Ak existuje polievka, ktorá je synonymom pre sýte a zdravé jedlo, tak je to grécka Fasolada. Je to hustá, krémová a neuveriteľne chutná fazuľová polievka plná zeleniny a byliniek, ktorá vás zasýti ako hlavné jedlo. Len poctivá chuť Stredomoria v jednom hrnci.
1. Príprava fazule. Fazuľu namočte cez noc do vody. Na druhý deň vodu zlejte, zalejte čerstvou a varte ju 45-60 minút do polomäkka.
2. Príprava základu. Kým sa fazuľa varí, na oleji orestujte nasekanú cibuľu. Pridajte nastrúhanú mrkvu, zeler, cesnak a restujte 5 minút.
3. Pridajte paradajkový pretlak, korenie a krátko orestujte.
4. Dokončenie. Celý zeleninový základ pridajte do hrnca k fazuli. Pridajte soľ, oregano, bobkový list, čili a premiešajte.
5. Prikryte a všetko spolu varte ďalších 20–30 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne. Na záver dochuťte a posypte petržlenovou vňaťou.
Poznámky
1. Dôležitosť dlhého varenia. Pri suchej fazuli nikdy nepodceňujte dĺžku varenia. Varte ju naozaj pomaly a dlho, kým nebude maslovo mäkká.2. S feta syrom. Autentická grécka Fasolada sa často podáva pokvapkaná olivovým olejom a posypaná rozdrobeným syrom Feta.