Toto je môj tajný recept, keď chcem ohúriť návštevu, ale nemám čas na zložité zákusky. Táto roláda je neuveriteľne nadýchaná, ľahká a svieža vďaka poctivej jahodovej plnke. Cesto pripravené špeciálnou metódou s horúcim mliekom je tak vláčne, že sa pri rolovaní nikdy nezlomí.
1. Príprava náplne. Do hrnca dajte jahody, cukor a 50 ml vody. Varte 2-3 minúty. Rozmixujte ponorným mixérom a vmiešajte škrob rozpustený v 30 ml vody.
2. Vráťte na sporák a varte 2–3 minúty do zhustnutia. Prelejte do misky, zakryte fóliou a nechajte chladnúť.
3. Príprava cesta. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech (cca 30x40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
4. Vajcia vyšľahajte so soľou a cukrami do hustej peny (8-10 minút).
5. Zľahka vmiešajte preosiatu zmes múky, škrobu a kypriaceho prášku. Nakoniec opatrne vmiešajte horúce mlieko.
6. Cesto rozotrite na plech a pečte 10–15 minút.
7. Rolovanie (kľúčový krok!). Horúci korpus preklopte na vlhkú utierku, stiahnite papier a ihneď zrolujte. Nechajte úplne vychladnúť.
8. Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte mliekom a potrite ⅔ náplne.
9. Cesto opäť zarolujte, potrite zvyškom náplne a posypte kokosom. Pred krájaním nechajte stuhnúť v chladničke.
Poznámky
1. Roláda, ktorá nikdy nepraskne. Kľúčom k úspechu je okamžité zrolovanie horúceho piškótového plátu do vlhkej utierky. Cesto si tak 'zapamätá' svoj tvar, zostane pružné a po vychladnutí ho naplníte a zrolujete späť bez jediného prasknutia.2. Nadýchané cesto vďaka horúcemu mlieku. Horúce mlieko pridané na záver je starý cukrársky trik. Cesto bude vďaka nemu ešte vláčnejšie a jemnejšie. Dôležité je liať ho pomaly po okraji misy a zapracovať ho už len zľahka stierkou.