Search

Karamelový krém, ktorý netečie: Drží tvar ako betón a chutí lepšie ako maslový (Iba 4 suroviny)

karamelový krém
karamelový krém

Obsah receptu

Publikované: 8. decembra 2025, 11:52

Hľadáte dokonalú náplň, ktorá sa nerozteká ani pri izbovej teplote? Tento extra pevný karamelový krém je malý zázrak. Je hladký, stabilný a na rozdiel od ťažkých maslových krémov chutí ako jemný obláčik.

Či už chystáte nedeľnú tortu, zdobíte cupcakes na oslavu alebo len chcete vylepšiť obyčajné piškóty, tento recept vás zachráni. Zabudnite na drahé mascarpone alebo komplikované žĺtkové krémy. Máte doma cukor a mlieko? Tak poďme na to!

Rýchly prehľad

  • Čo to je: Univerzálny cukrársky krém (pudingovo-šľahačkový základ)
  • Tajný trik: Dvojfázové šľahanie pre maximálnu stabilitu
  • Cena/Čas: Cca 3,50 € / 40 min (+ chladenie)
  • Príprava: 20 minút
  • Tepelná úprava: 20 minút
  • Počet porcií: Na 1 tortu (priemer 24 cm) alebo 12-15 cupcakes
  • Náročnosť: Stredná (pozor na karamel)
  • Kalórie: cca 210 kcal / porcia
  • Trend: Virálny hit cukrárov

Potrebujeme

  • 500 ml plnotučného mlieka (môžete použiť aj bezlaktózové, mandľové alebo kokosové)
  • 300 g bieleho kryštálového cukru
  • 55 g kukuričného škrobu – Maizena (zodpovedá 2 kopcovitým polievkovým lyžiciam)
  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, musí byť vychladená)

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte zahusťovadlo. Z odmeraných 500 ml mlieka odoberte asi deci do malej misky, pridajte 55 g kukuričného škrobu a metličkou vymiešajte úplne dohladka. Zvyšok mlieka si nechajte poruke.
  2. Do hrnca s hrubým dnom nasypte 300 g cukru. Zapnite sporák na stredný plameň a za stáleho miešania nechajte cukor úplne roztopiť. Musí získať krásnu jantárovú farbu – pozor, aby nezhorkol!
  3. Teraz príde kritický moment. Stiahnite plameň na minimum. Do horúceho karamelu veľmi opatrne a po malých dávkach prilievajte zvyšné mlieko. Pozor: Zmes bude prudko bublať a prskať horúcu paru! Ruky držte ďalej od hrnca.
  4. Karamel v mlieku najprv stvrdne na kameň – to je normálne. Varte na miernom ohni a stále miešajte, kým sa všetky tvrdé kúsky karamelu v mlieku úplne nerozpustia.
  5. Keď je zmes hladká a vrie, vlejte do nej pripravenú zmes mlieka so škrobom. Intenzívne miešajte, kým nevznikne veľmi hustý karamelový puding. Nechajte pár sekúnd prebublať a odstavte.
  6. Horúci základ prelejte do misky. Ihneď naň položte potravinovú fóliu (musí sa dotýkať povrchu krému), aby sa nevytvorila kožka. Nechajte vychladnúť a potom dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny (ideálne cez noc).
  7. Vychladenú 250 ml smotanu vyšľahajte mixérom do tuha.
  8. Vyberte karamelový základ z chladničky (bude mať konzistenciu ako želé). Krátko ho prešľahajte mixérom samotný, aby zmäkol a bol krémový.
  9. Nakoniec po častiach (na dvakrát) zašľahajte karamelový základ do šľahačky. Mixujte na vysokých otáčkach, kým sa všetko nespojí do nadýchaného, ale pevného krému, ktorý perfektne drží tvar.

Videorecept


Tipy na záver

  1. Čistenie hrnca: Ak vám v hrnci ostali stvrdnuté zvyšky karamelu, nezúfajte. Nalejte doň vodu, nechajte zovrieť a karamel sa sám rozpustí. Žiadne drhnutie!
  2. Slaný karamel: Ak chcete modernú verziu “Salted Caramel”, pridajte do hotového krému pol lyžičky morskej soli. Dokonale to vytiahne sladkú chuť.

Variácie

  • Čokoládovo-karamelový: Do horúceho pudingu (pred chladením) vmiešajte 50 g horkej čokolády. Krém bude ešte tmavší a bohatší.
  • Tekutejšia poleva: Ak chcete karamel použiť ako polevu na zmrzlinu alebo lievance, použite v recepte len polovičné množstvo škrobu.

Časté otázky (FAQ)

Môžem tento krém zamraziť? Áno! Tento krém je veľmi stabilný. V mrazničke vydrží až mesiac. Po rozmrazení ho stačí krátko prešľahať.

Prečo mám v kréme hrudky? Pravdepodobne ste škrob zle rozmiešali v mlieku alebo ste karamelový základ pred spojením so šľahačkou neprešľahali dohladka.

Akej smotany sa mám držať? Funguje živočíšna (33% a viac) aj rastlinná šľahačka. Rastlinná býva často stabilnejšia, ale živočíšna má lepšiu chuť.


Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

Recept od Tundes Cakes Recetas pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty