Hľadáte recept na šťavnaté zeleninové fašírky, ktoré hravo nahradia tie mäsové? Tieto fantastické cuketové fašírky s ryžou sú presne to, čo potrebujete. Sú plné zeleniny, perfektne dochutené a vďaka jednoduchej príprave ich zvládne každý. Vyskúšajte ich a uvidíte, prečo vám budú chutiť viac ako klasické mäsové.
1. Ryžu prepláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu na obale. Sceďte ju a nechajte vychladnúť.
2. Cuketu umyte (šúpanie nie je nutné) a nastrúhajte nahrubo. V miske ju zmiešajte s 1 ČL soli a nechajte 10 minút odstáť.
3. Zemiaky a mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Jarnú cibuľku nasekajte nadrobno.
4. Z odstátej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku prebytočnú vodu.
5. Vo veľkej mise zmiešajte vyžmýkanú cuketu, nastrúhané zemiaky, mrkvu, nasekanú jarnú cibuľku, uvarenú ryžu a vajcia.
6. Pridajte detskú krupicu a mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte a zmes nechajte 20 minút odpočívať, aby krupica napučala.
Príprava omáčky a smaženie:
7. Kým zmes odpočíva, pripravte si omáčku. V malej miske zmiešajte kyslú smotanu (alebo jogurt) s kečupom.
8. Následne pridajte najemno nasekaný kôpor a prelisovaný strúčik cesnaku. Dôkladne premiešajte a podľa chuti môžete jemne osoliť.
9. Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja. Z odstátej zeleninovej hmoty tvarujte rukami menšie fašírky.
10. Fašírky vkladajte na panvicu a smažte na strednom plameni z každej strany približne 5-6 minút dozlatista.
11. Hotové fašírky ukladajte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočného oleja.
12. Ihneď podávajte spolu s pripravenou omáčkou.
Poznámky
1. Fašírky môžete upiecť aj v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.2. Namiesto detskej krupice môžete na zahustenie použiť strúhanku alebo ovsené vločky.3. Do zmesi pridajte najemno nasekanú čili papričku pre pikantný nádych.