Keď sa dni pomaly skracujú a večer už cítiť prichádzajúcu jeseň, nie je nič lepšie ako táto poctivá polievka. Táto najlepšia staročeská chlebová polievka je hustá, krémová a plná chuti. Je to presne to jedlo, ktoré vás pohladí na duši.
Ukážem vám trik starých mám, ako využiť každú kvapku chuti zo slaninky a ako premeniť starý chlieb na skutočnú delikatesu. Pripravení na poriadnu porciu tepla a pohody?
Ako uvariť najlepšiu chlebovú polievku?
Na tuku orestujte koreňovú zeleninu. Pridajte na kocky nakrájaný starý chlieb, zalejte vývarom a všetko spolu varte domäkka. Polievku potom rozmixujte dohladka, zjemnite smotanou a podávajte s chrumkavými slaninovými krutónmi.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 35 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia
- Trend: Zero-waste
Potrebujeme
Na polievku
- 1 veľká cibuľa
- 1 väčšia mrkva
- 1 koreňový petržlen
- ¼ menšieho zeleru
- 3 krajce staršieho pšenično-ražného chleba
- 1 liter zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 PL octu
- ½ ČL drvenej rasce
- 2 ks bobkového listu
- 2 guľôčky nového korenia
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 PL rastlinného oleja
Na slaninové krutóny
- 100 g anglickej slaniny
- 2 krajce staršieho chleba
- 1 strúčik cesnaku
Postup prípravy
Príprava slaninových krutónov (začnite týmto!)
- Najprv si pripravte krutóny. Na suchej, studenej panvici začnite pomaly opekať na kocky nakrájanú slaninu. Po chvíli pustí dostatok voňavého tuku.
- Keď je slanina vypečená dochrumkava, dierovanou lyžicou ju vyberte na tanierik. Cenný tuk, ktorý zostal na panvici, si určite nechajte!
- Do panvice s horúcim tukom zo slaniny pridajte na kocky nakrájaný chlieb. Opekajte ho za občasného miešania zo všetkých strán dozlatista a dochrumkava.
- Panvicu odstavte z tepla, ku krutónom pridajte prelisovaný cesnak, rýchlo premiešajte a hneď pridajte aj vypečenú slaninku. Krutóny sú hotové, odložte ich bokom.
Príprava polievky
- Teraz sa pustite do polievky. Zeleninu očistite a nakrájajte nadrobno. Chlieb na polievku nakrájajte na kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej (alebo ešte lepšie, 2 lyžice tuku zo slaniny, ak vám zostal). Orestujte na ňom všetku nakrájanú zeleninu do sklovita, potrvá to asi 4-5 minút.
- K zelenine pridajte drvenú rascu a na kocky nakrájaný chlieb. Krátko spolu opekajte, asi minútu, aby chlieb nasiakol chuť základu.
- Všetko zalejte horúcim vývarom. Pridajte bobkový list, nové korenie a čierne korenie. Priveďte do varu a na miernom ohni varte pod pokrievkou 30 minút.
- Po uvarení polievku odstavte a vyberte z nej celé korenie (bobkový list a guľôčky). Ponorným mixérom ju rozmixujte do hladkého krému.
- Do hladkej polievky vmiešajte smotanu na šľahanie a lyžicu octu. Krátko ju prehrejte (už nevarte) a podľa chuti finálne dosoľte.
Videorecept
Tipy
- Nevylievajte tuk zo slaniny! Toto je najdôležitejší trik pre tú najlepšiu chuť. Tuk zo slaniny je plný dymovej arómy. Keď na ňom opečiete krutóny a zeleninu, celá polievka získa oveľa hlbšiu a bohatšiu chuť.
- Aký chlieb je najlepší? Na chlebovú polievku aj krutóny je ideálny 2-3 dni starý, hutnejší pšenično-ražný chlieb. Čerstvý chlieb by sa v polievke príliš rozmočil na kašu a krutóny by neboli také chrumkavé.
- Pre extra krémovosť: Ak máte radi naozaj husté, zamatové polievky, môžete na záver do hotovej polievky vmiešať jeden surový žĺtok rozmiešaný v troche smotany. Polievku už potom ale nevarte, len ju odstavte z tepla a zmes rýchlo vmiešajte.
Variácie
- S hubami: Spolu so zeleninou orestujte aj hrsť sušených húb, ktoré ste predtým aspoň na 20 minút namočili vo vode. Polievka získa krásnu lesnú vôňu.
- Pikantná verzia: Do zeleninového základu pridajte pol lyžičky údenej alebo štipľavej mletej papriky.
- Syrová: Pred podávaním môžete do horúcej polievky nastrúhať trochu syra (napr. parmezán alebo údený eidam), ktorý sa krásne roztopí.
Záver
Podávajte horúcu, štedro posypanú chrumkavými slaninovými krutónmi. Je to dokonalé jedlo na chladné dni!
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaříme s Mozkem, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
