Search

Jednoducho báječné: Chrumkavé Anglické zemiakové placky so syrom hotové raz-dva

Anglické zemiakové placky
Anglické zemiakové placky

Obsah receptu

Tieto Anglické zemiakové placky so syrom sú jednoducho báječné. Vďaka špeciálnemu postupu sú krásne chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Recept je rýchly, jednoduchý a výsledok si zamiluje každý milovník zemiakov.

Ak patríte medzi milovníkov zemiakov, neváhajte vyskúšať tento recept na Anglické zemiakové placky. Lahodný strúhaný syr im dodá jemnú konzistenciu a zaujímavú chuť. Sú hotové raz-dva a skvele sa hodia ako príloha alebo ľahká večera.

  • Čas prípravy: cca 35 minút
  • Čas vyprážania: cca 5-7 minút na dávku
  • Počet porcií: 9 kusov (cca 2-3 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 2 veľké zemiaky (ideálne varný typ B alebo C, vhodné na strúhanie a vyprážanie)
  • 100 g tvrdého syra (napr. Čedar, Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného
  • 50 g hladkej múky (preosiatej)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na opekanie a vyprážanie

Na servírovanie (voliteľné):

  • Kyslá smotana alebo obľúbený dip (napr. cesnakový, bylinkový)

Postup prípravy

Príprava zemiakov:

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte ich nahrubo na strúhadle.
  2. Nastrúhané zemiaky vložte do väčšej misy a zalejte ich studenou (ideálne ľadovou) vodou tak, aby boli úplne ponorené. Nechajte ich takto postáť približne 5 až 10 minút. Tento krok pomôže odstrániť prebytočný škrob a placky budú chrumkavejšie.
  3. Po uplynutí času vodu zo zemiakov dôkladne zlejte. Nastrúhané zemiaky potom čo najlepšie vyžmýkajte – ideálne rukami alebo ich zabaľte do čistej kuchynskej utierky a silno stlačte, aby ste odstránili čo najviac vody. Toto je kľúčový krok pre chrumkavosť.
  4. Dôkladne osušené nastrúhané zemiaky vložte späť do suchej misy.

Príprava zmesi:

  1. Na panvici rozpáľte asi 1-2 lyžice rastlinného oleja na strednom ohni.
  2. Pridajte osušené nastrúhané zemiaky a za stáleho miešania ich krátko orestujte, približne 5 minút. Nemusia byť úplne mäkké ani opečené dohneda, cieľom je ich len trochu tepelne upraviť a zbaviť zvyšnej vlhkosti.
  3. Orestované zemiaky preložte späť do misy a nechajte ich mierne vychladnúť.
  4. K vychladnutým zemiakom pridajte nahrubo nastrúhaný syr, preosiatu hladkú múku, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
  5. Všetko spolu dôkladne premiešajte (môžete použiť lyžicu alebo ruky), aby vznikla súdržná hmota, z ktorej sa budú dať tvarovať placky.

Tvarovanie a vyprážanie:

  1. Z pripravenej zemiakovo-syrovej hmoty tvarujte rukami malé placky alebo “bochníčky” (malo by vám vyjsť približne 9 kusov). Snažte sa ich robiť približne rovnako veľké a hrubé (cca 1-1,5 cm), aby sa rovnomerne prepiekli.
  2. Na čistej panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja na vyprážanie (asi 0,5 cm vrstvu) na strednom až stredne vysokom ohni.
  3. Keď je olej horúci, opatrne doň vkladajte vytvarované placky (nesmažte ich príliš veľa naraz).
  4. Smažte z jednej strany približne 3 až 5 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
  5. Potom placky opatrne otočte a smažte rovnako dlho aj z druhej strany dozlatista.
  6. Hotové upečené placky vyberajte z panvice a nechajte ich odkvapkať na tanieri vystlanom papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.

Servírovanie:

  1. Podávajte ihneď, horúce a chrumkavé. Výborne chutia samotné, alebo s kopčekom kyslej smotany či obľúbeným dipom. Môžu slúžiť ako hlavné jedlo (napríklad so šalátom) alebo ako chutná príloha k mäsu.

Videorecept

Tipy

  1. To namáčanie nastrúhaných zemiakov v ľadovej vode a následné naozaj dôkladné vyžmýkanie a osušenie je kľúčové. Škrob by inak spôsobil, že placky by boli mazľavé a nie pekne chrumkavé. Utierka je na vyžmýkanie najlepšia.
  2. Krátke orestovanie osušených strúhaných zemiakov pred zmiešaním s ostatnými surovinami je zaujímavý krok, ktorý v klasických zemiakových plackách nerobím. Zdá sa mi, že to dodá zemiakom lepšiu chuť a textúru. Nechám ich ale potom trochu vychladnúť, aby sa syr hneď neroztopil.
  3. Placky tvarujem rukami do veľkosti menšej fašírky alebo lievanca a smažím ich na panvici v troche oleja dozlatista z oboch strán. Dôležité je smažiť ich na primeranej teplote, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a syr sa pekne roztopil, kým sa povrch nespáli.
  4. Tieto “anglické” zemiakové placky sú fantastické s kyslou smotanou alebo s jednoduchým jogurtovým dipom ochuteným cesnakom a bylinkami. Sú skvelou alternatívou k hranolkám alebo klasickým zemiakovým plackám ako príloha, ale zjeme ich často aj len tak, ako ľahkú večeru so šalátom.

Tieto Anglické zemiakové placky so syrom sú jednoducho báječné a hotové raz-dva. Vyskúšajte tento chrumkavý a chutný recept.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Život na juhu Anglicka

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty