Máte chuť na niečo chutné a zároveň zdravé? Tento lahodný kapustový koláč na plechu je presne to, čo potrebujete! Je plný vitamínov a chutí ako od babičky, ale s moderným nádychom. A čo je najlepšie? Môžete si ho dopriať bez výčitiek, pretože je nízkokalorický a plný vlákniny.
Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, ale nechcú sa vzdať dobrého jedla. Pripravte si ho na obed, večeru alebo len tak na chuť. S týmto koláčom si pochutná celá rodina!
Ingrediencie:
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- Pór
- 1 čerstvá červená paprika
- 4 zelené papriky
- Petržlenová vňať
- Kapusta
- 4 vajcia
- 4 PL olivového oleja
- 5 PL mlieka
- 4 PL rozomletých ovsených vločiek alebo hladkej múky
- 1 ČL soli
- Čierne mleté korenie podľa chuti
- 1 balíček prášku do pečiva
- 150 g syra s nižším obsahom tuku (nastrúhaného)
- Sezam (na posypanie)
Postup prípravy:
- Príprava zeleniny:
Ošúpte zemiaky a mrkvu, a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Pór, červenú a zelené papriky nakrájajte na malé kúsky. Nakrájajte aj kapustu a petržlenovú vňať. Všetku zeleninu dajte do veľkej misy a premiešajte. - Príprava vajíčkovej zmesi:
Vo vedľajšej mise vyšľahajte vajíčka. Pridajte mlieko, olivový olej, koreniny, soľ, prášok do pečiva a múku alebo ovsené vločky. Dobre premiešajte, aby vznikla hladká zmes. - Zmiešanie zeleniny s vajíčkovou zmesou:
Vaječnú zmes nalejte do misy so zeleninou a všetko spolu dôkladne premiešajte. - Pečenie:
Plech vystelte papierom na pečenie a rovnomerne naň vylejte pripravenú hmotu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút. - Zapečenie so syrom:
Keď je koláčik upečený, posypte ho nastrúhaným syrom a sezamom. Dajte zapiecť ešte na pár minút, kým sa syr neroztopí a nevytvorí zlatistú kôrku.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte čerstvú zeleninu, pokojne použite mrazenú.
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte do zmesi trochu čili papričky.
- Koláč môžete podávať s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
- Ak chcete zdravšiu verziu, použite celozrnnú múku a nízkotučný syr.
- Nebojte sa experimentovať s bylinkami! Petržlenovú vňať môžete nahradiť napríklad kôprom alebo pažítkou.
Video recept:
Veríme, že si tento lahodný kapustový koláč zamilujete. Je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Jednoduché a chutné jedlo – pečená kapusta s mletým mäsom a syrom
Vynikajúca restovaná kapusta so zemiakmi a mrkvou: Zdravý a lacný recept bez mäsa
Kapusta s vajíčkami lepšia ako pizza: Veľmi jednoduchý, chutný, no najmä rýchly recept!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lezzetli Tarifler