Máte prázdnu chladničku, ale obrovskú chuť na sladké? Tento recept práve valcuje internet, pretože popiera zákony pečenia. Nepotrebujete maslo, mlieko ani jediné vajce. Výsledkom sú neskutočne krehké sušienky, ktoré sa doslova rozpadajú na jazyku. Zázrak z vody skutočne existuje!
1. Príprava sirupu: Do misky nasypte kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Zalejte vodou a metličkou miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Toto je kľúčové, aby v ceste neostali kryštáliky.
2. Suché suroviny: Múku preosejte. Pridajte do nej lyžicu škrobu (zabezpečí krehkosť) a kypriaci prášok. Dobre premiešajte.
3. Spojenie: Do misy s cukrovou vodou prilejte olej a prešľahajte, aby sa tekutiny spojili.
4. Miesenie: Postupne prisýpajte sypkú zmes. Najprv miešajte stierkou, keď cesto zhustne, domiesite ho rukou. Výsledné cesto musí byť hladké, mäkké a nelepivé.
5. Chladenie: Zabaľte cesto do fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky. S odpočinutým cestom sa pracuje oveľa lepšie.
6. Tvarovanie: Cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej vyvaľkajte rukami "hada" (valček). Nakrájajte ho na kúsky dlhé cca 3,5 cm.
7. Pečenie: Ukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút.
8. Dôležitý záver: Sušienky sledujte! Musia ostať zvrchu bledé, takmer biele. Vyberte ich hneď, ako začnú odspodu jemne chytať farbu. Ešte teplé ich obaľte alebo posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Neprepečte ich! Toto je najčastejšia chyba. Ak ich necháte v rúre zhnednúť, stvrdnú a stratia svoju povestnú jemnosť.2. Ak sa vám nechce dlho miešať vodu s cukrom, použite rovno práškový cukor do tekutej zmesi. Variácie: Citrónové (pridajte kôru) alebo Kakaové (uberte 20g múky a pridajte kakao).