Hľadáte dezert, pri ktorom si nemusíte strážiť kalórie? Tieto jablkové obláčiky (sušienky) sú zázrakom modernej kuchyne. Sú neuveriteľne jemné, šťavnaté a neobsahujú žiadny lepok, laktózu ani rafinovaný cukor. Ideálne pre celiatikov aj diétu!
120gjablkového pyré(domáce alebo detská výživa bez cukru)
1ksvajce(veľkosť M)
30grastlinného oleja(slnečnicový alebo kokosový)
1ČLprášku do pečiva(zarovnaná)
2.5PLsladidla(med, sirup alebo erytritol)
50gcelých mandlí(na ozdobu)
1štipkaškorice(voliteľné)
Pokyny
1. Ak nemáte hotové pyré: Jablká zbavte jadrovníka (nešúpte), upečte pri 160 °C do mäkka (cca 15 min) a rozmixujte. Odvážte presne 120 g.
2. V miske metličkou vymiešajte vychladnuté pyré, vajíčko, olej a zvolené sladidlo do hladkej emulzie.
3. Pridajte ryžovú múku zmiešanú s 1 ČL prášku do pečiva (a škoricou).
4. Vypracujte mäkké, mierne lepivé cesto.
5. Rukami tvarujte malé guľôčky, uložte ich na plech s papierom na pečenie a dlaňou ich jemne sploštite na placky.
6. Do stredu každej sušienky vtlačte jednu mandľu pre efekt a chrumkavosť.
7. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Sledujte ich – majú zostať bledé, len okraje môžu jemne zozlatnúť.
Poznámky
1. Najrýchlejšia verzia? Kúpte v obchode detskú jablkovú výživu bez cukru. Ušetríte čas s pečením jabĺk a výsledok je rovnako fantastický.2. Ak chcete experimentovať s chuťou, pridajte do cesta kokosové vločky alebo nasekané lieskové orechy. Sušienky budú mať textúru ako "kokosky".Variácia pre deti: Namiesto celých mandlí ozdobte vrch kúskom sušeného jabĺčka.