Zabudnite na tvrdé tehly. Tento celozrnný chlieb z 3 surovín búra mýty. Vďaka vysokej hydratácii má striedku plnú bublín a chrumkavú kôrku. Žiadny robot, len jednoduché prekladanie cesta.
1. Do veľkej misy nalejte vlažnú vodu. Prisypte soľ a droždie, dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
2. Pridajte oba druhy múky a varechou zamiešajte. Vznikne vám veľmi mokré, neusporiadané cesto. Nezľaknite sa, tak to má byť! Misu zakryte a nechajte 30 minút odpočívať.
3. Fáza prekladania: Namočte si ruku do vody (cesto sa lepí). Cesto v mise chyťte za okraj, vytiahnite ho dohora a preložte cez stred na opačnú stranu. Misu pootočte a opakujte to dookola (cca 4-krát), kým necítite odpor.
4. Zakryte a nechajte opäť 30 minút stáť. Tento proces (preloženie + 30 minút pauza) zopakujte celkom 3 až 4-krát. Cesto bude postupne hladšie, pružnejšie a začne rásť.
5. Pred posledným kysnutím vložte do rúry liatinový hrniec (alebo jenskú misu) aj s vrchnákom a zohrejte rúru na 230 °C. Hrniec musí byť žeravý!
6. Horúci hrniec opatrne vyberte. Dno poprášte múkou. Cesto mokrými rukami jemne preložte do hrnca. Vrch môžete nastrihnúť nožnicami.
7. Pečte zakryté 30 – 35 minút. Potom dajte pokrievku dole, znížte teplotu na 200 °C a dopekajte 10 – 20 minút, kým kôrka nie je tmavohnedá a chrumkavá.
Poznámky
1. Trpezlivosť s krájaním: Chlieb nechajte po upečení úplne vychladnúť (aspoň 45 minút). Ak ho rozkrojíte horúci, striedka sa zrazí.2. Alternatíva múky: Ak máte prístup k talianskej múke „Tipo 1“, použite 420 g tejto múky namiesto mixu.