Search

Geniálne rýchla a jednoduchá jahodová roláda. Hotová za 30 minút a vyzerá ako z cukrárne.

Jahodová roláda
Jahodová roláda

Obsah receptu

Publikované: 25. septembra 2025, 07:00

Toto je môj tajný recept, keď chcem ohúriť návštevu, ale nemám čas na zložité zákusky. Táto roláda je neuveriteľne nadýchaná, ľahká a svieža vďaka poctivej jahodovej plnke. Cesto pripravené špeciálnou metódou s horúcim mliekom je tak vláčne, že sa pri rolovaní nikdy nezlomí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 14 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
  • Trend: Rýchly dezert

Potrebujeme

Jahodová náplň

  • 200 g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 1 PL kukuričného škrobu (+ 30 ml vody)

Nadýchaný korpus

  • 5 ks vajec
  • 140 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1/3 ČL soli
  • 150 g hladkej múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 60 ml horúceho mlieka

Na dokončenie

  • cca 50 ml mlieka (na navlhčenie)
  • strúhaný kokos (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Príprava náplne. Do malého hrnca dajte jahody, cukor a 50 ml vody. Varte 2-3 minúty, kým sa cukor nerozpustí a jahody nezmäknú.
  2. Zmes odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. V pohári rozmiešajte škrob v 30 ml studenej vody a vlejte ho do horúceho pyré.
  3. Vráťte na sporák a za stáleho miešania varte ešte 1-2 minúty do zhustnutia. Pyré prelejte do misky, prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte úplne vychladnúť.
  4. Príprava cesta. Rúru predhrejte na 180 °C. Veľký plytký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  5. Vo veľkej mise šľahajte celé vajcia so soľou, vanilkovým a kryštálovým cukrom do hustej, bledej a objemnej peny. Šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 8-10 minút.
  6. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, škrob a kypriaci prášok.
  7. Sypkú zmes zľahka a po častiach stierkou vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec opatrne a pomaly po okraji misy prilejte horúce mlieko a jemne ho zapracujte.
  8. Pečenie. Cesto ihneď vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite. Pečte 10–15 minút. Cesto by malo byť pružné na dotyk.
  9. Rolovanie (kľúčový krok!). Kým sa cesto pečie, rozprestrite si na pracovnú plochu čistú, mierne vlhkú utierku.
  10. Upečený horúci plát ihneď vyberte z rúry a preklopte ho na vlhkú utierku. Opatrne stiahnite papier na pečenie.
  11. Pomocou utierky okamžite zrolujte ešte horúce cesto do rolády. V tejto podobe ho nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
  12. Plnenie. Vychladnutý korpus opatrne rozviňte. Zľahka ho pokvapkajte mliekom a potrite asi dvoma tretinami vychladnutej jahodovej náplne.
  13. Cesto opäť pevne zrolujte. Zvyšnou náplňou potrite povrch rolády a bohato ju posypte strúhaným kokosom.
  14. Pred krájaním nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Roláda, ktorá nikdy nepraskne. Kľúčom k úspechu je naozaj okamžité zrolovanie horúceho piškótového plátu do vlhkej utierky. Cesto si tak “zapamätá” svoj tvar, zostane pružné a po vychladnutí ho naplníte a zrolujete späť bez jediného prasknutia.
  2. Nadýchané cesto vďaka horúcemu mlieku. Horúce mlieko pridané na záver je starý cukrársky trik. Cesto bude vďaka nemu ešte vláčnejšie a jemnejšie. Dôležité je liať ho pomaly po okraji misy a zapracovať ho už len zľahka stierkou, nie mixérom.

Jednoduché variácie

  • Krémová verzia: Namiesto potretia povrchu jahodovou náplňou vyšľahajte 150 ml smotany na šľahanie dotuha a potrite roládu šľahačkou pred posypaním kokosom.
  • S iným ovocím: Tento recept je fantastický aj s malinovým alebo ríbezľovým pyré. Postup prípravy náplne zostáva rovnaký.

Výsledkom je ľahučký a svieži zákusok, ktorý vyzerá nádherne a chutí ešte lepšie. Je ideálny na akúkoľvek oslavu alebo len tak, ku káve.

Recept vychádza z verzie od Chutné sladkosti, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty