Jemné kuracie kúsky Eszterházy s kyslou smotanou a zeleninou: Tradičný a lahodný recept

kuracie kúsky Eszterházy
Jemné kuracie kúsky Eszterházy s kyslou smotanou a zeleninou

Obsah receptu

Dnes vám prezradíme rodinný recept na kuracie kúsky Eszterházy, ako ho varila moja mamka, a jej mamka pred ňou. Je to také jemné mäsko v smotanovej omáčke so zeleninkou, že sa vám bude rozplývať na jazyku. A veru, nie je to nič zložité, zvládne to aj začínajúca gazdinka!

Táto dobrota sa hodí na nedeľný obed, ale aj na všedný deň, keď chcete potešiť svojich najbližších. A viete, čo je na tom najlepšie? Že si ju môžete pripraviť podľa svojej chuti, pridať viac zeleninky, alebo ju zahustiť podľa toho, ako máte radi. Tak šup do kuchyne a varte s láskou!

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica masti
  • 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 60 dkg mäsa z kuracieho stehna
  • 30 dkg zeleniny (15 dkg mrkvy, 7 dkg petržlenovej vňate, 8 dkg zeleru)
  • 1 bobkový list
  • 1 vrchovatá polievková lyžica horčice
  • 6-7 ťahov strúhanej citrónovej kôry
  • Úzka lyžička citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka cukru (voliteľné)

Na zahustenie:

  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 plochá polievková lyžica múky

Voliteľné:

  • Kapary podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Príprava mäsa a zeleniny: Na panvici roztopte masť, pridajte nakrájanú cibuľu a trochu soli a orestujte ju na strednom ohni do sklovita. Potom pridajte kuracie mäso nakrájané na menšie kúsky a orestujte ho.
  2. Pridanie zeleniny: Zeleninu (mrkvu, petržlenovú vňať a zeler) nakrájajte na tenké pásiky a pridajte ju k mäsku. Všetko spolu ešte chvíľu poduste.
  3. Dochutenie: Do zmesi pridajte bobkový list, horčicu, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citróna. Osoľte, okoreňte a pridajte prípadne štipku cukru podľa chuti. Všetko premiešajte a pridajte trochu vody, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Prikryte a nechajte dusiť, kým sa mäso a zelenina neuvaria.
  4. Zahustenie: V miske zmiešajte kyslú smotanu s múkou. Do panvice pridajte túto zmes, dobre premiešajte a nechajte prevariť 2-3 minúty, aby sa omáčka zahustila.
  5. Servírovanie: Podávajte kurací guláš s cestovinami alebo inou obľúbenou prílohou. Kto má rád, môže pridať kapary na záver.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Zelenina: Nebojte sa experimentovať! Pridajte k mrkve, petržlenu a zeleru aj kúsok pórku alebo kalerábu.
  2. Smotana: Ak nemáte kyslú smotanu, môžete použiť aj sladkú, ale potom pridajte trochu citrónovej šťavy pre pikantnejšiu chuť.
  3. Zahustenie: Ak chcete hustejšiu omáčku, pridajte viac múky, ale postupne, aby sa nevytvorili hrudky.
  4. Kapary: Sú voliteľné, ale dodajú jedlu zaujímavú chuť. Ak ich nemáte radi, vynechajte ich.

Video recept:

Tak a je to hotové! Vaše voňavé kuracie kúsky Eszterházy sú pripravené na servírovanie. Podávajte ho s cestovinou, ryžou alebo zemiakovou kašou a nezabudnite na kúsok čerstvého chleba na namáčanie do tej lahodnej omáčky. Prajem vám dobrú chuť a veľa lásky pri spoločnom stole!

Súvisiace články:

Plnené kuracie rolky so syrom a šunkou: Šťavnaté, chrumkavé a také chutné, že ich budete robiť neustále

Šťavnaté kuracie prsia plnené šampiňónmi a syrom v smotanovej omáčke: Jednoduchý a chutný recept

Šťavnaté kuracie prsia s hubami a cuketou v krémovej smotanovej omáčke: Perfektná večera, rýchla na prípravu

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála szazsu

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty