Search

Najlepší zdravý jablkový koláč len z 3 hlavných surovín. Je bez múky, bez pridaného cukru a božsky dobrý.

Zdravý jablkový koláč bez múky
Zdravý jablkový koláč bez múky

Obsah receptu

Publikované: 5. októbra 2025, 07:00

Ak hľadáte dezert, ktorý si môžete dopriať úplne bez výčitiek svedomia, tak ste ho práve našli. Je to bezkonkurenčne najlepší zdravý koláč, aký poznám, pripravený len z 3 hlavných a prirodzených surovín – čerstvých jabĺk, vajec a mandľovej múky. Neobsahuje žiadnu klasickú múku a do samotného cesta nejde ani jeden gram pridaného cukru. Je úžasne vláčny, prirodzene sladký a naozaj božsky dobrý.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 35 minút
  • Počet porcií: 1 malá tortová forma (Ø 16 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/100 g
  • Trend: Bezlepkové / Nízkosacharidové / Zdravé pečenie

Potrebujeme

Na koláč

  • 3-4 ks jabĺk (cca 500 g)
  • 2 ks vajec
  • 100 g mandľovej múky
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL mletej škorice
  • 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
  • štipka soli

Na jablkovú polevu (voliteľné)

  • šťava z vyžmýkaných jabĺk
  • 2 ČL trstinového cukru (alebo medu)
  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • hrsť mandľových lupienkov

Postup prípravy

  1. Príprava jabĺk (dôležitý krok!). Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
  2. Nastrúhané jablká vložte do hustého sitka alebo čistej utierky a dôkladne z nich vytlačte všetku prebytočnú šťavu do misky. Túto šťavu si odložte bokom, použijeme ju na fantastickú polevu!
  3. Dôkladne vyžmýkané jablká preložte do väčšej misy. Pokvapkajte ich lyžičkou citrónovej šťavy a posypte škoricou. Premiešajte.
  4. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Malú tortovú formu (s priemerom 16 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie.
  5. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky pridajte k jablkovej zmesi a premiešajte.
  6. K jablkám prisypte mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou vymiešajte na hustú, kompaktnú hmotu.
  7. V čistej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
  8. Sneh zľahka a po častiach stierkou vmiešajte do jablkovej zmesi, kým nevznikne nadýchané, ľahké cesto.
  9. Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte. Pečte 30–35 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou.
  10. Príprava polevy. Kým sa koláč pečie, odloženú jablkovú šťavu vlejte do malého hrnca. Pridajte lyžicu citrónovej šťavy a trstinový cukor.
  11. Na miernom ohni za občasného miešania varte, kým sa zmes mierne nezredukuje a nezhustne do sirupovej konzistencie. Na záver vmiešajte mandľové lupienky.
  12. Dokončenie. Ešte teplý, čerstvo upečený koláč polejte pripravenou horúcou jablkovou polevou. Nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo je žmýkanie jabĺk kľúčové? Tento krok nikdy nevynechávajte. Nastrúhané jablká obsahujú obrovské množstvo vody. Ak by ste ich poriadne nevyžmýkali, cesto by bolo príliš riedke a koláč by sa neupiekol, ale skôr “uvaril” a zostal by mazľavý. Vďaka vyžmýkaniu bude mať perfektnú textúru a ako bonus získate šťavu na skvelú polevu.
  2. Jemné vmiešanie snehu. Sneh z bielkov vmiešavajte do hustej jablkovej zmesi naozaj zľahka a opatrne, ideálne stierkou metódou prekladania “odspodu nahor”. Len tak zostane cesto plné vzduchu, bude nadýchané a ľahké ako obláčik.

Jednoduché variácie

  • S inými orechmi: Namiesto mandľovej múky môžete použiť aj najemno pomleté vlašské orechy alebo lieskovce. Každý druh orechov dodá koláču trochu inú, no stále lahodnú a zdravú chuť.
  • Úplne bez cukru: Ak chcete koláč úplne bez pridaného cukru, jednoducho vynechajte polevu. Po vychladnutí ho môžete len zľahka posypať škoricou alebo podávať s kopčekom bieleho jogurtu či kyslej smotany.

Výsledkom je úžasne vláčny a prirodzene sladký koláč, ktorý je dokonalou zdravou maškrtou ku káve alebo ako ľahký dezert. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, kedy sa všetky chute krásne prepoja a spevnejú.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Domáca kuchyňa, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty