Najlepší šťavnatý jablkový koláč 'Opilec' s rumovou polevou
Toto je recept po babičke, ktorý som si trochu vylepšila a výsledok je absolútna delikatesa. Je to presne ten typ koláča, ktorý sa topí v ústach. Cesto je vďaka nastrúhaným jablkám neskutočne vláčne a rumová poleva mu dodá ten správny šmrnc a vôňu, vďaka ktorej sa po ňom doma len tak zapráši.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Veľký plech (cca 40x33 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
2. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
3. Príprava cesta. Do veľkej misy postupne pridajte všetky suroviny na cesto: nastrúhané jablká, cukre, preosiatu múku s kypriacim práškom, olej, mlieko, vajcia, kakao a rum.
4. Vareškou všetko spolu dôkladne premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do jednotného cesta.
5. Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
6. Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Prepečenosť otestujte špajdľou.
7. Príprava polevy. Kým sa koláč pečie, v miske metličkou dohladka vymiešajte preosiaty práškový cukor, rozpustené maslo, rum a horúcu vodu.
9. Na záver posypte pomletými orechmi alebo kokosom a nechajte úplne vychladnúť priamo na plechu.
Poznámky
1. Prečo liať polevu na horúci koláč? Je to kľúčové. Horúci korpus okamžite nasaje časť vlhkosti a chuti z rumovej polevy, vďaka čomu bude neuveriteľne vláčny. Vrchná vrstva polevy potom zaschne a vytvorí sladkú kôrku.2. Naozaj len premiešať! Pri tomto type 'všetko v jednom' koláčov je dôležité cesto po pridaní múky nepremiešať. Miešajte len tak dlho, aby sa suroviny spojili. Zaručíte si tak, že koláč bude jemný a nadýchaný, nie tuhý.