Niekedy mám chuť na poctivý domáci koláč, no odrádza ma zložité váženie a príprava. Presne preto milujem tento recept. Všetko zmiešate v jednej miske a o chvíľu máte na stole neskutočne vláčnu a voňavú dobrotu.
Kúzlo je v kontraste nadýchaného cesta, šťavnatej marmelády a chrumkavej maslovej posýpky. Je to presne ten koláč, ktorý vás vráti do detstva. Vyskúšate ho aj vy?
Ako pripraviť rýchly koláč s posýpkou?
Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte olej a mlieko. Zľahka vmiešajte múku s kypriacim práškom. Cesto vylejte na plech, potrite marmeládou, posypte mrveničkou a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 35 min
- Počet porcií: cca 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
pre menší plech 20×30 cm alebo okrúhlu formu s priemerom 24 cm
Cesto:
- 2 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 100 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
- 230 g hladkej múky
- 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 150 g hustej marmelády (napr. ríbezľovej, marhuľovej)
Mrvenička (posýpka):
- 50 g masla (zmäknutého)
- 3 PL kryštálového cukru
- 4–5 PL polohrubej múky
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymažte olejom a vysypte múkou.
- Najprv si pripravte mrveničku. V malej miske prstami zmiešajte zmäknuté maslo, cukor a polohrubú múku, kým nevznikne drobivá zmes. Odložte bokom.
- Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo mixérom celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do svetlej peny.
- Postupne prilejte a zašľahajte olej a mlieko.
- Nakoniec do zmesi preosejte hladkú múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
- Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
- Po celej ploche cesta lyžicou rozotrite marmeládu.
- Na záver koláč rovnomerne posypte pripravenou mrveničkou.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30–35 minút, alebo kým nie sú okraje zlatisté a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Výber marmelády je kľúčový: Pre najlepší chuťový zážitok použite mierne kyselkavú a hustú marmeládu, napríklad ríbezľovú alebo marhuľovú. Vytvorí skvelý kontrast k sladkému cestu a mrveničke.
- Pre extra chrumkavú mrveničku: Použite naozaj polohrubú alebo hrubú múku. Ak chcete mrveničku ešte vylepšiť, pridajte do nej štipku škorice alebo lyžicu nasekaných orechov.
Jednoduché variácie
- S ovocím: Namiesto marmelády môžete na cesto poukladať akékoľvek sezónne alebo kompótové ovocie – slivky, marhule, čerešne alebo na plátky nakrájané jablká.
- Tvarohová verzia: Pod vrstvu marmelády natrite jednoduchú tvarohovú plnku (250 g tvarohu vymiešaného s cukrom a 1 žĺtkom). Koláč bude ešte vláčnejší.
Výsledkom je koláč, ktorý je vláčny a chrumkavý zároveň. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom ku káve alebo čaju.
Recept vychádza z verzie od ВІКА -Простые Рецепты, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
 
								
 
								 
								 
								 
								 
								 
								