Search

Máte doma zemiaky a slaninu? Urobte tento famózny “Warmer Kartoffelsalat”: Je to HIT v Rakúsku!

Teplý zemiakový šalát
Teplý zemiakový šalát

Obsah receptu

Publikované: 4. novembra 2025, 09:03

Zabudnite na klasickú majonézu. Tento teplý zemiakový šalát so slaninou je skvelou hviezdou obeda. V Rakúsku a Nemecku je to absolútny hit ako príloha k rezňu alebo ako samostatná večera. Tento recept na teplý zemiakový šalát spája krémovú omáčku s dymovou chuťou.

Základom je smotanová zálievka pripravená priamo na panvici s cibuľou a slaninou. Je to rýchle a oveľa ľahšie ako tradičný šalát.

Ako správne pripraviť teplý zemiakový šalát?

Uvarte zemiaky v šupke a nakrájajte na plátky. Na panvici opečte slaninu, cibuľu a maslo. Zalejte smotanou, pridajte horčicu a prehrejte. Horúcou zálievkou prelejte zemiaky a zľahka premiešajte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia: 20 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly obed / Zero-waste

Potrebujeme

  • 500 g zemiakov (varný typ A alebo B, šalátové)
  • 150 g slaniny (nakrájanej nadrobno)
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 1–2 ČL masla
  • 100 ml smotany na šľahanie (alebo na varenie)
  • 1 lyžička horčice (plnotučnej)
  • čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
  • soľ (podľa chuti)
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Zemiaky uvarte v osolenej vode v šupke domäkka (približne 20 minút). Dbajte, aby sa nerozvarili.
  2. Medzitým na panvici na strednom ohni začnite restovať nadrobno nakrájanú slaninu. Nepridávajte žiadny tuk.
  3. Keď slanina pustí vlastný tuk a začne byť chrumkavá, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Restujte spolu, kým cibuľa nezosklovatie (asi 3–4 minúty).
  5. Pridajte kúsok masla (1–2 ČL) pre zjemnenie chuti a nechajte ho rozpustiť.
  6. Stiahnite oheň na minimum. Prilejte smotanu (100 ml) a 1 lyžičku horčice. Dôkladne premiešajte a nechajte len krátko prehriať, aby sa chute spojili. Zmes už nevarte.
  7. Dochuťte soľou a čiernym korením.
  8. Uvarené zemiaky sceďte, nechajte mierne vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na hrubšie plátky alebo mesiačiky priamo do veľkej misy.
  9. Ešte teplé zemiaky prelejte pripravenou horúcou smotanovo-slaninovou zálievkou z panvice.
  10. Zasypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a už len veľmi zľahka premiešajte, aby sa zemiaky nepolámali.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Zemiaky sa nesmú rozpadnúť: Kľúčom je použiť správny varný typ zemiakov (A alebo B, šalátové). Tiež ich nikdy nevarte v zálievke na panvici – zmenili by sa na kašu. Zálievkou sa vždy len prelievajú v mise.
  2. Kyslosť: Ak máte radi, môžete do hotovej zálievky (v kroku 6) pridať aj lyžičku bieleho vínneho octu alebo nálevu z uhoriek. Dodá to šalátu príjemnú kyslosť.

Jednoduché variácie

  • S vývarom: Časť smotany (50 ml) môžete nahradiť horúcim hovädzím alebo zeleninovým vývarom pre ľahšiu, no výraznejšiu chuť.
  • S pažítkou: Namiesto petržlenovej vňate použite na záver čerstvo nasekanú pažítku.

Časté otázky (FAQ)

Aký je rozdiel medzi “Viedenským” a “Teplým” šalátom? Pravý Viedenský šalát (Wiener Erdäpfelsalat) je ľahký, bez smotany a slaniny, len s octovou zálievkou a vývarom. Tento recept je na “Warmer Kartoffelsalat” (teplý šalát), ktorý je obľúbený v Rakúsku a Nemecku práve pre krémovú chuť slaniny a smotany.

Môžem použiť zemiaky z predošlého dňa? Áno, je to ideálny recept (Zero-waste). Studené uvarené zemiaky stačí nakrájať a zaliať horúcou zálievkou. Tá ich príjemne prehreje a ochutí.

Musí sa šalát podávať teplý? Je to jeho najväčšia prednosť a tak chutí najlepšie. Môžete ho však jesť aj studený, no po odležaní v chladničke smotana zhustne a zmení textúru.


Tento teplý zemiakový šalát je fantastický ako príloha k rezňu, fašírkam alebo pečenej rybe. Hravo však nahradí aj hlavný chod. Najlepší je čerstvý.

Recept vychádza z youtube videa Viktor Schischkin, upravila (opravila názvoslovie a postup) a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty