Search

Najjednoduchšia dvojfarebná bábovka na svete. Cesto zmiešate v jednej miske a je božsky vláčna.

Dvojfarebná bábovka
Dvojfarebná bábovka

Obsah receptu

Publikované: 26. septembra 2025, 04:30

Toto je pre mňa definícia dokonalej víkendovej bábovky. Žiadne zložité oddeľovanie vajec, žiadne špeciálne postupy a minimum špinavého riadu. Všetky suroviny len postupne zmiešate v jednej miske a o pár minút už máte cesto vo forme. Vďaka oleju a mlieku je navyše božsky vláčna a mäkká aj na druhý deň, ak sa jej toľko vôbec dožije.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 1 bábovka (cca 16 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Jednoduchý recept

Potrebujeme

  • 3 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1 štipka soli
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 180 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
  • 80 g sušených čerešní (alebo hrozienok)
  • 1 PL kukuričného škrobu (na obalenie ovocia)
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL mlieka (do kakaového cesta)

Na formu

  • maslo a hrubá múka na vysypanie

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Klasickú bábovkovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
  3. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti postupne tenkým prúdom prilievajte olej a potom aj mlieko.
  4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes po častiach zľahka vmiešajte stierkou do tekutého základu, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Cesto neprešľahajte.
  6. Rozdelenie cesta. Približne štvrtinu cesta oddeľte do menšej misky. Vmiešajte doň preosiate kakao a dve lyžice mlieka, aby malo podobnú konzistenciu ako svetlé cesto.
  7. Do zvyšného svetlého cesta vmiešajte sušené čerešne, ktoré ste predtým zľahka obalili v kukuričnom škrobe.
  8. Vrstvenie a pečenie. Do pripravenej formy nalejte najprv svetlé cesto. Naň lyžicou alebo cikcakovito nalejte tmavé kakaové cesto.
  9. Pečte vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do najvyššej časti musí vyjsť suchá.
  10. Upečenú bábovku nechajte 10–15 minút chladnúť vo forme. Až potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na pekné mramorovanie? Keď nalejete tmavé cesto na svetlé, môžete špajdľou alebo rúčkou varešky prejsť cesto jedenkrát do kruhu. Vytvoríte tak krásny a zaujímavý mramorový efekt vo vnútri bábovky.
  2. Aby ovocie nekleslo na dno. Trik s obalením sušeného ovocia (čerešní, hrozienok) v lyžici škrobu alebo múky naozaj funguje. Jemná vrstva pomôže, aby sa ovocie lepšie udržalo rozptýlené v ceste a nekleslo všetko na dno formy.

Jednoduché variácie

  • Orechová verzia: Do svetlého cesta môžete spolu s čerešňami pridať aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských alebo lieskových orechov pre ešte bohatšiu chuť a textúru.
  • Tvarohová bábovka: Pre ešte vláčnejší výsledok nahraďte polovicu mlieka (90 ml) jemným mäkkým tvarohom. Bábovka bude vďaka nemu ešte jemnejšia.

Výsledkom je klasická domáca bábovka, ktorá je vďaka jednoduchému postupu vždy krásne nadýchaná a šťavnatá. Pred podávaním ju bohato posypte práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie od Lecker mit Kristy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty