Dnes vám prezradíme rodinný recept na kuracie kúsky Eszterházy, ako ho varila moja mamka, a jej mamka pred ňou. Je to také jemné mäsko v smotanovej omáčke so zeleninkou, že sa vám bude rozplývať na jazyku. A veru, nie je to nič zložité, zvládne to aj začínajúca gazdinka!
Táto dobrota sa hodí na nedeľný obed, ale aj na všedný deň, keď chcete potešiť svojich najbližších. A viete, čo je na tom najlepšie? Že si ju môžete pripraviť podľa svojej chuti, pridať viac zeleninky, alebo ju zahustiť podľa toho, ako máte radi. Tak šup do kuchyne a varte s láskou!
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica masti
- 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
- 60 dkg mäsa z kuracieho stehna
- 30 dkg zeleniny (15 dkg mrkvy, 7 dkg petržlenovej vňate, 8 dkg zeleru)
- 1 bobkový list
- 1 vrchovatá polievková lyžica horčice
- 6-7 ťahov strúhanej citrónovej kôry
- Úzka lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka cukru (voliteľné)
Na zahustenie:
- 2 dl kyslej smotany
- 1 plochá polievková lyžica múky
Voliteľné:
- Kapary podľa chuti
Postup prípravy:
- Príprava mäsa a zeleniny: Na panvici roztopte masť, pridajte nakrájanú cibuľu a trochu soli a orestujte ju na strednom ohni do sklovita. Potom pridajte kuracie mäso nakrájané na menšie kúsky a orestujte ho.
- Pridanie zeleniny: Zeleninu (mrkvu, petržlenovú vňať a zeler) nakrájajte na tenké pásiky a pridajte ju k mäsku. Všetko spolu ešte chvíľu poduste.
- Dochutenie: Do zmesi pridajte bobkový list, horčicu, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citróna. Osoľte, okoreňte a pridajte prípadne štipku cukru podľa chuti. Všetko premiešajte a pridajte trochu vody, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Prikryte a nechajte dusiť, kým sa mäso a zelenina neuvaria.
- Zahustenie: V miske zmiešajte kyslú smotanu s múkou. Do panvice pridajte túto zmes, dobre premiešajte a nechajte prevariť 2-3 minúty, aby sa omáčka zahustila.
- Servírovanie: Podávajte kurací guláš s cestovinami alebo inou obľúbenou prílohou. Kto má rád, môže pridať kapary na záver.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Zelenina: Nebojte sa experimentovať! Pridajte k mrkve, petržlenu a zeleru aj kúsok pórku alebo kalerábu.
- Smotana: Ak nemáte kyslú smotanu, môžete použiť aj sladkú, ale potom pridajte trochu citrónovej šťavy pre pikantnejšiu chuť.
- Zahustenie: Ak chcete hustejšiu omáčku, pridajte viac múky, ale postupne, aby sa nevytvorili hrudky.
- Kapary: Sú voliteľné, ale dodajú jedlu zaujímavú chuť. Ak ich nemáte radi, vynechajte ich.
Video recept:
Tak a je to hotové! Vaše voňavé kuracie kúsky Eszterházy sú pripravené na servírovanie. Podávajte ho s cestovinou, ryžou alebo zemiakovou kašou a nezabudnite na kúsok čerstvého chleba na namáčanie do tej lahodnej omáčky. Prajem vám dobrú chuť a veľa lásky pri spoločnom stole!
Súvisiace články:
Šťavnaté kuracie prsia plnené šampiňónmi a syrom v smotanovej omáčke: Jednoduchý a chutný recept
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála szazsu