Tento koláč je čistá rozprávka pre milovníkov sladkých a šťavnatých dezertov. Je to geniálna kombinácia dvoch jemných ciest – spodného tmavého s orechmi a čokoládou, a vrchného svetlého. A tá finta na záver? Ešte horúci sa celý preleje sladkým citrónovým sirupom, vďaka čomu je neskutočne vláčny.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 200 °C. Hlbší plech (cca 20x30 cm) vymažte maslom.
2. Tmavé cesto. Vyšľahajte 5 vajec s 5 PL cukru a vanilkovým cukrom do peny.
3. Zľahka vmiešajte preosiatu zmes múky, krupice a kypriaceho prášku. Nakoniec vmiešajte orechy a nastrúhanú čokoládu.
4. Prvé pečenie. Cesto vylejte na plech a pečte pri 200 °C presne 10 minút.
5. Svetlé cesto. Kým sa spodok pečie, vyšľahajte 5 vajec s 5 PL cukru a vanilkovým cukrom do peny. Zľahka vmiešajte preosiatu zmes múky, krupice a kypriaceho prášku.
6. Druhé pečenie. Po 10 minútach vyberte plech. Teplotu znížte na 175 °C. Na predpečený korpus nalejte svetlé cesto.
7. Pečte ďalších 25–30 minút. Otestujte špajdľou.
8. Sirup. Kým sa koláč pečie, uvarte sirup z vody, cukru a citrónovej šťavy (varte 5 minút).
9. Zalievanie. Horúci koláč vyberte z rúry a ihneď ho nakrájajte na kocky. Pomaly a rovnomerne ho zalejte celým horúcim sirupom.
10. Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote, aby nasal všetok sirup.
Poznámky
1. Prečo krájať koláč pred zaliatím? Tento krok je tajomstvom balkánskych múčnikov. Keď horúci koláč narežete a až potom zalejete horúcim sirupom, sirup prenikne cez všetky rezy hlboko dovnútra a rovnomerne navlhčí celý koláč.2. Nebojte sa množstva sirupu! Môže sa vám zdať, že sirupu je príliš veľa a koláč v ňom bude plávať. To je správne. Dôverujte receptu. Teplý korpus postupne nasaje všetku tekutinu a výsledkom bude neuveriteľne vláčna, 'mokrá' konzistencia.