Publikované: 25. septembra 2025, 07:00
Toto je môj tajný recept, keď chcem ohúriť návštevu, ale nemám čas na zložité zákusky. Táto roláda je neuveriteľne nadýchaná, ľahká a svieža vďaka poctivej jahodovej plnke. Cesto pripravené špeciálnou metódou s horúcim mliekom je tak vláčne, že sa pri rolovaní nikdy nezlomí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 1 roláda (cca 14 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Jahodová náplň
- 200 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 50 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 1 PL kukuričného škrobu (+ 30 ml vody)
Nadýchaný korpus
- 5 ks vajec
- 140 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 1/3 ČL soli
- 150 g hladkej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 60 ml horúceho mlieka
Na dokončenie
- cca 50 ml mlieka (na navlhčenie)
- strúhaný kokos (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava náplne. Do malého hrnca dajte jahody, cukor a 50 ml vody. Varte 2-3 minúty, kým sa cukor nerozpustí a jahody nezmäknú.
- Zmes odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. V pohári rozmiešajte škrob v 30 ml studenej vody a vlejte ho do horúceho pyré.
- Vráťte na sporák a za stáleho miešania varte ešte 1-2 minúty do zhustnutia. Pyré prelejte do misky, prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte úplne vychladnúť.
- Príprava cesta. Rúru predhrejte na 180 °C. Veľký plytký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise šľahajte celé vajcia so soľou, vanilkovým a kryštálovým cukrom do hustej, bledej a objemnej peny. Šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 8-10 minút.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, škrob a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes zľahka a po častiach stierkou vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec opatrne a pomaly po okraji misy prilejte horúce mlieko a jemne ho zapracujte.
- Pečenie. Cesto ihneď vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite. Pečte 10–15 minút. Cesto by malo byť pružné na dotyk.
- Rolovanie (kľúčový krok!). Kým sa cesto pečie, rozprestrite si na pracovnú plochu čistú, mierne vlhkú utierku.
- Upečený horúci plát ihneď vyberte z rúry a preklopte ho na vlhkú utierku. Opatrne stiahnite papier na pečenie.
- Pomocou utierky okamžite zrolujte ešte horúce cesto do rolády. V tejto podobe ho nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
- Plnenie. Vychladnutý korpus opatrne rozviňte. Zľahka ho pokvapkajte mliekom a potrite asi dvoma tretinami vychladnutej jahodovej náplne.
- Cesto opäť pevne zrolujte. Zvyšnou náplňou potrite povrch rolády a bohato ju posypte strúhaným kokosom.
- Pred krájaním nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Roláda, ktorá nikdy nepraskne. Kľúčom k úspechu je naozaj okamžité zrolovanie horúceho piškótového plátu do vlhkej utierky. Cesto si tak “zapamätá” svoj tvar, zostane pružné a po vychladnutí ho naplníte a zrolujete späť bez jediného prasknutia.
- Nadýchané cesto vďaka horúcemu mlieku. Horúce mlieko pridané na záver je starý cukrársky trik. Cesto bude vďaka nemu ešte vláčnejšie a jemnejšie. Dôležité je liať ho pomaly po okraji misy a zapracovať ho už len zľahka stierkou, nie mixérom.
Jednoduché variácie
- Krémová verzia: Namiesto potretia povrchu jahodovou náplňou vyšľahajte 150 ml smotany na šľahanie dotuha a potrite roládu šľahačkou pred posypaním kokosom.
- S iným ovocím: Tento recept je fantastický aj s malinovým alebo ríbezľovým pyré. Postup prípravy náplne zostáva rovnaký.
Výsledkom je ľahučký a svieži zákusok, ktorý vyzerá nádherne a chutí ešte lepšie. Je ideálny na akúkoľvek oslavu alebo len tak, ku káve.
Recept vychádza z verzie od Chutné sladkosti, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.