Toto je pre mňa definícia dokonalej víkendovej bábovky. Žiadne zložité oddeľovanie vajec, žiadne špeciálne postupy. Všetky suroviny len postupne zmiešate v jednej miske a o pár minút máte hotovo. Vďaka oleju a mlieku je navyše božsky vláčna a mäkká aj na druhý deň.
1balíček1 balíček kypriaceho prášku do pečiva(15 g)
80g80 g sušených čerešní(alebo hrozienok)
1PL1 PL kukuričného škrobu(na obalenie ovocia)
1PL1 PL kakaa
2PL2 PL mlieka(do kakaového cesta)
Na formu:
maslo a hrubá múka na vysypanie
Pokyny
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Klasickú bábovkovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
2. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
3. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti postupne prilejte mlieko a olej.
4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
5. Sypkú zmes po častiach zľahka vmiešajte do tekutého základu, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
6. Rozdelenie cesta. Približne štvrtinu cesta oddeľte do menšej misky. Vmiešajte doň preosiate kakao a dve lyžice mlieka, aby malo podobnú konzistenciu ako svetlé cesto.
7. Do zvyšného svetlého cesta vmiešajte sušené čerešne, ktoré ste predtým zľahka obalili v kukuričnom škrobe.
8. Vrstvenie a pečenie. Do pripravenej formy nalejte najprv svetlé cesto. Naň lyžicou alebo cikcakovito nalejte tmavé kakaové cesto.
9. Pečte vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou.
10. Upečenú bábovku nechajte 10–15 minút chladnúť vo forme. Až potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Ako na pekné mramorovanie? Keď nalejete tmavé cesto na svetlé, môžete špajdľou alebo rúčkou varešky prejsť cesto jedenkrát do kruhu. Vytvoríte tak krásny mramorový efekt vo vnútri bábovky.2. Aby ovocie nekleslo na dno. Trik s obalením sušeného ovocia (čerešní, hrozienok) v lyžici škrobu alebo múky naozaj funguje. Jemná vrstva pomôže, aby sa ovocie lepšie udržalo v ceste a nekleslo všetko na dno formy.