Search

Kórejská vaječná roláda (Gyeran Mari): Tento RECEPT si zamilujete!

kórejská vaječná roláda
Kórejská vaječná roláda

Obsah receptu

Túžite po niečom novom, exotickom a zároveň prekvapivo jednoduchom na prípravu? Potom musíte vyskúšať tento recept na kórejskú vaječnú roládu, známu aj ako Gyeran Mari! Ide o populárnu kórejskú pochúťku, ktorá je nielen nesmierne chutná, ale aj vizuálne veľmi atraktívna. Jemné vrstvy vaječnej omelety, prekladané s kúskami farebnej zeleniny, vytvárajú po nakrájaní nádhernú mozaiku. Tento recept si určite zamilujete pre jeho jedinečnú chuť a jednoduchosť.

Príprava Gyeran Mari spočíva v postupnom vylievaní tenkých vrstiev vaječnej zmesi na panvicu a ich následnom rolovaní. Najprv sa pripraví vrstva z bielkov s nasekanou jarnou cibuľkou a paprikou, a potom sa pridajú vrstvy ochutených žĺtkov. Výsledkom je nadýchaná, jemná a šťavnatá roláda, ktorá je perfektná ako ľahký obed, večera, originálne predjedlo alebo súčasť ázijsky ladeného pohostenia. Podáva sa teplá alebo studená, často s trochou sójovej omáčky na dochutenie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Čas smaženia/rolovania: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: 2-3 (ako hlavné jedlo alebo predjedlo)
  • Náročnosť: Stredná (vyžaduje trochu zručnosti pri rolovaní)
  • Panvica: Nepriľnavá, ideálne štvorcová (cca 15×15 cm) alebo menšia okrúhla (priemer 20-22 cm)

Potrebujeme

  • 6 ks vajec (veľkosť M)
  • 1/2 ks menšej červenej papriky (kapie)
  • 2-3 ks jarnej cibuľky (biela aj zelená časť)
  • 1,5 polievkovej lyžice mirinu (sladké ryžové víno na varenie) alebo suchého sherry (alternatívne: 1 PL vody + 1/2 ČL cukru)
  • Štipka soli (zvlášť do bielkov a do žĺtkov)
  • Rastlinný olej (neutrálny, napr. repkový, slnečnicový) na potieranie panvice
  • (Na servírovanie – voliteľné) Sójová omáčka, sezamové semienka, wasabi pasta

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Zeleninu dôkladne umyte. Červenú papriku zbavte jadrovníka a nakrájajte ju na veľmi jemné, malé kocky. Jarnú cibuľku (bielu aj zelenú časť) nakrájajte na tenké kolieska.
  2. Vajcia opatrne rozklepnite a oddeľte bielky od žĺtkov do dvoch samostatných misiek.
  3. Žĺtková zmes: K žĺtkom pridajte mirin (alebo jeho alternatívu) a malú štipku soli. Vidličkou alebo malou metličkou zľahka rozšľahajte, len aby sa ingrediencie spojili.
  4. Bielková zmes: K bielkom pridajte tiež malú štipku soli a vidličkou ich zľahka rozšľahajte (nemusíte šľahať tuhý sneh, stačí, aby sa bielky spojili a mierne spenili). Do rozšľahaných bielkov vmiešajte pripravenú nasekanú červenú papriku a jarnú cibuľku.

Príprava a rolovanie vaječnej rolády:

  1. Pripravte si nepriľnavú panvicu (ideálne štvorcovú kórejskú panvicu na tamagoyaki s rozmermi približne 15×15 cm, alebo menšiu okrúhlu panvicu s priemerom cca 20-22 cm).
  2. Panvicu zľahka potrite tenkou vrstvou rastlinného oleja pomocou papierovej utierky alebo mašlovačky. Rozohrejte ju na stredne nízkom až strednom ohni. Teplota je dôležitá – panvica nesmie byť príliš horúca, aby sa omeleta nespálila skôr, ako stuhne.
  3. Na rozohriatu panvicu nalejte tenkú vrstvu bielkovej zmesi so zeleninou (približne 1/3 až 1/4 celkového množstva bielkovej zmesi). Nakláňaním panvice ju rovnomerne rozotrite po celej ploche.
  4. Nechajte omeletu piecť, kým na povrchu takmer úplne nestuhne, ale je stále mierne vlhká (trvá to cca 2-3 minúty).
  5. Opatrne pomocou varešky, stierky alebo paličiek začnite omeletu rolovať z jednej strany panvice smerom k druhej. Nemusí byť dokonale zrolovaná, vytvorte akýsi valček.
  6. Zrolovanú časť omelety posuňte na jednu stranu panvice. Voľnú plochu panvice opäť zľahka potrite olejom (ak je to potrebné).
  7. K už zrolovanej časti prilejte ďalšiu tenkú vrstvu bielkovej zmesi. Snažte sa, aby sa nová vrstva tekutej zmesi spojila s už existujúcou roládou (môžete ju jemne nadvihnúť, aby sa zmes dostala aj pod ňu).
  8. Opäť nechajte novú vrstvu takmer stuhnúť a potom pokračujte v rolovaní – teraz rolujete už existujúcu roládu spolu s novou vrstvou.
  9. Tento postup (potretie panvice, naliatie vrstvy, stuhnutie, zrolovanie) opakujte, kým neminiete všetku bielkovú zmes. Vznikne vám hrubšia roláda z bielkov a zeleniny.
  10. Keď je všetka bielková zmes spotrebovaná, panvicu opäť zľahka potrite olejom. K existujúcej bielkovej roláde na okraji panvice prilejte tenkú vrstvu žĺtkovej zmesi (približne polovicu). Nechajte ju stuhnúť a potom opäť celú roládu (teraz už s pridanou žĺtkovou vrstvou) zrolujte.
  11. Postup zopakujte aj so zvyšnou polovicou žĺtkovej zmesi.
  12. Hotovú vaječnú roládu ešte môžete krátko (cca 30 sekúnd z každej strany) opiecť zo všetkých štyroch strán, aby získala peknú zlatistú farbu a mierne spevnela.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Opečenú vaječnú roládu opatrne vyberte z panvice na čistú dosku na krájanie. Môžete ju zabaliť do bambusovej podložky na sushi (makisu) a jemne stlačiť, aby získala krajší, pevnejší tvar (tento krok je voliteľný). Nechajte ju pár minút mierne vychladnúť.
  2. Ešte teplú alebo úplne vychladnutú roládu nakrájajte ostrým nožom na plátky hrubé približne 1-1,5 cm.
  3. Kórejskú vaječnú roládu podávajte teplú alebo studenú. Môžete ju servírovať s malou miskou kvalitnej sójovej omáčky na namáčanie, prípadne posypanú sezamovými semienkami. Výborne chutí aj s trochou wasabi pasty.

Videorecept

Tipy

  1. Kľúčom k úspechu je trpezlivosť a správna teplota panvice. Ak je panvica príliš horúca, omeleta sa rýchlo pripáli a bude sa zle rolovať. Ak je príliš studená, bude sa piecť dlho a môže byť gumová.
  2. Namiesto červenej papriky a jarnej cibuľky môžete použiť aj inú najemno nasekanú zeleninu, napríklad mrkvu (nastrúhanú najemno), šampiňóny (nasekané najemno a krátko orestované) alebo morskú riasu nori (tenký prúžok vložený do jednej z vrstiev).
  3. Pre ešte bohatšiu chuť môžete do žĺtkovej zmesi pridať aj kvapku sezamového oleja alebo štipku bieleho korenia.
  4. Ak nemáte kórejskú štvorcovú panvicu, použite menšiu okrúhlu nepriľnavú panvicu. Roláda bude mať potom typický tvar slimáka.

Zdravý kapustový šalát
TIP na dnes
Zdravý kapustový šalát s mrkvou so smotanovým dresingom na chudnutie: Hotový za 5 minút

Kórejská vaječná roláda (Gyeran Mari) je skvelým príkladom toho, ako sa z jednoduchých surovín dá pripraviť niečo naozaj chutné a vizuálne zaujímavé. Tento recept si určite zamilujete!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od 한끼해요 Hanki E, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty