Hľadáte dezert, pri ktorom si nemusíte strážiť kalórie? Tieto jablkové obláčiky (sušienky) sú zázrakom modernej kuchyne. Sú neuveriteľne jemné, šťavnaté a neobsahujú žiadny lepok, laktózu ani rafinovaný cukor. Ideálne pre celiatikov aj diétu!
Zabudnite na tvrdé “zdravé” keksíky, na ktorých si vylámete zuby. Vďaka jablkovému pyré sú tieto sušienky vláčne ako perinka. Máte doma jablká a ryžovú múku? Poďme na to.
Rýchly prehľad (Smart Box)
- Čo to je: Mäkké sušienky z ryžovej múky a jablkového pyré.
- Tajný trik: Použitie detskej výživy namiesto masla pre extrémnu jemnosť.
- Cena/Čas: 15 minút práce, takmer zadarmo (ak máte domáce jablká).
Základné info
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas tepelnej úpravy: 15 minút
- Počet porcií: 15 kusov
- Náročnosť: Veľmi ľahká
- Kalórie: cca 85 kcal/ks
- Trend: Fitness / Bez lepku
Potrebujeme
- 170 g ryžovej múky (hladkej)
- 120 g jablkového pyré (domáce upečené jablká alebo detská výživa bez cukru)
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 30 g rastlinného oleja (slnečnicový alebo kokosový)
- 1 ČL prášku do pečiva (zarovnaná – pozor, nie celý balíček!)
- 2 – 3 PL sladidla (podľa chuti – med, javorový sirup alebo erytritol)
- 50 g celých mandlí (na ozdobu)
- Štipka škorice (voliteľné)
Postup prípravy
- Ak nemáte hotové pyré: Jablká zbavte jadrovníka (nešúpte), upečte pri 160 °C do mäkka (cca 15 min) a rozmixujte. Odvážte presne 120 g.
- V miske metličkou vymiešajte vychladnuté pyré, vajíčko, olej a zvolené sladidlo do hladkej emulzie.
- Pridajte ryžovú múku zmiešanú s 1 ČL prášku do pečiva (a škoricou).
- Vypracujte mäkké, mierne lepivé cesto.
- Rukami tvarujte malé guľôčky, uložte ich na plech s papierom na pečenie a dlaňou ich jemne sploštite na placky.
- Do stredu každej sušienky vtlačte jednu mandľu pre efekt a chrumkavosť.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Sledujte ich – majú zostať bledé, len okraje môžu jemne zozlatnúť.
Videorecept
Tipy na záver
Najrýchlejšia verzia? Kúpte v obchode detskú jablkovú výživu bez cukru. Ušetríte čas s pečením jabĺk a výsledok je rovnako fantastický.
Ak chcete experimentovať s chuťou, pridajte do cesta kokosové vločky alebo nasekané lieskové orechy. Sušienky budú mať textúru ako “kokosky”.
Variácie
Verzia pre deti: Namiesto celých mandlí (riziko vdýchnutia) ozdobte vrch kúskom sušeného jabĺčka alebo hrozienkom.
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť obyčajnú hladkú múku? Áno, ak nemáte intoleranciu na lepok, môžete použiť klasickú pšeničnú hladkú múku v rovnakom množstve.
Prečo sa mi sušienky rozpadávajú? Ryžová múka je “sypkejšia”. Nechajte sušienky po upečení na plechu úplne vychladnúť, spevnejú až chladnutím. Za horúca sú veľmi krehké.
Tieto sušienky vydržia v uzatvorenej dóze mäkké aj 3 dni, no zvyčajne zmiznú do hodiny.
Recept od Domáca kuchyňa pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Ak vám chutili tieto jablkové obláčiky, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na zdravé dezerty z našej kuchyne:
- Jemné kuracie rezne – Tak jednoduché, že ich môžem variť každý deň!
- Bleskový jablkový koláč: Všetko len v jednej miske zamiešate vareškou a dáte piecť!
- Lahodný jablkový koláč – Jednoduchý a rýchly recept
- Jemný jablkový koláč: Môj obľúbený recept na celý rok
- Krémový jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Tento koláč budete chcieť piecť každý deň!
