Ak existuje polievka, ktorá je synonymom pre sýte, zdravé a poctivé jedlo, tak je to grécka Fasolada. Vo svojej podstate je to národné jedlo Grékov. Je to neuveriteľne hustá, krémová a chuťovo bohatá fazuľová polievka plná zeleniny a byliniek, ktorá vás dokonale zasýti ako plnohodnotné hlavné jedlo. V tomto recepte nenájdete žiadnu múku na zahustenie, žiadne údeniny, len čistú a autentickú chuť Stredomoria v jednom hrnci.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ namáčanie cez noc)
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: 6-8 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Bezmäsité jedlo / Grécka kuchyňa
Potrebujeme
- 400 g suchej bielej fazule
- 1 ks väčšia cibuľa
- 1 ks väčšia mrkva
- 3 stonky stopkového zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 350 ml paradajkového pretlaku (pasírovaných paradajok)
- 1 bobkový list
- 1 ČL sušeného oregana
- štipka čili vločiek (voliteľné)
- 3 PL olivového oleja
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup prípravy
- Príprava fazule. Fazuľu preberte, dôkladne umyte a v mise zalejte dostatočným množstvom studenej vody. Nechajte ju namáčať cez noc (aspoň 8-12 hodín).
- Varenie fazule. Na druhý deň vodu z namáčania zlejte. Fazuľu vložte do veľkého hrnca, zalejte čistou studenou vodou (asi 2 litre) a priveďte do varu.
- Počas varenia zbierajte z povrchu penu, ktorá sa bude tvoriť. Potom stíšte plameň, prikryte hrniec pokrievkou a varte približne 45-60 minút, alebo kým nie je fazuľa takmer úplne mäkká.
- Príprava zeleninového základu. Kým sa fazuľa varí, na veľkej panvici na olivovom oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu, na tenké plátky nakrájaný stopkový zeler a prelisovaný cesnak. Za občasného miešania restujte spolu asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne a nerozvonia sa.
- K zelenine pridajte paradajkový pretlak, čierne korenie a krátko (asi 1-2 minúty) ho spolu orestujte, aby stratil surovú chuť.
- Dokončenie polievky. Celý obsah panvice – teda orestovaný zeleninový základ – pridajte do hrnca k predvarenej fazuli.
- Pridajte soľ, sušené oregano, bobkový list a podľa chuti aj štipku čili. Všetko dobre premiešajte.
- Prikryte pokrievkou a všetko spolu varte na miernom ohni ďalších 20–30 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne a všetky chute sa dokonale neprepoja.
- Na záver polievku ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou. Pred podávaním nezabudnite vybrať bobkový list.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dôležitosť namáčania a dlhého, pomalého varenia. Pri vareí zo suchej fazule nikdy nepodceňujte dĺžku namáčania a samotného varenia. Namáčanie cez noc výrazne skráti čas varenia a zlepší stráviteľnosť. A varte ju naozaj pomaly a dlho, kým nebude maslovo mäkká. Len tak bude polievka naozaj krémová a lahodná.
- Ako polievku prirodzene zahustiť? Táto polievka státím sama krásne hustne, pretože fazuľa uvoľňuje škrob. Ak sa vám však zdá po uvarení príliš riedka, môžete z nej odobrať dve-tri naberačky fazule a zeleniny, rozmixovať ich ponorným mixérom na hladkú kašu a vrátiť späť do hrnca. Krásne ju to zahustí bez potreby akejkoľvek múky.
Jednoduché variácie
- S feta syrom a olivami: Autentická grécka Fasolada sa často podáva pokvapkaná kvalitným olivovým olejom a posypaná rozdrobeným syrom Feta a pár olivami Kalamata. Slanosť syra a olív fantasticky doplní a zvýrazní chuť polievky.
- S údeninou pre mäsožravcov: Hoci je tradičná verzia čisto bezmäsitá, ak sa nezaobídete bez mäsa, môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na kocky nakrájanú kvalitnú slaninku alebo pikantnú klobásu pre ešte sýtejší a robustnejší výsledok.
Výsledkom je poctivá, zdravá a neuveriteľne chutná polievka, ktorá vás okamžite prenesie do slnečného Grécka. Podávajte ju horúcu, bohato posypanú čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, s kúskom chrumkavého chleba na namáčanie do lahodnej omáčky.
Recept je inšpirovaný verziou od Panna Lesia, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.