Search

Najjednoduchší rýchly koláč s marmeládou a posýpkou: Zmiešate ho v jednej miske za pár minút

Rýchly koláč s marmeládou a posýpkou
Rýchly koláč s marmeládou a posýpkou

Obsah receptu

Publikované: 12. októbra 2025, 06:00

Niekedy mám chuť na poctivý domáci koláč, no odrádza ma zložité váženie a príprava. Presne preto milujem tento recept. Všetko zmiešate v jednej miske a o chvíľu máte na stole neskutočne vláčnu a voňavú dobrotu.

Kúzlo je v kontraste nadýchaného cesta, šťavnatej marmelády a chrumkavej maslovej posýpky. Je to presne ten koláč, ktorý vás vráti do detstva. Vyskúšate ho aj vy?

Ako pripraviť rýchly koláč s posýpkou?

Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte olej a mlieko. Zľahka vmiešajte múku s kypriacim práškom. Cesto vylejte na plech, potrite marmeládou, posypte mrveničkou a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Počet porcií: cca 12 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

pre menší plech 20×30 cm alebo okrúhlu formu s priemerom 24 cm

Cesto:

  • 2 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml mlieka
  • 230 g hladkej múky
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 150 g hustej marmelády (napr. ríbezľovej, marhuľovej)

Mrvenička (posýpka):

  • 50 g masla (zmäknutého)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 4–5 PL polohrubej múky

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymažte olejom a vysypte múkou.
  2. Najprv si pripravte mrveničku. V malej miske prstami zmiešajte zmäknuté maslo, cukor a polohrubú múku, kým nevznikne drobivá zmes. Odložte bokom.
  3. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo mixérom celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do svetlej peny.
  4. Postupne prilejte a zašľahajte olej a mlieko.
  5. Nakoniec do zmesi preosejte hladkú múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
  6. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  7. Po celej ploche cesta lyžicou rozotrite marmeládu.
  8. Na záver koláč rovnomerne posypte pripravenou mrveničkou.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 30–35 minút, alebo kým nie sú okraje zlatisté a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Výber marmelády je kľúčový: Pre najlepší chuťový zážitok použite mierne kyselkavú a hustú marmeládu, napríklad ríbezľovú alebo marhuľovú. Vytvorí skvelý kontrast k sladkému cestu a mrveničke.
  2. Pre extra chrumkavú mrveničku: Použite naozaj polohrubú alebo hrubú múku. Ak chcete mrveničku ešte vylepšiť, pridajte do nej štipku škorice alebo lyžicu nasekaných orechov.

Jednoduché variácie

  • S ovocím: Namiesto marmelády môžete na cesto poukladať akékoľvek sezónne alebo kompótové ovocie – slivky, marhule, čerešne alebo na plátky nakrájané jablká.
  • Tvarohová verzia: Pod vrstvu marmelády natrite jednoduchú tvarohovú plnku (250 g tvarohu vymiešaného s cukrom a 1 žĺtkom). Koláč bude ešte vláčnejší.

Výsledkom je koláč, ktorý je vláčny a chrumkavý zároveň. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom ku káve alebo čaju.

Recept vychádza z verzie od ВІКА -Простые Рецепты, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty