Tieto Anglické zemiakové placky so syrom sú jednoducho báječné. Vďaka špeciálnemu postupu sú krásne chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Recept je rýchly, jednoduchý a výsledok si zamiluje každý milovník zemiakov.
Ak patríte medzi milovníkov zemiakov, neváhajte vyskúšať tento recept na Anglické zemiakové placky. Lahodný strúhaný syr im dodá jemnú konzistenciu a zaujímavú chuť. Sú hotové raz-dva a skvele sa hodia ako príloha alebo ľahká večera.
- Čas prípravy: cca 35 minút
- Čas vyprážania: cca 5-7 minút na dávku
- Počet porcií: 9 kusov (cca 2-3 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 2 veľké zemiaky (ideálne varný typ B alebo C, vhodné na strúhanie a vyprážanie)
- 100 g tvrdého syra (napr. Čedar, Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného
- 50 g hladkej múky (preosiatej)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na opekanie a vyprážanie
Na servírovanie (voliteľné):
- Kyslá smotana alebo obľúbený dip (napr. cesnakový, bylinkový)
Postup prípravy
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte ich nahrubo na strúhadle.
- Nastrúhané zemiaky vložte do väčšej misy a zalejte ich studenou (ideálne ľadovou) vodou tak, aby boli úplne ponorené. Nechajte ich takto postáť približne 5 až 10 minút. Tento krok pomôže odstrániť prebytočný škrob a placky budú chrumkavejšie.
- Po uplynutí času vodu zo zemiakov dôkladne zlejte. Nastrúhané zemiaky potom čo najlepšie vyžmýkajte – ideálne rukami alebo ich zabaľte do čistej kuchynskej utierky a silno stlačte, aby ste odstránili čo najviac vody. Toto je kľúčový krok pre chrumkavosť.
- Dôkladne osušené nastrúhané zemiaky vložte späť do suchej misy.
Príprava zmesi:
- Na panvici rozpáľte asi 1-2 lyžice rastlinného oleja na strednom ohni.
- Pridajte osušené nastrúhané zemiaky a za stáleho miešania ich krátko orestujte, približne 5 minút. Nemusia byť úplne mäkké ani opečené dohneda, cieľom je ich len trochu tepelne upraviť a zbaviť zvyšnej vlhkosti.
- Orestované zemiaky preložte späť do misy a nechajte ich mierne vychladnúť.
- K vychladnutým zemiakom pridajte nahrubo nastrúhaný syr, preosiatu hladkú múku, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
- Všetko spolu dôkladne premiešajte (môžete použiť lyžicu alebo ruky), aby vznikla súdržná hmota, z ktorej sa budú dať tvarovať placky.
Tvarovanie a vyprážanie:
- Z pripravenej zemiakovo-syrovej hmoty tvarujte rukami malé placky alebo “bochníčky” (malo by vám vyjsť približne 9 kusov). Snažte sa ich robiť približne rovnako veľké a hrubé (cca 1-1,5 cm), aby sa rovnomerne prepiekli.
- Na čistej panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja na vyprážanie (asi 0,5 cm vrstvu) na strednom až stredne vysokom ohni.
- Keď je olej horúci, opatrne doň vkladajte vytvarované placky (nesmažte ich príliš veľa naraz).
- Smažte z jednej strany približne 3 až 5 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
- Potom placky opatrne otočte a smažte rovnako dlho aj z druhej strany dozlatista.
- Hotové upečené placky vyberajte z panvice a nechajte ich odkvapkať na tanieri vystlanom papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.
Servírovanie:
- Podávajte ihneď, horúce a chrumkavé. Výborne chutia samotné, alebo s kopčekom kyslej smotany či obľúbeným dipom. Môžu slúžiť ako hlavné jedlo (napríklad so šalátom) alebo ako chutná príloha k mäsu.
Videorecept
Tipy
- To namáčanie nastrúhaných zemiakov v ľadovej vode a následné naozaj dôkladné vyžmýkanie a osušenie je kľúčové. Škrob by inak spôsobil, že placky by boli mazľavé a nie pekne chrumkavé. Utierka je na vyžmýkanie najlepšia.
- Krátke orestovanie osušených strúhaných zemiakov pred zmiešaním s ostatnými surovinami je zaujímavý krok, ktorý v klasických zemiakových plackách nerobím. Zdá sa mi, že to dodá zemiakom lepšiu chuť a textúru. Nechám ich ale potom trochu vychladnúť, aby sa syr hneď neroztopil.
- Placky tvarujem rukami do veľkosti menšej fašírky alebo lievanca a smažím ich na panvici v troche oleja dozlatista z oboch strán. Dôležité je smažiť ich na primeranej teplote, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a syr sa pekne roztopil, kým sa povrch nespáli.
- Tieto “anglické” zemiakové placky sú fantastické s kyslou smotanou alebo s jednoduchým jogurtovým dipom ochuteným cesnakom a bylinkami. Sú skvelou alternatívou k hranolkám alebo klasickým zemiakovým plackám ako príloha, ale zjeme ich často aj len tak, ako ľahkú večeru so šalátom.
Tieto Anglické zemiakové placky so syrom sú jednoducho báječné a hotové raz-dva. Vyskúšajte tento chrumkavý a chutný recept.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Život na juhu Anglicka