlačte do malej formy vystlanej papierom na pečenie, upečte a nechajte úplne vychladnúť. Celý plát polejte čokoládovou polevou a až po jej stuhnutí nakrájajte na malé kocky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 16 malých kociek
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 160 kcal/kocka
  • Trend: Rýchly dezert

Potrebujeme

  • 250 g nesolených, nepražených arašidov
  • 1 ks vajce
  • 50 g kryštálového cukru
  • 35 g hladkej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1 štipka soli

Poleva

  • 85 g horkej čokolády (min. 50%)
  • 10 g rastlinného oleja (cca 1 PL)

Postup prípravy

  1. Príprava arašidov. Na suchej panvici na strednom plameni opekajte arašidy za stáleho miešania asi 8-10 minút. Musia sa krásne rozvoňať a chytiť zlatistú farbu. Nechajte ich mierne vychladnúť a potom ich nasekajte nahrubo.
  2. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si malú štvorcovú formu (ideálne 20×20 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
  3. Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou vajíčko s cukrom a štipkou soli do svetlej peny.
  4. Do peny preosejte hladkú múku a kakao. Krátko a zľahka premiešajte, len aby sa suroviny spojili.
  5. Do cesta vsypte nasekané opražené arašidy a dôkladne premiešajte. Vznikne vám veľmi hustá, lepivá hmota.
  6. Pečenie. Arašidovú zmes rovnomerne rozotrite a utlačte na dno pripravenej formy.
  7. Pečte vo vyhriatej rúre presne 20 minút. Po upečení nechajte plát vo forme úplne vychladnúť na mriežke.
  8. Poleva. Kým cesto chladne, pripravte si polevu. Vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke rozpustite nalámanú čokoládu s olejom a vymiešajte dohladka.
  9. Tekutú polevu nalejte na úplne vychladnutý arašidový plát a rovnomerne ju rozotrite.
  10. Nechajte polevu úplne stuhnúť pri izbovej teplote alebo na chvíľu v chladničke.
  11. Krájanie. Keď je poleva pevná, celý plát pomocou papiera na pečenie vyberte z formy. Ostrým nožom ho nakrájajte na malé kocky alebo rezy.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nepodceňte praženie arašidov. Tento krok je absolútne kľúčový pre najlepšiu chuť. Opražením sa z arašidov uvoľní ich typická aróma a ich chuť bude oveľa intenzívnejšia a hlbšia.
  2. Ako na dokonalé krájanie? Pre krásne čisté rezy bez popraskanej čokolády ponorte čepeľ dlhého, ostrého noža do horúcej vody a pred každým rezom ju utrite dosucha. Teplý nôž prejde cez stuhnutú polevu ako po masle.

Jednoduché variácie

  • Slaný karamel: Pred naliatím čokoládovej polevy pokvapkajte upečený a vychladnutý plát slaným karamelom. Kombinácia slaného, sladkého a arašidov je priam božská.
  • S inými orechmi: Tento recept funguje skvele aj s inými orechmi. Vyskúšajte verziu s opečenými lieskovcami, mandľami alebo pekanovými orechmi.

Výsledkom je hutná a chrumkavá delikatesa pre skutočných milovníkov orechov. Podávajte ju nakrájanú na malé kocky, pretože je naozaj veľmi sýta a chuťovo výrazná.

Recept vychádza z verzie od Magische Desserts, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty