Search

Máte doma 2 lístkové cestá? Tento citrónový ZÁZRAK zmizne z plechu okamžite – Lepší ako krémeš!

Citrónový zákusok z lístkového cesta
Citrónový zákusok z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 17. novembra 2025, 12:59

Máte chuť na svieži a krémový dezert? Tento citrónový zákusok z lístkového cesta si zamilujete pre jeho jemnosť a rýchlu prípravu. Kombinácia chrumkavých plátov a vanilkovo-citrónového krému je jednoducho dokonalá. Pripravte si fantastický citrónový zákusok z lístkového cesta kedykoľvek dostanete chuť na sladké.

Zabudnite na zložité pečenie a hory špinavého riadu. Vrstvenie piškót a lahodného pudingu zvládne hravo aj úplný začiatočník. Výsledok je taký šťavnatý, že sa doslova rozplýva na jazyku. Máte už rúru vyhriatu?

Ako správne pripraviť citrónový zákusok z lístkového cesta?

Základom úspechu je uvarenie hustého pudingového krému s citrónovou kôrou. Na spodný plát lístkového cesta navrstvite polovicu krému, pridajte máčané piškóty a zvyšok náplne. Dezert prikryte prúžkami cesta a pečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 25 min
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Úspora času

Potrebujeme

Na citrónový krém

  • 500 ml mlieka (polotučné alebo plnotučné)
  • 2 vajcia (veľkosť M)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 45 g kukuričného škrobu (Zlatý klas)
  • Kôra z 1 bio citróna (nastrúhaná najemno)

Zvlhčenie a vrstvenie

  • 200 ml vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Šťava z 1/2 citróna
  • Dlhé cukrárske piškóty (cca 10 – 12 ks)
  • 2 balenia lístkového cesta (chladené, rozvaľkané)

Na dokončenie

  • Trochu mlieka na potretie
  • Kryštálový cukor na posypanie
  • Jemný džem (marhuľový) na lesk
  • Práškový cukor na poprášenie

Postup prípravy

  1. Vajcia s cukrom a škrobom dôkladne vymiešajte metličkou.
  2. Prilejte mlieko, pridajte citrónovú kôru a zmes premiešajte.
  3. Uvarte hustý krém na miernom ohni za stáleho miešania.
  4. Horúci krém prikryte potravinárskou fóliou a nechajte mierne vychladnúť.
  5. V miske zmiešajte vodu, citrónovú šťavu a cukor na sirup.
  6. Prvý plát lístkového cesta rozviňte priamo na plech.
  7. Na cesto rovnomerne rozotrite polovicu vlažného citrónového krému.
  8. Piškóty krátko namočte do sirupu a ukladajte na krém.
  9. Zvyšok krému rozotrite na vrstvu piškót a uhlaďte.
  10. Druhé lístkové cesto nakrájajte na rovnako široké pásiky.
  11. Pásiky ukladajte na krém, aby ste vytvorili pekný vzor.
  12. Vrch cesta potrite mliekom a posypte kryštálovým cukrom.
  13. Koláč pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 25 minút.
  14. Upečený dezert potrite džemom a poprášte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy na záver

  • Prečo použiť škrob? Kukuričný škrob zjemní štruktúru krému lepšie ako múka. Krém bude po uvarení hladký, lesklý a bez hrudiek.
  • Trpezlivosť pri krájaní. Zákusok krájajte až po úplnom vychladnutí, ideálne po hodine v chladničke. Lístkové cesto sa nebude drobiť a plnka krásne stuhne.

Jednoduché variácie

  • Pomarančová verzia: Vymeňte citrónovú kôru a šťavu za pomarančovú pre sladšiu arómu.
  • Extra ovocný: Na vrstvu piškót pridajte drobné lesné ovocie alebo maliny.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť namiesto vareného krému puding z prášku? Áno, použite dva balíčky vanilkového pudingu, ale uberte trochu mlieka. Krém musí byť hustejší, aby pri pečení nevytiekol.

Prečo mi lístkové cesto pri pečení spľaslo? Pravdepodobne bola teplota rúry príliš nízka alebo ste rúru počas pečenia otvorili. Lístkové cesto potrebuje na začiatku “tepelný šok” aspoň 190 °C.

Ako dlho zákusok vydrží čerstvý? Najlepší je v deň pečenia, kedy cesto chrumká. V chladničke vydrží 2 dni, no cesto postupne zmäkne od vlhkosti krému.


Tento svieži dezert je ideálnou bodkou za nedeľným obedom. Podávajte ho dobre vychladený, ozdobený lístkom čerstvej mäty alebo plátkom citróna. Skladujte ho v uzatvárateľnej nádobe v chladničke maximálne 48 hodín.

Recept vychádza z verzie od Ricette dolci, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty