Search

Grécka fazuľová polievka (Fasolada): Je hustá, sýta a plná chuti.

Grécka fazuľová polievka
Grécka fazuľová polievka

Obsah receptu

Publikované: 8. októbra 2025, 05:30

Ak existuje polievka, ktorá je synonymom pre sýte, zdravé a poctivé jedlo, tak je to grécka Fasolada. Vo svojej podstate je to národné jedlo Grékov. Je to neuveriteľne hustá, krémová a chuťovo bohatá fazuľová polievka plná zeleniny a byliniek, ktorá vás dokonale zasýti ako plnohodnotné hlavné jedlo. V tomto recepte nenájdete žiadnu múku na zahustenie, žiadne údeniny, len čistú a autentickú chuť Stredomoria v jednom hrnci.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút (+ namáčanie cez noc)
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina 30 minút
  • Počet porcií: 6-8 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
  • Trend: Bezmäsité jedlo / Grécka kuchyňa

Potrebujeme

  • 400 g suchej bielej fazule
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 1 ks väčšia mrkva
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 350 ml paradajkového pretlaku (pasírovaných paradajok)
  • 1 bobkový list
  • 1 ČL sušeného oregana
  • štipka čili vločiek (voliteľné)
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava fazule. Fazuľu preberte, dôkladne umyte a v mise zalejte dostatočným množstvom studenej vody. Nechajte ju namáčať cez noc (aspoň 8-12 hodín).
  2. Varenie fazule. Na druhý deň vodu z namáčania zlejte. Fazuľu vložte do veľkého hrnca, zalejte čistou studenou vodou (asi 2 litre) a priveďte do varu.
  3. Počas varenia zbierajte z povrchu penu, ktorá sa bude tvoriť. Potom stíšte plameň, prikryte hrniec pokrievkou a varte približne 45-60 minút, alebo kým nie je fazuľa takmer úplne mäkká.
  4. Príprava zeleninového základu. Kým sa fazuľa varí, na veľkej panvici na olivovom oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita.
  5. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu, na tenké plátky nakrájaný stopkový zeler a prelisovaný cesnak. Za občasného miešania restujte spolu asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne a nerozvonia sa.
  6. K zelenine pridajte paradajkový pretlak, čierne korenie a krátko (asi 1-2 minúty) ho spolu orestujte, aby stratil surovú chuť.
  7. Dokončenie polievky. Celý obsah panvice – teda orestovaný zeleninový základ – pridajte do hrnca k predvarenej fazuli.
  8. Pridajte soľ, sušené oregano, bobkový list a podľa chuti aj štipku čili. Všetko dobre premiešajte.
  9. Prikryte pokrievkou a všetko spolu varte na miernom ohni ďalších 20–30 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne a všetky chute sa dokonale neprepoja.
  10. Na záver polievku ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou. Pred podávaním nezabudnite vybrať bobkový list.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Dôležitosť namáčania a dlhého, pomalého varenia. Pri vareí zo suchej fazule nikdy nepodceňujte dĺžku namáčania a samotného varenia. Namáčanie cez noc výrazne skráti čas varenia a zlepší stráviteľnosť. A varte ju naozaj pomaly a dlho, kým nebude maslovo mäkká. Len tak bude polievka naozaj krémová a lahodná.
  2. Ako polievku prirodzene zahustiť? Táto polievka státím sama krásne hustne, pretože fazuľa uvoľňuje škrob. Ak sa vám však zdá po uvarení príliš riedka, môžete z nej odobrať dve-tri naberačky fazule a zeleniny, rozmixovať ich ponorným mixérom na hladkú kašu a vrátiť späť do hrnca. Krásne ju to zahustí bez potreby akejkoľvek múky.

Jednoduché variácie

  • S feta syrom a olivami: Autentická grécka Fasolada sa často podáva pokvapkaná kvalitným olivovým olejom a posypaná rozdrobeným syrom Feta a pár olivami Kalamata. Slanosť syra a olív fantasticky doplní a zvýrazní chuť polievky.
  • S údeninou pre mäsožravcov: Hoci je tradičná verzia čisto bezmäsitá, ak sa nezaobídete bez mäsa, môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na kocky nakrájanú kvalitnú slaninku alebo pikantnú klobásu pre ešte sýtejší a robustnejší výsledok.

Výsledkom je poctivá, zdravá a neuveriteľne chutná polievka, ktorá vás okamžite prenesie do slnečného Grécka. Podávajte ju horúcu, bohato posypanú čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, s kúskom chrumkavého chleba na namáčanie do lahodnej omáčky.

Recept je inšpirovaný verziou od Panna Lesia, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty