Publikované: 28. septembra 2025, 17:53
Toto je čistá rozprávka pre všetkých milovníkov sladkých a naozaj šťavnatých dezertov. Je to geniálna kombinácia dvoch neuveriteľne jemných ciest – spodného tmavého, plného vlašských orechov a čokolády, a vrchného svetlého, vanilkového. A tá finta na záver? Ešte horúci sa celý preleje sladkým citrónovým sirupom, vďaka čomu je neskutočne vláčny a doslova sa topí na jazyku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 20 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 430 kcal/kúsok
- Trend: Netradičné pečenie
Potrebujeme
Tmavé orechové cesto
- 5 ks vajec
- 5 PL kryštálového cukru (cca 100 g)
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 2,5 PL hladkej múky (cca 40 g)
- 2,5 PL detskej krupice (cca 40 g)
- 200 g mletých vlašských orechov
- 80 g horkej čokolády (nastrúhanej)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Svetlé vanilkové cesto
- 5 ks vajec
- 5 PL kryštálového cukru (cca 100 g)
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 2,5 PL hladkej múky (cca 40 g)
- 2,5 PL detskej krupice (cca 40 g)
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
Cukrový sirup
- 600 g kryštálového cukru
- 800 ml vody
- šťava z 1 citróna
Postup prípravy
- Príprava plechu a rúry. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si menší, hlbší plech alebo sklenenú zapekaciu misu (ideálne cca 20×30 cm) a dôkladne ju vymažte maslom.
- Príprava tmavého cesta. V hlbokej mise vyšľahajte 5 vajec s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, bledej peny.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, krupicu a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
- Nakoniec jemne vmiešajte mleté orechy a nahrubo nastrúhanú čokoládu.
- Prvé pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C presne 10 minút.
- Príprava svetlého cesta. Kým sa spodný korpus pečie, rýchlo si pripravte druhé cesto. Opäť vyšľahajte 5 vajec s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Zľahka stierkou vmiešajte preosiatu zmes múky, krupice a kypriaceho prášku.
- Druhé pečenie. Po 10 minútach vyberte plech z rúry. Teplotu ihneď znížte na 175 °C.
- Na predpečený tmavý korpus opatrne nalejte a rovnomerne rozotrite svetlé cesto.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 25–30 minút. Prepečenosť otestujte špajdľou.
- Príprava sirupu. Kým sa koláč pečie, v hrnci zmiešajte vodu, cukor a šťavu z citróna. Priveďte do varu a na miernom ohni povarte 5 minút.
- Zalievanie (kľúčový krok!). Upečený, ešte úplne horúci koláč vyberte z rúry. Ostrým nožom ho ihneď nakrájajte na kocky priamo na plechu.
- Takto nakrájaný horúci koláč pomaly a rovnomerne zalejte celým objemom horúceho sirupu.
- Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote (niekoľko hodín), aby koláč nasal všetok sirup a získal tú správnu “mokrú” konzistenciu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo krájať koláč pred zaliatím? Tento krok je tajomstvom všetkých najlepších balkánskych a orientálnych múčnikov. Keď horúci koláč narežete a až potom zalejete horúcim sirupom, sirup prenikne cez všetky rezy hlboko dovnútra a rovnomerne navlhčí celý koláč zvnútra aj zvonku.
- Nebojte sa množstva sirupu! Môže sa vám zdať, že sirupu je naozaj veľa a koláč v ňom bude doslova plávať. To je úplne správne. Dôverujte receptu a buďte trpezliví. Teplý korpus postupne nasaje všetku tekutinu a výsledkom bude neuveriteľne vláčna a šťavnatá konzistencia.
Jednoduché variácie
- Citrónová verzia: Pre ešte sviežejšiu a výraznejšiu chuť pridajte do svetlého cesta najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna. Jej vôňa sa pečením krásne rozvinie.
- Menej sladká verzia: Tento typ koláča má byť naozaj veľmi sladký. Ak však preferujete o niečo menej sladké dezerty, môžete bez obáv znížiť množstvo cukru v sirupe na 400-500 g. Stále bude dostatočne sladký a šťavnatý.
Výsledkom je extrémne šťavnatý a sladký zákusok, ktorý je perfektnou bodkou za slávnostným obedom alebo ako pohostenie ku káve. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, kedy je najviac osviežujúci.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Cooking Time, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
