Hľadáte recept na šťavnaté zeleninové fašírky, ktoré hravo nahradia tie mäsové? Tieto fantastické cuketové fašírky s ryžou sú presne to, čo potrebujete. Sú plné zeleniny, perfektne dochutené a vďaka jednoduchej príprave ich zvládne každý. Vyskúšajte ich a uvidíte, prečo vám budú chutiť viac ako klasické mäsové.
Tajomstvo ich dokonalej chuti a šťavnatosti spočíva v kombinácii troch druhov zeleniny s ryžou. Podávajte ich s naším rýchlym kôprovým dresingom!
Ako sa robia najlepšie cuketové fašírky s ryžou?
Zmiešajte nastrúhanú a odvodnenú cuketu, zemiaky, mrkvu, uvarenú ryžu, vajcia a krupicu. Zmes dochuťte a nechajte odstáť. Potom tvarujte fašírky a smažte ich na panvici na miernom ohni z oboch strán dozlatista. Podávajte s kôprovou omáčkou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 4 (cca 12-16 fašírok)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/porcia
Potrebujeme
Na fašírky
- 50 g ryže (guľatozrnná alebo parboiled)
- 1 väčšia cuketa (cca 350-400 g)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 zväzok jarnej cibuľky (asi 3-4 ks)
- 3 ks vajec
- 2 PL detskej krupice
- 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- rastlinný olej na smaženie
Na omáčku
- 3 PL kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
- 1 PL kečupu
- 1 strúčik cesnaku
- malý zväzok čerstvého kôpru
Postup prípravy
Príprava zmesi na fašírky
- Ryžu prepláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu na obale. Sceďte ju a nechajte vychladnúť.
- Cuketu umyte (šúpanie nie je nutné) a nastrúhajte nahrubo. V miske ju zmiešajte s 1 ČL soli a nechajte 10 minút odstáť.
- Zemiaky a mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Jarnú cibuľku nasekajte nadrobno.
- Z odstátej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku prebytočnú vodu.
- Vo veľkej mise zmiešajte vyžmýkanú cuketu, nastrúhané zemiaky, mrkvu, nasekanú jarnú cibuľku, uvarenú ryžu a vajcia.
- Pridajte detskú krupicu a mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte a zmes nechajte 20 minút odpočívať, aby krupica napučala.
Príprava omáčky a smaženie
- Kým zmes odpočíva, pripravte si omáčku. V malej miske zmiešajte kyslú smotanu (alebo jogurt) s kečupom.
- Následne pridajte najemno nasekaný kôpor a prelisovaný strúčik cesnaku. Dôkladne premiešajte a podľa chuti môžete jemne osoliť.
- Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja. Z odstátej zeleninovej hmoty tvarujte rukami menšie fašírky.
- Fašírky vkladajte na panvicu a smažte na strednom plameni z každej strany približne 5-6 minút dozlatista.
- Hotové fašírky ukladajte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočného oleja.
- Ihneď podávajte spolu s pripravenou omáčkou.
Videorecept
Tipy
- Fašírky môžete upiecť aj v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Namiesto detskej krupice môžete na zahustenie použiť strúhanku alebo ovsené vločky.
- Do zmesi pridajte najemno nasekanú čili papričku pre pikantný nádych.
Tieto šťavnaté zeleninové fašírky sú skvelým tipom na ľahký obed alebo večeru. Veríme, že si na nich pochutnáte rovnako ako my!
Recept vychádza z verzie od Jednoduché menu, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.