Zabudnite na zdravé chleby, ktorými by ste mohli rozbiť okno. Tento celozrnný chlieb z 3 surovín búra mýty. Vďaka vysokému obsahu vody a jednoduchej technike prekladania má striedku plnú bublín, ako tá najlepšia ciabatta. A to najlepšie? Mixér nechajte v skrini.
Väčšina celozrnných chlebov je hutná, pretože otruby v múke “režú” lepok. My však použijeme starý taliansky trik z mestečka Lariano – veľa vody a čas. Príprava je smiešne jednoduchá, no výsledok vyzerá, akoby ste ho kúpili v remeselnej pekárni za 5 eur.
Rýchly prehľad (Smart Box)
- Čo to je: Pane di Lariano – rustikálny taliansky chlieb.
- Tajný trik: Extrémna hydratácia (veľa vody) = veľké bubliny.
- Kľúč k úspechu: Pečenie v horúcom hrnci (nahrádza profi pec).
Základné info
- Čas prípravy: 15 minút (aktívne) + 2,5 hodiny (kysnutie/prekladanie)
- Čas pečenia: 45 – 55 minút
- Počet porcií: 1 veľký bochník
- Náročnosť: Stredná (práca s lepivým cestom)
- Kalórie: cca 190 kcal / krajec
- Trend: 🔥 Zdravé pečenie
Potrebujeme
- 210 g hladkej chlebovej múky T650 (na stabilitu)
- 210 g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky (na chuť a vlákninu)
- 360 ml vlažnej vody (cca 30 °C)
- 7 g sušeného droždia (1 balíček)
- 8 g soli (2 ČL)
(Poznámka: Ak máte prístup k talianskej múke “Tipo 1”, použite 420 g tejto múky namiesto mixu.)
Postup prípravy
- Do veľkej misy nalejte vlažnú vodu. Prisypte soľ a droždie, dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
- Pridajte oba druhy múky a varechou zamiešajte. Vznikne vám veľmi mokré, neusporiadané cesto. Nezľaknite sa, tak to má byť! Misu zakryte a nechajte 30 minút odpočívať.
- Fáza prekladania (Stretch & Fold): Namočte si ruku do vody (cesto sa lepí). Cesto v mise chyťte za okraj, vytiahnite ho dohora a preložte cez stred na opačnú stranu. Misu pootočte a opakujte to dookola (cca 4-krát), kým necítite odpor.
- Zakryte a nechajte opäť 30 minút stáť. Tento proces (preloženie + 30 minút pauza) zopakujte celkom 3 až 4-krát. Cesto bude postupne hladšie, pružnejšie a začne rásť.
- Pred posledným kysnutím vložte do rúry liatinový hrniec (alebo jenskú misu) aj s vrchnákom a zohrejte rúru na 230 °C. Hrniec musí byť žeravý!
- Horúci hrniec opatrne vyberte (pozor na ruky!). Dno poprášte múkou. Cesto mokrými rukami jemne preložte do hrnca. Vrch môžete nastrihnúť nožnicami pre rustikálny vzhľad.
- Pečte zakryté 30 – 35 minút. Potom dajte pokrievku dole, znížte teplotu na 200 °C a dopekajte 10 – 20 minút, kým kôrka nie je tmavohnedá a chrumkavá.
Videorecept
Tipy na záver
- Trpezlivosť s krájaním: Chlieb nechajte po upečení úplne vychladnúť (aspoň 45 minút). Ak ho rozkrojíte horúci, striedka sa zrazí a bude lepkavá.
- Nemám liatinový hrniec: Nevadí! Použite jenskú misu, rímsky hrniec, alebo dokonca obyčajný nerezový hrniec (bez plastových uší!). Ak nemáte nič s pokrievkou, pečte na plechu a na dno rúry dajte starý plech s vriacou vodou (na paru).
Variácie
- Semienka: Do cesta pri prvom miešaní pridajte hrsť slnečnicových alebo tekvicových semienok.
- Olivová verzia: Pridajte nasekané olivy a sušené oregano pre stredomorskú chuť.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je cesto také riedke? Voda je to, čo vytvára paru a bublinky. Ak by ste pridali viac múky, chlieb bude tvrdý. Kľúčom je pracovať vždy s mokrými rukami – vtedy sa cesto nelepí na prsty.
Môžem použiť len obyčajnú hladkú múku? Áno, bude to fungovať výborne (bude ešte nadýchanejší), ale prídete o zdravotné benefity celozrnnej múky.
Tento chlieb je dôkazom, že aj zdravšie pečivo môže chutiť božsky. Keď raz ochutnáte tú chrumkavú kôrku, kupovaný chlieb vám už chutiť nebude.
Recept od Emma’s Goodies pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Najlepší semienkový chlieb, aký ste kedy jedli: Jednoduchý recept na pečenie v pohári
- Najlepší pivný chlieb bez kysnutia: Hotový za chvíľku a tá CHUŤ! (Jednoduchý RECEPT)
- Chlieb z chladničky (kysnutý cez noc): Ráno len vyberiete a upečiete (Recept)
- Krémová cesnaková polievka v chlebe: Starý recept podľa mojej babičky
- Najjednoduchší zdravý chlieb na svete: Vločky hodíte do mixéra, zamiešate 4 ďalšie suroviny a o 30 minút pečiete.
