Publikované: 29. septembra 2025, 10:36
Keď sa povie jablkový koláč, predstavím si presne tento. Je to starý recept po babičke, ktorý som si trochu vylepšila a výsledok je absolútna delikatesa. Cesto je vďaka nastrúhaným jablkám neskutočne vláčne a rumová poleva mu dodá ten správny šmrnc a vôňu, vďaka ktorej sa po ňom doma len tak zapráši. Je to presne ten typ koláča, ktorý sa topí v ústach a chutí ešte lepšie na druhý deň.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 veľký plech (cca 24 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
Na cesto
- 350 g polohrubej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 100 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
- 2 ks vajec
- 1 PL kakaa
- 2 PL rumu
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
Na rumovú polevu
- 150 g práškového cukru
- 50 g masla (rozpusteného)
- 2 PL rumu
- 2 PL horúcej vody
- mleté vlašské orechy alebo kokos (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Veľký plech (cca 40×33 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
- Príprava cesta “všetko spolu”. Do jednej veľkej misy postupne pridajte všetky suroviny na cesto: nahrubo nastrúhané jablká, kryštálový aj vanilkový cukor, preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom, olej, mlieko, celé vajcia, kakao a rum.
- Vareškou alebo stierkou všetko spolu dôkladne premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do jednotného, polotekutého cesta. Cesto nepremiešajte zbytočne dlho.
- Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
- Príprava polevy. Kým sa koláč pečie, v malej miske metličkou dohladka vymiešajte preosiaty práškový cukor, rozpustené maslo, rum a horúcu vodu.
- Dokončenie. Ešte horúci, čerstvo upečený koláč vyberte z rúry a ihneď ho rovnomerne polejte pripravenou rumovou polevou.
- Na záver posypte pomletými orechmi alebo kokosom a nechajte úplne vychladnúť priamo na plechu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo liať polevu na horúci koláč? Toto je tajomstvo všetkých najlepších “liatych” koláčov. Horúci korpus okamžite nasaje časť vlhkosti a chuti z rumovej polevy, vďaka čomu bude neuveriteľne vláčny a šťavnatý. Vrchná vrstva polevy potom zaschne a vytvorí sladkú kôrku.
- Naozaj len premiešať! Pri tomto type “všetko v jednom” koláčov je dôležité cesto po pridaní múky nepremiešať. Miešajte len tak dlho, aby sa suroviny spojili. Zaručíte si tak, že koláč bude jemný a nadýchaný, nie tuhý a gumový.
Jednoduché variácie
- Bez kakaa: Ak chcete čisto jablkový koláč, kakao jednoducho vynechajte a nahraďte ho jednou lyžicou múky navyše. Do cesta môžete pre vôňu pridať aj lyžičku mletej škorice.
- S orechmi v ceste: Okrem posypania na vrchu môžete hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov pridať aj priamo do cesta. Koláč získa skvelú chrumkavú textúru.
Výsledkom je koláč, ktorý je taký šťavnatý a voňavý, že sa stane hviezdou každej oslavy alebo nedeľného posedenia pri káve. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Důchodkyně u plotny, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.