Search

Geniálne pečivo “z ničoho”: Stačí vám obyčajná voda a 3 bežné suroviny

sušienky z vody
sušienky z vody

Obsah receptu

Publikované: 29. novembra 2025, 07:30

Máte prázdnu chladničku, ale obrovskú chuť na sladké? Tento recept práve valcuje internet, pretože popiera zákony pečenia. Nepotrebujete maslo, mlieko ani jediné vajce. Výsledkom sú neskutočne krehké sušienky, ktoré sa doslova rozpadajú na jazyku. Zázrak z vody skutočne existuje!

Je to ideálne riešenie, keď vás prekvapí nečakaná návšteva alebo chcete len rýchlo minúť zásoby zo špajze. Pripravíte ich za pár minút a na stole vyzerajú ako luxusné čajové pečivo. Kto by povedal, že obyčajná voda dokáže v ceste urobiť takéto kúzla? Uveríte, až keď ochutnáte.

Rýchly prehľad

  • Čo to je: Jemné “vodové” sušienky (Vegan/Pôstne).
  • Tajný trik: Kukuričný škrob a dokonalé rozpustenie cukru vo vode pre extra jemnosť.
  • Cena/Čas: Celý plech za cca 1,50 € / Hotové do 45 minút.
  • Čas prípravy: 15 minút (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 15 – 20 minút
  • Počet porcií: 30 kusov
  • Náročnosť: Veľmi jednoduché
  • Kalórie: cca 70 kcal/kus
  • Trend: Virálny low-cost hit

Potrebujeme

  • Tekutá zmes:
    • 80 ml vody (izbovej teploty)
    • 80 ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo repkový)
    • 80 g kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 štipka soli
  • Suchá zmes:
    • 230 – 260 g hladkej múky (prisýpajte postupne)
    • 1 PL kukuričného škrobu (cca 20 g)
    • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • Na dokončenie:
    • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava sirupu: Do misky nasypte kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Zalejte vodou a metličkou miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Toto je kľúčové, aby v ceste neostali kryštáliky.
  2. Suché suroviny: Múku preosejte. Pridajte do nej lyžicu škrobu (zabezpečí krehkosť) a kypriaci prášok. Dobre premiešajte.
  3. Spojenie: Do misy s cukrovou vodou prilejte olej a prešľahajte, aby sa tekutiny spojili.
  4. Miesenie: Postupne prisýpajte sypkú zmes. Najprv miešajte stierkou, keď cesto zhustne, domiesite ho rukou. Výsledné cesto musí byť hladké, mäkké a nelepivé.
  5. Chladenie: Zabaľte cesto do fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky. S odpočinutým cestom sa pracuje oveľa lepšie.
  6. Tvarovanie: Cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej vyvaľkajte rukami “hada” (valček). Nakrájajte ho na kúsky dlhé cca 3,5 cm.
  7. Pečenie: Ukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút.
  8. Dôležitý záver: Sušienky sledujte! Musia ostať zvrchu bledé, takmer biele. Vyberte ich hneď, ako začnú odspodu jemne chytať farbu. Ešte teplé ich obaľte alebo posypte práškovým cukrom.

Videorecept


Tipy na záver

  1. Neprepečte ich! Toto je najčastejšia chyba. Ak ich necháte v rúre zhnednúť, stvrdnú a stratia svoju povestnú jemnosť. Musia vyzerať “nedopečene”, ale pevne.
  2. Kryštáliky cukru: Ak sa vám nechce dlho miešať vodu s cukrom, použite rovno práškový cukor do tekutej zmesi. Ušetríte čas a povrch sušienok bude dokonale hladký.

Variácie

  • Citrónové: Do múky pristrúhajte kôru z jedného BIO citróna pre sviežu chuť.
  • Kakaové: Uberte 20 g múky a nahraďte ju kvalitným kakaom. Budete mať “čokoládové vankúšiky”.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť olivový olej? Neodporúčame to. Olivový olej je príliš aromatický a prebil by jemnú vanilkovú chuť. Použite neutrálny olej (slnečnica, repka).

Ako dlho vydržia mäkké? V uzatvorenej nádobe vydržia krehké aj 2 týždne. Sú to trvanlivé sušienky, ktoré nestrácajú na kvalite.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty