Najlepšia staročeská chlebová polievka so slaninou
Keď sa dni pomaly skracujú a večer už cítiť prichádzajúcu jeseň, nie je nič lepšie ako táto poctivá polievka. Táto najlepšia staročeská chlebová polievka je hustá, krémová a plná chuti. Je to presne to jedlo, ktoré vás pohladí na duši.
1. Na suchej, studenej panvici začnite pomaly opekať na kocky nakrájanú slaninu.
2. Keď je slanina vypečená dochrumkava, dierovanou lyžicou ju vyberte. Voňavý tuk na panvici si nechajte!
3. Do tuku zo slaniny pridajte na kocky nakrájaný chlieb a opekajte ho dozlatista.
4. Panvicu odstavte, ku krutónom pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a vráťte späť slaninku. Krutóny sú hotové.
Príprava polievky:
5. Zeleninu očistite a nakrájajte nadrobno. Chlieb na polievku nakrájajte na kocky.
6. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej (alebo tuk zo slaniny) a orestujte na ňom zeleninu do sklovita, asi 4-5 minút.
7. K zelenine pridajte rascu a chlieb a krátko spolu opekajte.
8. Všetko zalejte horúcim vývarom. Pridajte koreniny a varte pod pokrievkou 30 minút.
9. Polievku odstavte, vyberte korenie a rozmixujte ju ponorným mixérom do hladka.
10. Do hladkej polievky vmiešajte smotanu a ocot. Krátko prehrejte (nevarte) a dochuťte soľou.
Poznámky
1. Nevylievajte tuk zo slaniny! Toto je najdôležitejší trik pre tú najlepšiu chuť. Tuk zo slaniny je plný dymovej arómy. Keď na ňom opečiete krutóny a zeleninu, celá polievka získa oveľa hlbšiu a bohatšiu chuť.2. Aký chlieb je najlepší? Na chlebovú polievku aj krutóny je ideálny 2-3 dni starý, hutnejší pšenično-ražný chlieb. Čerstvý chlieb by sa v polievke príliš rozmočil a krutóny by neboli také chrumkavé.3. Pre extra krémovosť: Ak máte radi naozaj husté, krémové polievky, môžete na záver do hotovej polievky vmiešať jeden surový žĺtok rozmiešaný v troche smotany. Polievku už potom ale nevarte, len prehrejte.Variácie:• S hubami: Spolu so zeleninou orestujte aj hrsť sušených húb, ktoré ste predtým namočili vo vode. Polievka získa krásnu lesnú vôňu.• Pikantná verzia: Do zeleninového základu pridajte pol lyžičky údenej alebo pálivej papriky.• Syrová: Pred podávaním môžete do horúcej polievky nastrúhať trochu syra (napr. parmezán alebo údený eidam), ktorý sa krásne roztopí.