Publikované: 5. októbra 2025, 07:00
Ak hľadáte dezert, ktorý si môžete dopriať úplne bez výčitiek svedomia, tak ste ho práve našli. Je to bezkonkurenčne najlepší zdravý koláč, aký poznám, pripravený len z 3 hlavných a prirodzených surovín – čerstvých jabĺk, vajec a mandľovej múky. Neobsahuje žiadnu klasickú múku a do samotného cesta nejde ani jeden gram pridaného cukru. Je úžasne vláčny, prirodzene sladký a naozaj božsky dobrý.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 malá tortová forma (Ø 16 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/100 g
- Trend: Bezlepkové / Nízkosacharidové / Zdravé pečenie
Potrebujeme
Na koláč
- 3-4 ks jabĺk (cca 500 g)
- 2 ks vajec
- 100 g mandľovej múky
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL mletej škorice
- 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
- štipka soli
Na jablkovú polevu (voliteľné)
- šťava z vyžmýkaných jabĺk
- 2 ČL trstinového cukru (alebo medu)
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- hrsť mandľových lupienkov
Postup prípravy
- Príprava jabĺk (dôležitý krok!). Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
- Nastrúhané jablká vložte do hustého sitka alebo čistej utierky a dôkladne z nich vytlačte všetku prebytočnú šťavu do misky. Túto šťavu si odložte bokom, použijeme ju na fantastickú polevu!
- Dôkladne vyžmýkané jablká preložte do väčšej misy. Pokvapkajte ich lyžičkou citrónovej šťavy a posypte škoricou. Premiešajte.
- Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Malú tortovú formu (s priemerom 16 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky pridajte k jablkovej zmesi a premiešajte.
- K jablkám prisypte mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou vymiešajte na hustú, kompaktnú hmotu.
- V čistej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
- Sneh zľahka a po častiach stierkou vmiešajte do jablkovej zmesi, kým nevznikne nadýchané, ľahké cesto.
- Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte. Pečte 30–35 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou.
- Príprava polevy. Kým sa koláč pečie, odloženú jablkovú šťavu vlejte do malého hrnca. Pridajte lyžicu citrónovej šťavy a trstinový cukor.
- Na miernom ohni za občasného miešania varte, kým sa zmes mierne nezredukuje a nezhustne do sirupovej konzistencie. Na záver vmiešajte mandľové lupienky.
- Dokončenie. Ešte teplý, čerstvo upečený koláč polejte pripravenou horúcou jablkovou polevou. Nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo je žmýkanie jabĺk kľúčové? Tento krok nikdy nevynechávajte. Nastrúhané jablká obsahujú obrovské množstvo vody. Ak by ste ich poriadne nevyžmýkali, cesto by bolo príliš riedke a koláč by sa neupiekol, ale skôr “uvaril” a zostal by mazľavý. Vďaka vyžmýkaniu bude mať perfektnú textúru a ako bonus získate šťavu na skvelú polevu.
- Jemné vmiešanie snehu. Sneh z bielkov vmiešavajte do hustej jablkovej zmesi naozaj zľahka a opatrne, ideálne stierkou metódou prekladania “odspodu nahor”. Len tak zostane cesto plné vzduchu, bude nadýchané a ľahké ako obláčik.
Jednoduché variácie
- S inými orechmi: Namiesto mandľovej múky môžete použiť aj najemno pomleté vlašské orechy alebo lieskovce. Každý druh orechov dodá koláču trochu inú, no stále lahodnú a zdravú chuť.
- Úplne bez cukru: Ak chcete koláč úplne bez pridaného cukru, jednoducho vynechajte polevu. Po vychladnutí ho môžete len zľahka posypať škoricou alebo podávať s kopčekom bieleho jogurtu či kyslej smotany.
Výsledkom je úžasne vláčny a prirodzene sladký koláč, ktorý je dokonalou zdravou maškrtou ku káve alebo ako ľahký dezert. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, kedy sa všetky chute krásne prepoja a spevnejú.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Domáca kuchyňa, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.