Máte 15 minút čas a chuť na niečo fantastické? Tento recept je moja odpoveď na uponáhľané dni, keď chcem večeru ako z reštaurácie, ale bez zbytočného státia pri sporáku. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako pripraviť kuracie prsia, aby boli neskutočne šťavnaté a plné chuti.
Celé kúzlo spočíva v jednom geniálnom triku – mäso sa pred opekaním zľahka obalí v múke. Tá na ňom vytvorí jemnú kôrku a zároveň dokonale zahustí omáčku, ktorá sa pripraví hneď potom na výpeku. Žiadna smotana, žiadna zápražka, len čistá chuť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 min
- Čas varenia: 10 min
- Počet porcií: 2
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Rýchla večera / Z jednej panvice
Potrebujeme
- 2 ks kuracích pŕs (cca 400 g)
- 50 g hladkej múky
- 40 g masla
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky čerstvého cesnaku
- 100 ml kuracieho vývaru
- šťava z 1/2 citróna
- 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo hrsť čerstvej)
- 1/2 ČL sušeného cesnaku (na ochutenie múky)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Kuracie prsia pozdĺžne prerežte, aby ste získali 4 tenšie plátky. Zľahka ich naklepte dlaňou alebo cez fóliu, aby mali rovnomernú hrúbku. Osušte ich.
- V hlbokom tanieri zmiešajte múku, soľ, čierne korenie a sušený cesnak.
- Pripravené plátky mäsa dôkladne obaľte v múčnej zmesi. Prebytočnú múku oklepte.
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olivový olej. Vložte obalené kuracie prsia a opekajte ich z každej strany dozlatista, približne 3–4 minúty z každej strany.
- Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
- Stíšte plameň a do tej istej panvice (nevylievajte výpek!) pridajte maslo. Keď sa rozpustí, pridajte na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a restujte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
- Prilejte vývar a citrónovú šťavu. Metličkou zo dna panvice odškrabte všetky chutné pripečené kúsky. Omáčka sa vďaka múke z mäsa začne okamžite jemne zahusťovať.
- Pridajte petržlenovú vňať, osoľte a okoreňte. Vráťte opečené mäso späť do omáčky a na miernom ohni ho prehrejte asi 1–2 minúty z každej strany, aby nasalo chuť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Trik s múkou: Obalenie mäsa v múke pred opekaním je absolútne kľúčové. Nielenže vytvorí na mäse krásnu kôrku a udrží v ňom šťavu, ale zároveň slúži ako dokonalé prírodné zahusťovadlo pre omáčku.
- Čerstvé je najlepšie: Ak máte možnosť, vymeňte sušený cesnak a petržlenovú vňať za čerstvé. Chuť bude neporovnateľne intenzívnejšia a sviežejšia.
Jednoduché variácie
- Kuracie Piccata: Pre ešte výraznejšiu taliansku chuť pridajte do hotovej omáčky lyžicu kapár a pár kvapiek bieleho vína.
- Krémová verzia: Ak máte radi krémovejšie omáčky, na samom konci varenia odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte do omáčky lyžicu studeného masla. Omáčka sa krásne zjemní a získa lesk.
Hotové mäso podávajte ihneď, preliate omáčkou. Je fantastické s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo len s čerstvou bagetou na vytieranie omáčky.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Em’s Kitchen, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
