Search

Najlepší ‘opitý’ jablkový koláč, aký ste kedy jedli. Vďaka rumu je neskutočne vláčny a voňavý.

Šťavnatý jablkový koláč
Šťavnatý jablkový koláč

Obsah receptu

Publikované: 29. septembra 2025, 10:36

Keď sa povie jablkový koláč, predstavím si presne tento. Je to starý recept po babičke, ktorý som si trochu vylepšila a výsledok je absolútna delikatesa. Cesto je vďaka nastrúhaným jablkám neskutočne vláčne a rumová poleva mu dodá ten správny šmrnc a vôňu, vďaka ktorej sa po ňom doma len tak zapráši. Je to presne ten typ koláča, ktorý sa topí v ústach a chutí ešte lepšie na druhý deň.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 35 minút
  • Počet porcií: 1 veľký plech (cca 24 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

Na cesto

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 250 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml mlieka
  • 2 ks vajec
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na rumovú polevu

  • 150 g práškového cukru
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 2 PL rumu
  • 2 PL horúcej vody
  • mleté vlašské orechy alebo kokos (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Veľký plech (cca 40×33 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
  2. Príprava cesta “všetko spolu”. Do jednej veľkej misy postupne pridajte všetky suroviny na cesto: nahrubo nastrúhané jablká, kryštálový aj vanilkový cukor, preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom, olej, mlieko, celé vajcia, kakao a rum.
  3. Vareškou alebo stierkou všetko spolu dôkladne premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do jednotného, polotekutého cesta. Cesto nepremiešajte zbytočne dlho.
  4. Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
  5. Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
  6. Príprava polevy. Kým sa koláč pečie, v malej miske metličkou dohladka vymiešajte preosiaty práškový cukor, rozpustené maslo, rum a horúcu vodu.
  7. Dokončenie. Ešte horúci, čerstvo upečený koláč vyberte z rúry a ihneď ho rovnomerne polejte pripravenou rumovou polevou.
  8. Na záver posypte pomletými orechmi alebo kokosom a nechajte úplne vychladnúť priamo na plechu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo liať polevu na horúci koláč? Toto je tajomstvo všetkých najlepších “liatych” koláčov. Horúci korpus okamžite nasaje časť vlhkosti a chuti z rumovej polevy, vďaka čomu bude neuveriteľne vláčny a šťavnatý. Vrchná vrstva polevy potom zaschne a vytvorí sladkú kôrku.
  2. Naozaj len premiešať! Pri tomto type “všetko v jednom” koláčov je dôležité cesto po pridaní múky nepremiešať. Miešajte len tak dlho, aby sa suroviny spojili. Zaručíte si tak, že koláč bude jemný a nadýchaný, nie tuhý a gumový.

Jednoduché variácie

  • Bez kakaa: Ak chcete čisto jablkový koláč, kakao jednoducho vynechajte a nahraďte ho jednou lyžicou múky navyše. Do cesta môžete pre vôňu pridať aj lyžičku mletej škorice.
  • S orechmi v ceste: Okrem posypania na vrchu môžete hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov pridať aj priamo do cesta. Koláč získa skvelú chrumkavú textúru.

Výsledkom je koláč, ktorý je taký šťavnatý a voňavý, že sa stane hviezdou každej oslavy alebo nedeľného posedenia pri káve. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Důchodkyně u plotny, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty