Search

Jahodový džem BEZ CHÉMIE len z 2 surovín! Ten NAJLEPŠÍ domáci! (TOP)

jahodový džem
Jahodový džem, zdroj: AI

Obsah receptu

Túžite po vôni a chuti pravého domáceho jahodového džemu, ktorý je navyše pripravený bez zbytočnej chémie, len z dvoch základných ingrediencií? Potom ste na správnom mieste! Tento recept vám ukáže, ako si jednoducho pripraviť ten najlepší a najzdravší jahodový džem, ktorý bude pýchou vašej špajze. Stačia vám kvalitné jahody a hnedý cukor, a môžete sa pustiť do kúzlenia. Výsledkom bude džem plný autentickej jahodovej chuti, ktorý si zamiluje celá rodina – či už na raňajky, do koláčov, alebo len tak, na maškrtenie lyžičkou!

Príprava domáceho džemu podľa tohto receptu je síce rozložená do dvoch dní kvôli macerácii jahôd, no samotné varenie je prekvapivo rýchle vďaka metóde spracovania po menších dávkach. Tento postup pomáha zachovať krásnu farbu jahôd a intenzívnu chuť. Nebojte sa sterilizácie pohárov, s naším návodom to zvládnete hravo a váš džem zostane dlho čerstvý a chutný. Pripravte si leto do pohára!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút (umývanie, krájanie jahôd)
  • Čas macerácie: 24 hodín (4 hodiny pri izbovej teplote, zvyšok v chladničke)
  • Čas varenia: cca 15-20 minút na jednu dávku (celkovo cca 60-90 minút podľa počtu dávok)
  • Čas sterilizácie pohárov a viečok: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: cca 6-7 pohárov (každý s objemom približne 200-250 ml)
  • Náročnosť: Stredná (kvôli viackrokovému procesu a sterilizácii)

Potrebujeme

  • 1000 g čerstvých zrelých jahôd
  • 300-400 g hnedého trstinového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti jahôd a vašej preferencie)

Postup prípravy

Príprava jahôd (Macerácia – Deň 1):

  1. Jahody dôkladne umyte. Najlepšie je namočiť ich na chvíľu do väčšej nádoby so studenou vodou, jemne ich poomývať a potom opatrne scediť.
  2. Odstráňte z jahôd zelené stopky a prípadné poškodené časti. Očistené jahody nakrájajte na menšie kúsky, približne 2 cm veľké. Ak preferujete džem s väčšími kúskami ovocia, môžete ich nechať aj väčšie, alebo menšiu časť rozmixovať a väčšiu nechať vcelku či na polovice.
  3. Nakrájané jahody vložte do väčšej nekovovej nádoby (sklenenej, keramickej alebo smaltovanej) a zasypte ich pripraveným hnedým cukrom (300-400g).
  4. Jemne premiešajte, aby sa cukor dostal ku všetkým jahodám. Prikryte nádobu (napr. potravinovou fóliou alebo tanierom) a nechajte jahody macerovať – prvé 4 hodiny pri izbovej teplote. Potom ich vložte do chladničky a nechajte odpočívať ďalších približne 20 hodín (celkovo cca 24 hodín), kým sa cukor úplne nerozpustí a jahody nepustia dostatok šťavy. Počas macerácie v chladničke ich občas jemne premiešajte.

Sterilizácia pohárov a viečok (Deň 2):

  1. Pred začatím varenia džemu si pripravte sterilizované poháre a viečka. Poháre dôkladne umyte (ideálne v umývačke riadu alebo horúcou vodou so saponátom a dobre opláchnite). Ešte mokré alebo suché ich vložte (otvorom nahor) do studenej rúry. Rúru zapnite na 100–120 °C. Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu, nechajte v nej poháre sterilizovať aspoň 15-20 minút. Potom rúru vypnite a poháre v nej nechajte až do momentu plnenia, aby zostali horúce.
  2. Viečka (ideálne nové, nepoškodené) vložte do menšieho hrnca, zalejte ich vodou tak, aby boli úplne ponorené, a priveďte do varu. Varte ich približne 3-5 minút. Potom sporák vypnite a viečka nechajte v horúcej vode až do použitia.

Varenie džemu (Deň 2):

  1. Macerované jahody vyberte z chladničky a premiešajte. Cukor by mal byť úplne rozpustený a jahody by mali plávať v dostatočnom množstve vlastnej šťavy.
  2. Pripravte si dva hrnce – jeden menší na samotné varenie džemu po dávkach a druhý väčší, čistý (ideálne predhriaty), do ktorého budete prelievať hotové uvarené dávky džemu.
  3. Do menšieho hrnca odoberte prvú dávku jahôd aj so šťavou (približne 3–4 naberačky). Priveďte k varu a za častého miešania (aby sa džem nepripaľoval) varte na strednom až silnejšom ohni, kým zmes viditeľne nezhustne. Tento proces trvá približne 12-16 minút na jednu dávku.
  4. Počas varenia sa na povrchu džemu môže tvoriť pena. Pre čistejší vzhľad a potenciálne lepšiu trvanlivosť džemu ju odporúčame priebežne zbierať čistou lyžicou alebo malým plochým sitkom.
  5. Správnu konzistenciu džemu môžete jednoducho otestovať tak, že kvapnete trochu horúceho džemu na studený tanierik (vychladený na pár minút v mrazničke). Nechajte chvíľu postáť. Ak kvapka po vychladnutí stuhne, nerozteká sa a pri prejdení prstom sa cestička pekne drží a nezlieva sa späť, džem je hotový.
  6. Hotovú dávku džemu prelejte do pripraveného väčšieho zberného hrnca. Postup opakujte s ďalšími dávkami, kým nespracujete všetky jahody.
  7. Po spracovaní všetkých dávok môžete celý objem džemu v zbernom hrnci ešte krátko priviesť k varu (ak medzitým príliš vychladol), aby bol pred plnením do pohárov dostatočne horúci.

Plnenie a uzavretie džemu (Deň 2):

  1. Horúci džem opatrne nalievajte do pripravených horúcich sterilizovaných pohárov. Plňte ich takmer po okraj (nechajte asi 0,5-1 cm voľného miesta). Dôležité: Džem vlievajte do horúcich pohárov, aby poháre vplyvom teplotného šoku nepraskli.
  2. Okraje pohárov dôkladne očistite čistou utierkou (ak sa zašpinili) a ihneď ich pevne uzavrite sterilizovanými viečkami.
  3. Horúce uzavreté poháre opatrne obráťte hore dnom (na viečko) a položte na čistú utierku alebo drevenú dosku. Prikryte ich dekou alebo hrubším uterákom a nechajte takto postáť približne 30 minút.
  4. Po 30 minútach poháre opatrne obráťte späť viečkom nahor a nechajte ich úplne vychladnúť pod dekou (môže to trvať aj celý deň). Počas chladnutia by sa viečka mali “chytiť” (prehnúť dovnútra), čo je znakom správneho uzavretia.
  5. Vychladnuté poháre s džemom skontrolujte (viečko by nemalo pri stlačení puknúť), označte dátumom a skladujte na tmavom a chladnom mieste. Správne pripravený a uzavretý džem vydrží aj niekoľko mesiacov.

Videorecept

Tipy

  1. Pokiaľ nemáte hnedý cukor, môžete bez problémov použiť aj klasický biely kryštálový cukor v rovnakom množstve. Džem bude mať o niečo svetlejšiu farbu a mierne odlišnú (menej karamelovú) chuťovú nôtu.
  2. Ak chcete, aby boli v džeme väčšie kúsky jahôd, nekrájajte ich na začiatku na príliš malé kúsky, pretože sa počas varenia čiastočne rozvaria. Pre hladší džem môžete jahody pred varením alebo časť uvareného džemu rozmixovať ponorným mixérom.
  3. Pre zaujímavejšiu chuť môžete do džemu počas varenia pridať aj kúsok vanilkového struku, štipku mletej škorice, pár lístkov čerstvej mäty alebo trochu citrónovej šťavy pre vyváženie sladkosti.
  4. Kvalita jahôd je kľúčová. Použite zrelé, ale pevné a nepoškodené plody pre najlepšiu chuť a textúru džemu.

Tento domáci jahodový džem bez chémie je skutočným pokladom, ktorý vám prinesie radosť z vlastnoručne pripravenej dobroty. Jeho intenzívna jahodová chuť a vôňa sú neporovnateľné s kupovanými alternatívami!

Recept je inšpirovaný verziou z Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny, no upravili sme ho tak, aby bol detailnejší, bezpečnejší (sterilizácia) a viedol k spoľahlivo lahodnému výsledku.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty